Εκκλησία

«Καρφί» Ιερώνυμου κατά κυβέρνησης: «Πολλοί ισχυρίζονται ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η ευθανασία - Ερχεται, όμως, η μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και λέει «όχι»»

«Όλοι μαζί έχουμε το χρέος να αγαπάμε και να φροντίζουμε τον άνθρωπο» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Ξενώνα Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν σήμερα το μεσημέρι παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, Βουλευτών, Εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών, κληρικών και λαϊκών, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε πως το νόημα της ζωής είναι να αγαπάμε τον Θεό με όλη μας τη δύναμη και τον συνάνθρωπο μας σαν τον εαυτό μας. «Πρωταρχικό έργο της Εκκλησίας είναι η διδασκαλία του Χριστού και η πνευματική ζωή, αλλά δεν σταματάμε εδώ» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και υπογράμμισε πως «το συμπληρωματικό έργο είναι ο άνθρωπος που είναι κοντά μας. Να ενδιαφερθούμε και να τον φροντίσουμε σαν να είναι η εικόνα του Θεού.

Σε αυτά τα λόγια υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, δεν θα μείνουμε, όμως, σε αυτές. Υπάρχει ένα καίριο πρόβλημα. Όταν κάποιος άνθρωπος βρεθεί σε δύσκολη θέση και μας λένε ότι είναι οι τελευταίοι μήνες της ζωής του, τότε υψώνεται ένα ερώτημα και πολλοί, για τους δικούς τους λόγους, ισχυρίζονται ότι πρέπει να εφαρμοσθεί η ευθανασία, ώστε να τελειώσουν τα βάσανα και ο κόπος αυτού του ανθρώπου. Έρχεται, όμως, η μεγάλη αγάπη για τον άνθρωπο και λέει «όχι». Αυτή την εικόνα του Θεού, αυτόν τον άνθρωπο οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε μέχρι της τελικής του πνοής».

Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, επίσης, ότι «οι άνθρωποι που ασπάζονται αυτήν την πλευρά της ζωής παλεύουν να χτίσουν προσπάθειες και χώρους, ώστε ο άνθρωπος να έχει την αγάπη και την ευεργεσία μέχρι να κλείσει τα μάτια του», ενώ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αγαπάμε τον άνθρωπο και να τον φροντίζουμε. Στην συνέχεια συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Μεσογαίας για το σημαντικό αυτό έργο.

Κατόπιν ο Μητροπολίτης Μεσογαίας αναφέρθηκε στην ιστορία και στο όραμα της συγκεκριμένης δομής, ενώ αμέσως μετά παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δομές, καθώς και τις ευχαριστίες των ασθενών.

Επίσης, η κ. Αλίκη Τσερκέζογλου, Διευθύντρια της Γαλιλαίας και η κ. Daniela Mosoiu, από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανακουφιστικής Φροντίδας μοιράστηκαν εμπειρίες, βιώματα και γνώσεις.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως πολλές φορές υποκαθιστά το έργο της Πολιτείας. Απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Μεσογαίας ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε: «Αυτό που εύχομαι είναι όχι μόνο να συνεχίσετε την προσπάθεια. Το ξέρω ότι θα το κάνετε. Εύχομαι, σας το είπα και στην αρχή, αυτός ο χώρος να βρει μιμητές. Και κυρίως το Κράτος, όταν θα μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας, να προσθέσει στον πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους αυτή την διάσταση. Γιατί η διάσταση αυτής της δραστηριότητας είναι ένας από τους πυλώνες του Κοινωνικού Κράτους που το ίδιο το Κράτος οφείλει να πάρει πάνω του».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ξενώνα. Η Μονάδα ανακουφιστικής φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ" ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένη ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτή και ιερέα.

Η ομάδα παρέχει υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας δωρεάν, στο σπίτι, σε ασθενείς με καρκίνο που διαμένουν στην περιοχή των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής.

Στόχος της ανακουφιστικής φροντίδας είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τα συμπτώματα- ψυχικά και σωματικά- που προκαλεί μία νόσος απειλητική για τη ζωή. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή. Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο. Στο πλαίσιο της φροντίδας επίσης στηρίζεται η οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Το πρόγραμμα της ανακουφιστικής φροντίδας σχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς. Μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, επιδιώκει την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και συμπαραστέκεται στις ψυχικές δυσκολίες και τις πνευματικές αναζητήσεις του ασθενούς.

ecclesia.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ