Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να συγκροτηθεί η διακομματική επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος προκειμένου να εκκινήσει η αναθεωρητική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα στις αρχές Μαρτίου.
«Χρονικά είναι υπερώριμες οι συνθήκες για την αναθεώρηση του συντάγματος» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Δουζίνας στο Πρακτορείο 104,9. Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους, ο βουλευτής και καθηγητής, σημείωσε ότι στην αναθεώρηση του συντάγματος, όπως και οποιουδήποτε σημαντικού νόμου με μεγάλη επιρροή στον τρόπο συμπεριφοράς της κοινωνίας και του κράτους, «είτε ακολουθείς γενικά αυτό το οποίο έχει καταστεί ώριμο στην κοινωνία, όμως δεν έχει θεσμοποιηθεί και απλώς το κάνεις νόμο, σύνταγμα, συνταγματική τροπολογία, ή έχεις την υποχρέωση ως πολιτική ηγεσία, η οποία έχει ένα όραμα για τη χώρα και τον λαό, και προχωράς και σε ενδεχόμενες κινήσεις, οι οποίες δεν είναι και απολύτως ώριμες, παρ' ότι δεν είναι και ποτέ γνωστό ακριβώς το γιατί και το αν μια αλλαγή, τροπολογία, νέα πρωτοβουλία είναι ώριμη».
Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθεί και η όποια πρόταση αφορά τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, εξήγησε ο Κ. Δουζίνας, τονίζοντας ότι είναι γνωστό πως υπάρχει μια διαδεδομένη κοινωνική - λαϊκή θρησκευτικότητα. «Από την άλλη πλευρά», τόνισε, «υπάρχει και η διαφορετική εντύπωση συγκεκριμένα για τον τρόπο που η Εκκλησία παρεμβαίνει σε πάρα πολλά σημεία της κοινωνικής ζωής και της πολιτισμικής έκφρασης στη χώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι, εφόσον η κυβέρνηση πήρε αυτή την πρωτοβουλία,«ίσως να υπάρχει ένα θέμα κάποιας, όχι τεράστιας διαφωνίας, αλλά απόκλισης από το τι πιστεύει ένα μεγάλο μέρος του λαού», σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτή ήταν η κατάσταση και με τη συμφωνία για το «Μακεδονικό».
«Από τη μία πλευρά μπορεί να πιστεύουμε, να εκκλησιαζόμαστε, από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένας λόγος, για παράδειγμα, να πρέπει να ορκιζόμαστε με θρησκευτικό όρκο και όχι με πολιτικό», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη περίπτωση με το μάθημα των Θρησκευτικών, όπου η απόφαση του ΣτΕ είπε ότι το μάθημα και τα εγχειρίδια, τα βιβλία των σχολείων, πρέπει να έχουν κατηχητικό και ομολογιακό χαρακτήρα και ότι η αναφορά σε άλλα δόγματα, σε άλλες θρησκείες είναι εναντίον του συντάγματος.
Από την ΑΥΓΗ