Εκκλησία

Τρεις χριστιανικές εκκλησίες ξανανοίγουν σε συριακό χωριό

Τρεις χριστιανικές εκκλησίες - Ορθόδοξη, Καθολική και Προτεσταντική- άνοιξαν στο μικρό συριακό χωριό Χαράμπα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Ο ναός άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του '80. Οι υπηρεσίες συνεχίστηκαν σε αυτήν την εκκλησία μέχρι το 2013. Τότε έκλεισε επειδή κατέστη μη ασφαλές ... Την τελευταία εβδομάδα επισκευάστηκαν τα παράθυρα και οι πόρτες, και ο ναός πήρε εκ νέου μορφή. Μπορούμε να πούμε ότι τώρα είμαστε παρόντες στα εγκαίνια », δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ντόπιος Αλ Χούρι, για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Είπε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Kharaba κατέφυγαν στη Σουέιντα ή τη Ράκα, και πρόσφυγες από γειτονικά χωριά ζούσαν σε ορισμένα μέρη της εκκλησίας. Τώρα επιστρέφουν στα σπίτια τους και η Kharaba δέχεται τους κατοίκους της. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχουν 140 οικογένειες, αν και πριν από τον πόλεμο υπήρχαν περισσότερες από 300.

«Περιμένουμε και ελπίζουμε ότι όλοι οι άλλοι θα επιστρέψουν, γιατί τώρα είναι ασφαλές. Χάρη στον ρωσικό λαό και σε όλους που μας βοήθησαν να επιστρέψουμε σε μια ειρηνική ζωή », πρόσθεσε ο al-Khoury.

«Η Εκκλησία μας χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Αυτός ο άγιος είναι ευρέως γνωστός στη Συρία, όπως ο Νικόλαος ο θαυματουργός στη Ρωσία. Αλλά τώρα μπορεί επίσης να ονομαστεί η Εκκλησία της Αναστάσεως, η αποκατάσταση των ελπίδων μας για το μέλλον, η αποκατάσταση του χωριού μας », δήλωσε ο πατέρας Timun Ayub, ιερέας της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Και οι τρεις εκκλησίες έχουν ήδη προσαρμοστεί για λειτουργίες, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί πλήρως. Στις προσόψεις υπάρχουν ακόμη ίχνη από σφαίρες, μερικοί τοίχοι κατέρρευσαν εντελώς. Οι τζιχαντιστές άφησαν τα σημάδια τους στο εσωτερικό των θρησκευτικών κτιρίων.

«Πολλές διαφορετικές ομάδες ήταν εδώ, το χωριό άλλαξε χέρια πολλές φορές. Πρώτα, ήταν εδώ μαχητές από την επαρχία της Ντέρα, και μετά οι Βεδουίνοι. Τελικά, έφυγαν και μας άφησαν την καταστροφή », είπε ο καθολικός ιερέας, πατέρας Nasim Graeb. Η εκκλησία των Θεοφανίων, που χτίστηκε το 1947-1948, περιελάμβανε περίπου 200 οικογένειες πριν από τον πόλεμο. Τώρα υπάρχουν λιγότεροι ενορίτες από τις Ορθόδοξες και Προτεσταντικές εκκλησίες , όχι περισσότεροι από 200 άνθρωποι. «Θα ήθελα να πω ότι πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, ειδικά τους κατοίκους αυτού του χωριού. Όταν επικρατεί η αγάπη, όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν, μπορείτε ακόμη και να ξεχάσετε τι συνέβη. Πρέπει να ξεχάσουμε τα παράπονα για να συνεχίσουμε», διδάσκει ο Graeb.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...