Αθλητισμός

Χαστούκι από την παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών: Μην πάτε να παίξετε στην Ελλάδα

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO προειδοποίησε τους ποδοσφαιριστές για τους κινδύνους που ενέχουν οι υπογραφές σε συλλόγους στην Κίνα, την Τουρκία, την Ελλάδα και αρκετές άλλες χώρες λόγω "συστηματικών και εκτεταμένων παραβιάσεων των συμβάσεων".

Η παρέμβαση αφορά τις ακόλουθες χώρες: ??

Τουρκία
 Ρουμανία
Σαουδική Αραβία
 Αλγερία
  Κίνα
 Ελλάδα (2η Κατηγορία)
Λιβύη


Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι σύλλογοι που δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν όλους τους οφειλόμενους μισθούς έως τις 31 Δεκεμβρίου θα υποβιβαστούν ή θα αποβληθούν, με την Chongqing Liangjiang Athletic να είναι η τελευταία ομάδα που κατέρρευσε λόγω αυξανόμενων χρεών.
Οι παίκτες της Chongqing είχαν μοιραστεί μια ανοιχτή επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Μάιο λέγοντας ότι δεν είχαν πληρωθεί.


Η FIFPRO δήλωσε ότι η μη καταβολή των μισθών ήταν επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για τους παίκτες στην Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρουμανία και την Τουρκία, ενώ οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα συχνά σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς να εξοφλούν τα χρέη.


Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ένωση παικτών της Ελλάδας (ΠΣΑΠ) τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι σύλλογοι στη χώρα χρωστούσαν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ (25,62 εκατομμύρια δολάρια) σε απλήρωτους μισθούς.
"Ο αυξημένος αριθμός συλλόγων στη Ρουμανία που μπαίνουν σε διαδικασίες αφερεγγυότητας συνεχίζει να έχει σοβαρές συνέπειες για τους παίκτες, ωθώντας τους σε ατελείωτες διαδικασίες αφερεγγυότητας με ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες να λάβουν οποιαδήποτε αποζημίωση", προστίθεται.
"Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών που επιδιώκουν να πάρουν μέρος των απλήρωτων μισθών τους από το Ταμείο Προστασίας Παικτών της FIFA".
Η παγκόσμια κυβερνητική οργάνωση FIFA συνεργάστηκε με τη FIFPRO το 2020 για τη δημιουργία του ταμείου για την παροχή αποζημίωσης στους παίκτες όταν οι σύλλογοί τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή κλείνουν, με 4 εκατομμύρια δολάρια να έχουν τεθεί στην άκρη φέτος.
Η FIFPRO δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό ξένων παικτών που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη, καθώς οι σύλλογοι που τους απασχολούν "αρνούνται να παράσχουν τα σχετικά έγγραφα για να φύγουν".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ