Του Μανώλη Κείου
Αναστάτωση στο Βατικανό έφερε η είδηση πως Ιταλός κληρικός στην κατοικία του Πάπα έχει κορωνοϊό
Συνεπώς ο Πάπας Φραγκίσκος υποβλήθηκε για δεύτερη φορά σε τέστ για τον COVID-19. Και πάλι, όπως στις αρχές Μαρτίου, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Ο άρρωστος διέμεινε στην κατοικία της St. Martha, στην οποία, από την εκλογή του στο ρωμαϊκό θρόνο το 2013, ο Φραγκίσκος έχει εγκατασταθεί. Για να προφυλαχθεί ο Πάπας αποφασίστηκε ότι δεν θα έτρωγε στην κοινή τραπεζαρία που βρίσκεται στο ισόγειο, αλλά στο δωμάτιό του στον τρίτο όροφο του κτιρίου.
Το θέμα της μετακίνησης του Πάπα σε ασφαλέστερο μέρος δεν έχει ακόμη εξεταστεί, αναφέρουν πηγές του Βατικανού. Κάθε πρωί συνεχίζει να τελεί την λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Πνεύματος, που βρίσκεται στην κατοικία του. Η πρόσβαση σε αυτές τις λειτουργίες είναι διαθέσιμη μόνο σε λίγους ιερείς και αρκετές καλόγριες που εργάζονται στο σπίτι.
Οδηγίες για το Πάσχα
Με αφορμή τις τραγικές εξελίξεις με τον COVID-19 διάταγμα για τον εορτασμό του Πάσχα εξέδωσε η παπική αρμόδια αρχή για τη Θεία Λατρεία επικαιροποιώντας «τις γενικές ενδείξεις και τις προτάσεις που έχουν ήδη δοθεί στους Επισκόπους» με προηγούμενη απόφαση της 19ης Μαρτίου. Το νέο έγγραφο περιέχει απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τον εορτασμό της λειτουργίας του Πάσχα.
Για την Ημέρα Πάσχα αναφέρεται πως “δεδομένου ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί το διάταγμα αναφέρει ότι στις χώρες που έχουν πληγεί από την ασθένεια και όπου έχουν επιβληθεί περιορισμοί γύρω από τη συναθροιση και την κυκλοφορία των ανθρώπων, οι επίσκοποι και οι ιερείς μπορούν να γιορτάσουν τις τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς την παρουσία του λαού και σε ένα κατάλληλο μέρος, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση και παραλείποντας τον ασπασμό της αγάπης ".
Το διάταγμα ενθαρρύνει τους κληρικούς να ενημερώνουν τους πιστούς για τους χρόνους των λειτουργικών εορτασμών, "ώστε να μπορούν να ενωθούν προσευχητικά στα σπίτια τους" με την προσευχή της Εκκλησίας. Από αυτή την άποψη, το διάταγμα συνεχίζει, "τα μέσα των ζωντανών τηλεοπτικών εκπομπών μπορούν να βοηθήσουν". Στη συνέχεια υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να αφιερώσουμε "επαρκή χρόνο για προσευχή".
Γενικά αναφέρεται σε κάθε ημερα της Μεγάλης Εβδομάδας. Επί παραδείγματι όπως αναφέρει, την Μεγάλη Πέμπτη η "πλύση των ποδιών, η οποία είναι ήδη προαιρετική, πρέπει να παραλειφθεί". Το διάταγμα παρέχει ειδική άδεια σε όλους τους ιερείς για να γιορτάσουν "σε κατάλληλο μέρος, χωρίς την παρουσία του λαού". Μεγαλή Παρασκευή θα γίνει ο εορτασμός του Πάθους του Κυρίου, με το Διάταγμα να καλεί τους Επισκόπους να «φροντίσουν να προετοιμαστεί μια ειδική αναφορά για όσους βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης, τους άρρωστους και τους νεκρούς». Το διάταγμα αναφέρει επίσης ότι "η λατρεία του Σταυρού με το φιλί του περιορίζεται αποκλειστικά στον εορτασμό".
Για το Πάσχα λέει πως "πρέπει να γιορτάζεται μόνο σε καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες ενορίας", Τέλος αναφέρει επίσης ότι, αντίθετα με τους επίσημους λειτουργικούς εορτασμούς, «οι εκφράσεις λαϊκής ευσέβειας και οι πομπές που εμπλουτίζουν τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πασχα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες κατάλληλες μέρες του χρόνου». Ένα παράδειγμα που δόθηκε είναι η 14η και η 15η Σεπτεμβρίου (η γιορτή της Εξύμνησης του Τιμίου Σταυρού).