Σε χρησμό της ιστορίας προσπαθούν να μετατρέψουν ο Μπόρις Τζόνσον και οι υπέρμαχοι του Brexit τις επιτυχίες της Αγγλίας στο Euro 2020.
Οι νίκες των Τριών Λιονταριών ξεπερνούν τα στενά όρια του αγωνιστικού χώρου του Γουέμπλεϊ, διασχίζουν το πεζοδρόμιο της Ντάουνινγκ Στριτ με την τεράστια απλωμένη σημαία του Αγίου Γεωργίου πάνω στην οποία καμαρώνει ο βρετανός πρωθυπουργός και εκτείνονται στην πολιτική της «Παγκόσμιας Βρετανίας» που υπόσχονται οι Brexiters.
Η πιο γνωστή σχέση του Μπόρις Τζόνσον με το ποδόσφαιρο είναι η κουτουλιά που έριξε στους όρχεις του γερμανού πρώην άσου Μαουρίτσιο Γκαουντίνο στη διάρκεια φιλανθρωπικού αγώνα το 2006.
Εσχάτως το ενδιαφέρον του αναθερμάνθηκε με αφορμή την προσπάθεια σύστασης μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής λίγκας από δώδεκα συλλόγους, ανάμεσά τους και έξι αγγλικών. Τα απρόσμενα κέρδη που αποκόμισε από τη διπλωματία του ποδοσφαίρου τον έπεισαν να επενδύσει μεγάλο μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου στη στρογγυλή Θεά.
Εικόνες όπως οι πανηγυρισμοί του μπροστά σε μια τηλεόραση που μετέδιδε αγώνα της Εθνικής Αγγλίας και η παρουσία του στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ φορώντας τη φανέλα της ομάδας με το νούμερο 10 στην πλάτη και το όνομα «Μπόρις» αποτελούν ασφαλείς προοπτικές για την ταύτισή του με την αύρα των νέων ηρώων της χώρας.
Στη διελκυστίνδα ΕΕ – Βρετανίας που προκύπτει από την πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Brexit ο Τζόνσον αντιλήφθηκε πως είχε πλεονέκτημα λόγω της φιλοξενίας στο Γουέμπλεϊ έξι αγώνων του Euro 2020, μεταξύ των οποίων τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό.
Η κατάκτηση του τίτλου από την Αγγλία έξι μήνες μετά το Brexit θα έχει ισχυρό συμβολισμό και θα αποφέρει πλούσια κέρδη σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων ακόμα και για τους πιο φιλόδοξους πολιτικούς. Ο ίδιος αποφεύγει την ταύτιση, όχι όμως και γνωστοί Brexiters όπως ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, ο λόρδος Μόιλαν που αναθάρρησαν από τα γκολ του Χάρι Κέιν: «Καημένοι Γερμανοί. Αυτό δεν ήταν το αφήγημα του Brexit που τους τάισε ο Τύπος τους» έγραψε ο λόρδος στο Twitter και πρότεινε σε όσους ενοχλήθηκαν από το σχόλιό του, να πάρουν για θεραπεία «δύο κουταλιές Brexit». Ο πρώην ευρωβουλευτής του Κόμματος του Brexit, Μπεν Χαμπίμπ, σημάδεψε κατευθείαν στο κέντρο: «Το Brexit σε δράση».
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος των Brexiters είναι ο άνθρωπος που σήμερα λατρεύουν όλοι στην Αγγλία: ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Φανατικός υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ, ο εκλέκτορας των Τριών Λιονταριών είχε αφήσει σαφείς αιχμές για «φυλετικούς τόνους» στην καμπάνια για το Brexit το οποίο κατηγόρησε πως διχάζει τη χώρα μεταξύ των νέων ανθρώπων που ταυτίζονται με την Ευρώπη και «θέλουν να ταξιδέψουν στον κόσμο» και τη μεγαλύτερη γενιά που «αναζητά κάτι που δεν υπάρχει πια». Πολιτικό ον ο άγγλος προπονητής, στο περιθώριο της προετοιμασίας για το Euro δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Αγαπητή Αγγλία» με το οποίο προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από τον σωβινισμό των φιλάθλων που τραγουδούν τραγούδια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όπως το «Ten German bombers». Μια επιστολή που έκανε εντονότερη αίσθηση από κάθε τοποθέτηση του επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ.
Η αυριανή αντίπαλος των Τριών Λιονταριών στον τελικό του Euro 2020, η Ιταλία, αποτελεί για τους άγγλους ευρωσκεπτικιστές τον τέλειο εκπρόσωπο της ΕΕ για μια τέτοια μάχη.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να κλέψει τον τελικό από τους Βρετανούς, δηλώνοντας δημόσια πως θα προσπαθήσει να τον μεταφέρει από το Γουέμπλεϊ στο Ολίμπικο στης Ρώμης, με αφορμή την εκτόξευση των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα. Το σχέδιο για εκδίκηση των Βρετανών βρίσκεται καθ’ οδόν.
Ο Ντράγκι δεν ήταν ωστόσο μόνος του στην προσπάθεια υπονόμευσης της βρετανικής οργανωτικής επιτυχίας. Την ίδια πρόταση κατέθεσε και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, δηλώνοντας την ετοιμότητα της Αρένας του Μονάχου να φιλοξενήσει τους ημιτελικούς και τον τελικό.
Σε επίπεδο ΕΕ ο επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Πασκάλ Σανφέν ζήτησε την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών για την αφαίρεση του τελικού από το Γουέμπλεϊ.
Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει την κατάργηση ουσιαστικά κάθε υγειονομικού πρωτοκόλλου στο Γουέμπλεϊ και την παρουσία 60.000 φιλάθλων «ωρολογιακή βόμβα» που θα σκάσει τις επόμενες ημέρες.
Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν επανέλθει στα επίπεδα του Ιανουαρίου, το ποσοστό των θανάτων ωστόσο έχει μειωθεί από έναν ανά 100 περιπτώσεις σε έναν ανά 1.000.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι αθλητικές επιτυχίες δημιουργούν εθνική μνήμη. Το ποδόσφαιρο ωστόσο είναι απρόβλεπτο και μια ήττα της Αγγλίας στον αυριανό τελικό ίσως προσγειώσει απότομα τους Βρετανούς στην εσωστρέφεια του Brexit και κλειδώσει τις φιλοδοξίες του Μπόρις Τζόνσον στα υγρά κελιά του Πύργου του Λονδίνου.