Επανήλθαν χθες οι Ρώσοι με τοποθετήσεις για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα.
Συγκεκριμένα στις 2 Απριλίου στην Πατριαρχική κατοικία στη Μόσχα στο Μοναστήρι Danilov ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος συναντήθηκε με τον Ανώτατο Πατριάρχη των Αρμενίων Garegin II.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία. «Η θέση της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν βελτιώνεται», δήλωσε και συμπλήρωσε: “Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα που διακηρύσσει την πίστη της στην ευρωπαϊκή επιλογή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι τόσο σοβαρά παραβιασμένα. Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υφίσταται διακρίσεις σήμερα, και αυτό είναι ένα προφανές γεγονός.”
Επίσης υπενθύμισε ότι στην Ουκρανία, από τις δύο σχισματικές ομάδες, δημιουργήθηκε τεχνητά μια ενιαία ομάδα, η οποία παραμένει σχισματική και δεν αναγνωρίζεται από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ως κανονική. “Αλλά, δυστυχώς, ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης έχει δώσει σε αυτή την ομάδα ένα είδος “αυτοκεφαλίας” ενώ δεν είχε κανένα δικαίωμα, επειδή η Ουκρανία 300 χρόνια, αποτελεί μέρος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και το δικαίωμα να αναθεωρήσει την ιστορία δεν δίνεται σε κανέναν” είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος. "Εάν οι άνθρωποι αναθεωρουν την ιστορία με τέτοια ευκολία, τότε απλά μας περιμένει χάος.”
Επισήμανε δε πως στην Ουκρανία οι πιστοί δεν πρέπει να απειλούνται με τη κατάσχεση των ναών τους, τονίζοντας ότι σήμερα υπάρχουν περίπου εξήντα περιπτώσεις βίαιων κατασχέσεων κτιρίων ναών στην Ουκρανία.
“Η παρέμβαση της Κωνσταντινούπολης στην κατάσταση στην Ουκρανία δεν βοήθησε να ενισχυθεί η ενότητα της ουκρανικής Ορθοδοξίας, δεν επιλύθηκε κανένα από τα προβλήματα, αλλά δημιούργησε νέα προβλήματα”, δήλωσε εν κατακλείδι ο Πατριάρχης Μόσχας σημειώνοντας επίσης ότι «τα προβλήματα αυτά αφορούν όχι μόνο την Ουκρανία, τους Ουκρανούς πιστούς, που υποφέρουν από την παρούσα κατάσταση, αλλά, δυστυχώς, και ολόκληρη την ορθόδοξη οικογένειά μας. Προβλήματα έχουν προκύψει που αποδυναμώνουν την πανορθόδοξη ενότητα. Είμαστε πολύ λυπημένοι γι 'αυτό, αλλά δεν είμαστε οι εμπνευστές της εξέλιξης αυτών των αρνητικών συνθηκών».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα Μέσα Ενημέρωσης Vladimir Legoyda, ο οποίος σχολιάζοντας την θρησκευτική κατάσταση στην Ουκρανία στο τηλεοπτικό κανάλι "Russia 24", τόνισε ότι απαιτεί επείγουσα διευθέτηση και ότι αυτή η διαδικασία δεν εξαρτάται μόνο από το πώς θα αναπτυχθεί η νέα πολιτική ζωή στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας τόνισε ότι καμία από τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνώρισε τη νέα δομή και πως οι μη κανονικές ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου περιπλέκουν σημαντικά τις διορθόδοξες σχέσεις.
Κατηγόρησε τον κ. Βαρθολομαίο πως εισέβαλε στο κανονικό έδαφος μιας άλλης Τοπικής Εκκλησίας. “Ως αποτέλεσμα, η Ρωσική Εκκλησία αναγκάστηκε να δηλώσει την αδυναμία συνέχισης των σχέσεων με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Στην πραγματικότητα, η Κωνσταντινούπολη με τις ενέργειές της διέκοψε τις σχέσεις μας”, δήλωσε
"Η έννοια της κανονικής επικράτειας, δηλαδή η ιστορικά καθιερωμένη ζώνη ποιμαντικής ευθύνης κάθε τοπικής εκκλησίας ήταν πάντα η βάση των διορθόδοξων σχέσεων. Μέχρι τον Απρίλιο του περασμένου έτους, κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, ποτέ δεν αμφισβήτησε το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι το κανονικό έδαφος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, " ανέφερε ακόμη και συνέκρινε τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στη νέα σχισματική δομή με το θέατρο του παράλογου, σημειώνοντας ότι ακόμη και μεταξύ των μελών της δεν υπάρχει σαφής κατανόηση ως προς το ποιος στην πραγματικότητα είναι επικεφαλής , ο Σεργκέι Ντιμένκο (Μητροπολίτης Επιφάνιος) ή ο Mikhail Denisenko ("Πατριάρχης" Φιλάρετος).
Ο Λεγκούντα τέως επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ενορίτες της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υποφέρουν από αυτή την κατάσταση αναφερόμενος στις κατασχέσεις ναών.
"Ελπίζω ότι όποιος έρθει στην εξουσία στην Ουκρανία, θα καταλάβει ότι η κατάσταση πρέπει να μετριαστεί. Εάν εξακολουθούν να υπάρχουν τα σφάλματα κατά μήκος της θρησκευτικής γραμμής, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία ", κατέληξε.
Στο μεταξύ η βία στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Μεθυσμένοι ακτιβιστές και οι "ιερείς" της σχισματικής ουκρανικής εκκλησίας επιχείρησαν κατάσχεση μιας εκκλησίας στο Tovtry στην περιοχή Chernivtsi, επιτέθηκαν στον κανονικό ιερέα ουρλιάζοντας σε αυτόν να επιστρέψει στη Ρουμανία, παρά το γεγονός ότι είναι εθνικά Ουκρανός.
Οι πιστοί κάλεσαν την αστυνομία και εξέδωσαν δήλωση σχετικά με την πρόκληση.
Όπως έγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, η σύγκρουση άρχισε αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, καθώς οι πιστοί εξήλθαν από την εκκλησία.