Λένε, «πώς όταν κοιτάζεις τον φόβο κατάματα, τρομάζει και ο ίδιος ο φόβος». Ο Λευτέρης Πετρούνιας αποδεικνύει σε κάθε εμφάνισή του, πως δεν τον τρομάζει τίποτα. Ούτε φυσικά και το μεσημέρι του Σαββάτου (24/7), στο οποίο ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του Ρίο το 2016, εξασφάλισε την πρόκριση στον τελικό των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, συγκεντρώνοντας 15.333 βαθμούς.
Ο «άρχοντας των κρίκων», Λευτέρης Πετρούνιας, με την εντυπωσιακή εμφάνισή του, για ακόμη μία φορά, άφησε πίσω του τον Κινέζο «δαίμονά» του, Λιου Γιανγκ με 15.300 βαθμούς. Τώρα, μένει άλλη μία σπουδαία performance και η πρώτη θέση τού ανήκει.
Ποιος είναι όμως ο Κινέζος γυμναστής που αναφέρεται συχνά ως ο «αντίπαλος» του Λευτέρη Πετρούνια; Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους δύο άνδρες είναι εμφανής, ωστόσο ο Πετρούνιας καθώς είναι «παιδί της πίεσης», δεν «μασάει». Από την άλλη πλευρά, ο Λιου Γιάνγκ φαίνεται πως «κρασάρει» στη θέα του Έλληνα πρωταθλητή και αυτό επηρεάζει την απόδοσή του.
Ελληνο-κινεζικές «Κρικο-μαχίες»
Ο Λιου Γιανγκ είναι Κινέζος πρωταθλητής στους κρίκους, καθώς επίσης και Ολυμπιονίκης, με το χάλκινο μετάλλιο που εξασφάλισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Ο Γιανγκ γεννήθηκε στην επαρχία της Λιαονίνγκ στις 10 Σεπτεμβρίου του 1994. Το 2014 κέρδισε το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νανίνγκ στους κρίκους, όπως και το χρυσό με την Κίνα.
Από τότε, ξεκίνησε ο «εφιάλτης» για τον Γιανγκ, ο οποίος από το 2015 και μετά, αρκέστηκε στην τρίτη θέση, καθώς βρήκε τον «δάσκαλό» του στο πρόσωπο του Έλληνα «άρχοντα των κρίκων», Λευτέρη Πετρούνια. Τόσο στη Γλασκώβη το 2015 όσο και στο Μόντρεαλ το 2017, ο Γιάνγκ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο ενώ πρώτος αναδείχθηκε και στις 2 διοργανώσεις ο «Μίδας» των κρίκων.
Στη Γλασκώβη ο Γιανγκ έλαβε 15.700 βαθμούς έναντι 15.733 του «ασημένιου» Γιου Χάο και 15.800 του Πετρούνια. Στο Μόντρεαλ το 2017, στο ίδιο έργο θεατές, με αλλαγή στην δεύτερη θέση και τον Ρώσο Ντένις Αμπλιαζιν (15.333)· Γιανγκ 15.266 βαθμοί και Πετρούνιας 15.433.
Ο Έλληνας πρωταθλητής εξελίσσεται στο άθλημα των κρίκων ως ο απόλυτος κυρίαρχος καθώς έχει κατακτήσει έως τώρα 13 χρυσά μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις, όπως και μόλις ένα χάλκινο.
Στην Ντόχα, τον Νοέμβριο του 2018, όπου και κρινόταν το εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πετρούνιας αν και τραυματίας και έχοντας εκκρεμότητα ένα χειρουργείο, «κατατρόπωσε» τους αντιπάλους του, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 15.366 βαθμούς.
Λόγια, Πράξεις και το «σωκρατικό» δαιμόνιο του Πετρούνια
Ο Πετρούνιας, αυτή τη στιγμή στο world ranking της ενόργανης, βρίσκεται στην πρώτη θέση, ισροφαρίζοντας τον Λιου Γιανγκ με 90 βαθμούς, έναντι του Γιου Χάο με 63. Αυτή η «κρικομαχία» ανάμεσα στους δύο αθλητές, τρέφεται εδώ και καιρό από έναν άκρατο ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους. Δηλώσεις αντί δηλώσεων, από τις δύο πλευρές και με τον Γιαγνκ να καλείται συνεχώς να υπερασπίζεται την «μύηση» των Κίνέζων στις τέχνες και στον αθλητισμό.
Ώστόσο, ο Πετρούνιας είναι αυτός που θρέφει το «δαιμόνιο» του Λιου Γιαγνκ. Αυτή η μυστική δύναμη λειτουργεί ως όπλο για τον Έλληνα αθλητή. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του 26χρονου Κινέζου όταν αναφέρεται στον Πετρούνια. «Θέλω να του κόψω τα πόδια με τις επιδόσεις μου», δηλώνει ο Γιάνγκ διατηρώντας τις ελπίδες του, με τον Πετρούνια να ανταποδίδει «τα πυρά» επι του πρακτέου, και κερδίζοντας το ένα χρυσό μετά το άλλο.
Φαίνεται πως ο Λευτέρης Πετρούνιας έχει βρει το «δαιμόνιο» του αντιπάλου του, το οποίο είναι η πίεση. Ο Λιου Γιανγκ, όταν πιέζεται «κρασάρει» και έτσι αυτό το γεγονός επηρεάζει την «παράστασή» του. Αντίθετα, ο Πετρούνιας, δείχνει μία εντελώς διαφορετική ψυχολογία στην πίεση που ασκεί το άγρυπνο βλέμμα του Γιαγνκ. Φαίνεται πως έχει βρει την «αχίλλειο πτέρνα» του Γιανγκ.
Το βλέμμα του Γιανγκ, είναι η αδρεναλίνη του Πετρούνια. «Το κάρφωμα» του Έλληνα στην προσγείωση, είναι αυτό που «ταράζει» το αντίπαλον δέος του. Ο Λευτέρης Πετρούνιας λειτουργεί καλύτερα «στην πίεση». Ίσως εάν έλειπε το «δαιμόνιο» του Γιανγνκ, να ήταν πιο χαλαρός.
Η ιστορία των κρίκων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θα γραφτεί ανάμεσα σε αυτούς τους δύο, στον Έλληνα «άρχοντα των κρίκων», Λευτέρη Πετρούνια, και στον Κινέζο Λιου Γιανγκ, ο οποίος θεωρείται και αυτός κορυφαίος αθλητής.
Ο Λευτέρης «πρόσταξε», το «δαιμόνιο» υπάκουσε: «Εσύ βήμα, εγώ ακίνητος».