Εκκλησία

Τρεις Έλληνες ιερείς εγκαταλείπουν το Φανάρι για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας

Ο π.Σπυρίδων Μπέιλι (αριστερά), ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης (κέντρο)  και ο π. Ιωάννης Μαριδάκης (δεξιά) είναι άλλοι τρεις ιερείς που πλέον δηλώνουν πως έχουν εγκαταλείψει τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης προκειμένου να ενταχθούν στο ROCOR.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR), αποτελεί ημιαυτόνομη δικαιοδοσία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο π. Σπυρίδων Μπέιλι, πρώην Ελληνορθόδοξος κληρικός στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, είναι τώρα ιερέας της Επισκοπής της Μεγάλης Βρετανίας και Δυτικής Ευρώπης. Είναι γνωστός ως συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως "η Ορθοδοξία και η Βασιλεία του Σατανά", "το Αρχαίο Μονοπάτι" και "το Ταξίδι στο Άγιον Όρος" και "τρέχει" μια δημοφιλή σελίδα του YouTube με πολλά βίντεο για το δόγμα.

"Η απόφασή μου να μετακομίσω στο ROCOR οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Έχω, εδώ και καιρό, ανησυχία για τις αυξανόμενες μοντερνιστικές και οικουμενικές τάσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, οι ενέργειες στην Ουκρανία με έπεισαν ότι έπρεπε να φύγω, " σχολίασε στο OrthoChristian ο πατήρ Σπυρίδων.

Στις 13 Ιουλίου, το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (ROCOR) στο Φοίνιξ ανακοίνωσε επίσης στη σελίδα του στο Facebook ότι ο π. Εμμανουήλ Χατζηδάκης, πρώην κληρικός της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, και ο π. Ιωάννης Μαριδάκης, από την Κρήτη, έχουν επίσης ενταχθεί στο ROCOR.

Ο π.Εμμανουήλ είναι επίσης γνωστός ως συγγραφέας πολλών βιβλίων. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Orthodox Witness, που είναι ένας οργανισμός αφιερωμένος στην ένωση των κληρικών και ενορίων όλων των ορθόδοξων δικαιοδοσιών στον ευαγγελισμό. Έγινε δκετός στο ROCOR από τον επικφαλής του Μητροπολίτη Ανατολικής Αμερικής και της Νέας Υόρκης Ιλαρίωνα.

Η πλευρά του μοναστηριού λέει ότι στον π. Εμμανουήλ έχει ανατεθεί εκκλησία στο Τέξας, αν και ο γιος του Τόνι σχολιάζει ότι αυτές οι πληροφορίες είναι λανθασμένες.

Ο π. Ιωάννης, τέλος, είναι παντρεμένος ιερέας με μεγάλα παιδιά που μετακόμισαν από την Κρήτη στην Αμερική για να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη και να ενταχθούν στο ROCOR, αν και δεν γνωρίζει αγγλικά. Στις 8 Ιουλίου, του ανατέθηκε να υπηρετήσει ως βοηθός ιερέα στον ηγούμενο της Μονής του Αγίου Αντωνίου  και θα χειριστεί τις επισκέψεις στο σπίτι, τις κλήσεις από αρρώστους και μερικές εξομολογήσεις.

Δεν είναι πάντως οι πρώτες περιπτώσεις κληρικών που απομακρύνονται από το Φανάρι προσεγγίζοντας την Ρωσική Εκκλησία.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο π. Mark Tyson εγκατέλειψε την ACROD, μια δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης στην Αμερική, και εντάχθηκε στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας (ROCOR) με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα. Σύντομα ακολουθήθηκε από τον π. Νέκταριο Τρεβίνο.

Επίσης, δύο ενορίες έφυγαν από την Αρχιεπισκοπή των Ρωσικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης στη Δυτική Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο, μετακινούμενες επίσης στο ROCOR.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...