Του Μανώλη Κείου
Το θέμα των προσφύγων στην Μόρια, όπου είχε βρεθεί και ο ίδιος το 2016 μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, έθεσε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Σε μια τριπλή έκκληση ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε πρώτον για συγχώρεση σε οικογένειες και κοινωνία υποστηρίζοντας πως το να έχεις μνησικακία είναι «σαν μια ενοχλητική καλοκαιρινή μύγα». Δεύτερον ζήτησε αλληλεγγύη και εγγύτητα σε όλα τα θύματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον καταυλισμό προσφύγων στην Μόρια της Λέσβος και τρίτον έστειλε μήνυμα “ας λειτουργήσουν οι Εκκλησίες υπέρ του διαλόγου και υπέρ της συμφιλίωσης".
Αναλυτικότερα, μια έκκληση για συγχώρεση, υπενθυμίζοντας ότι ο Θεός είναι δικαιοσύνη και έλεος. ένα άλλο στη διεθνή κοινότητα για κινητοποίηση για τους πρόσφυγες της Μόριας και μια τρίτη για συμφιλίωση για όλα τα μέρη όπου η κοινωνία των πολιτών διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική εξουσία περιελάμβανε το κήρυγμα του Ποντίφικα χθες Κυριακή αν και δεν ανέφερε κανένα μέρος ιδιαίτερα, αλλά είναι πιθανό να έχει κατά νου τη Λευκορωσία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Ταϊλάνδη, το Χονγκ Κονγκ ...
Πριν από την προσευχή με αρκετές χιλιάδες προσκυνητές στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος τόνισε τον επείγοντα ρόλο της συγχώρεσης: "Πόσες διαλυμένες οικογένειες που δεν ξέρουν πώς να συγχωρήσουν ο ένας τον άλλον! Πόσα αδέλφια που φέρνουν μνησικακία μέσα τους! Αγάπη σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις: μεταξύ συζύγων, μεταξύ γονέων και παιδιών, εντός των κοινοτήτων μας, στην Εκκλησία και επίσης στην κοινωνία και την πολιτική ".
Και σε άλλο σημείο είπε: “Πόσα βάσανα, πόσες λεηλασίες, πόσους πόλεμοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν η συγχώρεση και το έλεος ήταν το ύφος της ζωής μας! Ακόμα και στην οικογένεια!”
Μετά την προσευχή, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε στη φωτιά που κατέστρεψε το στρατόπεδο προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο στις 9 Σεπτεμβρίου. «Η ανάμνηση της επίσκεψής μου εκεί και της έκκλησης που ξεκίνησε μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών για την εξασφάλιση ενός ανθρώπινου και αξιοπρεπούς καλωσορίσματος για μετανάστριες και μετανάστες αντηχεί ακόμη», είπε ο Πάπας. “Εκφράζω αλληλεγγύη και εγγύτητα σε όλα τα θύματα αυτών των δραματικών γεγονότων” είπε.
Σε μια άλλη έκκληση για όλα τα μέρη όπου υπάρχουν εντάσεις μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων ο Πάπας ανέφερε πολλές καταστάσεις (χωρίς να αναφέρει το όνομα οποιασδήποτε χώρας) όπου "πραγματοποιούνται πολλές λαοφιλείς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που εκφράζουν την αυξανόμενη ανησυχία της κοινωνίας των πολιτών ενόψει ιδιαίτερα κρίσιμων πολιτικών και κοινωνικών καταστάσεων". Και πρόσθεσε: «Ενώ παροτρύνω τους διαδηλωτές να παρουσιάσουν τα αιτήματά τους με ειρηνικό τρόπο, χωρίς να υποχωρήσουμε στον πειρασμό της επιθετικότητας και της βίας, κι απευθύνω έκκληση σε όλους εκείνους με δημόσια και κυβερνητική ευθύνη να ακούσουν τη φωνή των συμπολιτών τους και να ικανοποιήσουν τις δίκαιες φιλοδοξίες τους διασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών”.
Στη συνέχεια, ο Φραγκίσκος κάλεσε τις εκκλησιαστικές κοινότητες που ζουν σε τέτοια πλαίσια να εργαστούν «υπέρ του διαλόγου και υπέρ της συμφιλίωσης»