Στο ζήτημα της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας, που έχει προκαλέσει «πάγωμα» των σχέσεων ανάμεσα σε Φανάρι και την Εκκλησία της Ρωσίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.
Μιλώντας μετά τη θεία λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι το αποκλειστικό κίνητρο και αμετακίνητο κριτήριο για την απόφαση του Πατριαρχείου ήταν η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας.
«Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα», τόνισε ο Παναγιώτατος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του, σημείωσε, μεταξύ άλλων:
«Πιστή εις τον Κύριόν της, η Εκκλησία, είναι αδύνατον να παραμένη αδιάφορος και αδρανής, όταν ακούη την κραυγήν αγωνίας των πασχόντων, των εμπεσόντων εις τους ληστάς, των κοπιώντων και πεφορτισμένων, των περιφρονημένων και αδικημένων, των μη εχόντων που την κεφαλήν κλίναι, των προσφύγων, των εξουθενωμένων και πεινασμένων παιδιών, των αθώων θυμάτων της πολεμικής βίας, των διώξεων και των διακρίσεων.
Όλη η ιστορική πορεία της Εκκλησίας είναι χείμαρρος φιλανθρωπίας, μικροδιακονίας και μακροδιακονίας ιστορία αγώνων διά την προστασίαν της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, διακονία και συμπαράστασις, αλληλεγγύη και θυσιαστική αγάπη. Υπάρχει παντού αξιοθαύμαστος δυναμισμός, πνεύμα προσφοράς και βοηθείας, στάσεις, αι οποίαι προκαλούν θαυμασμόν ακόμη και εις τους πολεμίους της Εκκλησίας.
Σκοπός της ζωής του χριστιανού ήταν και παραμένει, όπως έλεγε ο μέγας "προφήτης της φιλανθρωπίας" και προκάτοχός μας εις τον αποστολικόν Θρόνον της Κωνσταντινουπολίτιδος Εκκλησίας Ιωάννης ο Χρυσόστομος, "τους πλησίον διά πάντων ωφελείν". Το επαναλαμβάνομεν και το τονίζομεν πάλιν και πολλάκις:
Η Εκκλησία του Χριστού είναι θυσιαστική και διακονική, όλη η ζωή της είναι μέριμνα και αγών διά τον άνθρωπον, διά την ένθεον διακονίαν του επιγείου και του ουρανίου προορισμού του. Εις την συναφείαν αύτην επιθυμούμεν να καταστήσωμεν εις πάντας σαφές ότι η αγαπητική μέριμνα διά τον λαόν του Θεού εις την Ουκρανίαν, ο οποίος λαός υπέφερε, λόγω των διασπάσεων και των ποικιλομόρφων αναστατώσεων, και επιθύμησε διακαώς την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα, ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον διά την απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήση το Αυτοκέφαλον εις αυτόν.
Διά την Εκκλησίαν του Χριστού ισχύει, διηνεκώς και αμετακινήτως Ουδέν όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός" (Νικόλαος Καβάσιλας, ο. π., στ', 14). Όσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου, είναι μυθεύματα».
Κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, 'Αρχοντες οφφικιάλιοι, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Andrii Sybiha, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο στην Πόλη, Oleksandr Gaman, και τον πρόξενο, MaksymVdovychenko, καθώς και πιστοί από την Πόλη και την Ελλάδα. Ανάμεσά τους και ομάδα Ίμβριων νέων, από τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, που αυτές τις ημέρες επισκέπτονται την Πόλη, ύστερα από πρόσκληση του Παναγιωτάτου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Επίσκοπο Αλικαρνασσού Αδριανό, αρχιερατικό προϊστάμενο της Περιφερείας Φαναρίου-Κερατίου Κόλπου, καθώς και τον πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου Ξυλόπορτας, Νικόλαο Καλαμάρη, για την προσφορά και το επιτελούμενο έργο τους.
Ακολούθως, παρέθεσε γεύμα στο Πατριαρχείο, στους 40 νέους και νέες από τον Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών, στους οποίους είχε την ευκαιρία να μιλήσει για την ιστορία και της ομορφιές του κοινού τόπου καταγωγής τους. Για τις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και την πολυδιάστατη διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου τους μίλησε ο Ίμβριος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, διευθυντής του Α' Πατριαρχικού Γραφείου.