Παρέμβαση της Εκκλησίας της Κρήτης είχαμε σήμερα για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά και για όσα συμβαίνουν στην Συρία. Όσον αφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση μετά την επιστολή της στον υπουργό Παιδείας προ μηνών.
Εν αντιθέσει λοιπόν με την διοικούσα Ελλαδική Εκκλησία η Κρήτη βροντοφωνάζει όχι στις κυβερνητικές αλχημείες. Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε εις βάθος τους Φακέλους του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ομοφώνως αποφάσισε αντιπροσωπεία αυτής να μεταβεί στον αρμόδιο Υπουργό και να παραδώσει Υπόμνημα με αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις επί των Φακέλων του Μαθήματος των Θρησκευτικών.
Πέραν όμως των Θρησκευτικών η Εκκλησία της Κρήτης τοποθετήθηκε και για τους σύγχρονους διωγμούς των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή και ιδίως για όσα συμβαίνουν στην Συρία.
Η Ιερά Σύνοδος της κρητικη΄ς Εκκλησίας δηλωνει έντονα προβληματισμένη για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την υφήλιο, σήμερα, η πρώτη διωκόμενη πίστη είναι η Χριστιανική πίστη και επισημαίνει ότι η Ευρώπη αρνήθηκε τη Χριστιανική της ταυτότητα και τον πολιτισμό της, με τραγικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το κοινό Ευρωπαικό οικοδόμημα, το οποίο δεν μπορεί να στηρίζεται σε άψυχους αριθμούς, αλλά στις ρίζες και τις αξίες της Ευρώπης, με τις οποίες συγκροτούνται οι κοινωνίες και οι οικογένειες.
"Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και τα αθώα θύματα που αυτός προξενεί, δίδουν την αφορμή σε όλους μας να προβληματισθούμε τι κόσμο δημιουργούμε για τον άνθρωπο της αύριον; Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο διωγμός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή; Πόσα ακόμα μνημεία πίστεως και πολιτισμού του πρώτου Χριστιανισμού θα συνεχίσουν να καταστρέφονται;¨αναρωτιε΄ται η κρητική Εκκλησία και καλεί όλους να προσευχηθούμε για την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής στον κόσμο, αλλά καλεί και τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων της περιοχής αυτής.