Αθλητισμός

Αρμένιος αρσιβαρίστας κέρδισε ασημένιο στο Τόκιο ενώ λίγους μήνες πριν ήταν στον πόλεμο

Κάθε τέσσερα χρόνια τελούνται Ολυμπιακοί Αγώνες, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων και του έτους 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η αναβίωσή τους ξεκίνησε το 1896 από τον Γάλλο βαρώνο Πιερ ντε Κουμπερντέν και τον Έλληνα Δημήτριο Βικέλα, ως γνωστόν όμως η καταγωγή της διοργάνωσης είναι η Αρχαία Ελλάδα.

Τότε που πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κηρυσσόταν η εκεχειρία, κατά την οποία όλες οι ελληνικές πόλεις έπαυαν τις εχθροπραξίες για μια ορισμένη περίοδο και οι Ολυμπιονίκες στέφονταν με κλαδί ελιάς και όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους γκρεμίζανε μέρος των τειχών προς τιμήν του ήρωα.

Εχθροπραξίες όμως γίνονται και σήμερα! Και μάλιστα υπάρχει αθλητής που στέφθηκε Ολυμπιονίκης στο Τόκιο προερχόμενος από πολεμική σύγκρουση.

Ο λόγος για τον Αρμένιο αρσιβαρίστα, Σιμόν Μαρτιροσιάν, ο οποίος έλαβε ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στην κατηγορία των 109 κιλών. Ο αθλητής, όπως αναφέρουν αρμενικές πηγές, άφησε τις προπονήσεις και την προετοιμασία των Ολυμπιακων Αγώνων για να πολεμήσει στο Αρτσάχ στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αθλητής πολέμησε στον πόλεμο των 44 ημερών, υπηρετώντας την πατρίδα του. Εν τέλει η Αρμενία ήταν η μεγάλη ηττημένη, καθώς υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση παραδίδοντας το 75% των εδαφών του Αρτσάχ, το οποίο οι Αρμένιοι είχαν καταλάβει στις αρχές της δεκατίας του '90. Ο Μαρτυροσιάν σήκωσε τα βάρη του πολέμου, επέστρεψε στις υποχρεώσεις του και μετά σήκωσε όλη την Αρμενία στις πλάτες του με τη δεύτερη θέση στο Τόξιο.

Φωτογραφία του Ολυμπιονίκη με στρατιωτική παραλλαγή:

Ο Μαρτυροσιάν είχε κατακτήσει επίσης ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία των 105 κιλών, το 2016, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο. Επίσης έχει αναδειχθεί δύο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής και δύο φορές Πρωταθλητής Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ