Κι όσο πιο προβεβλημένη είναι η διοργάνωση τόσο μεγεθύνεται το κοντράστ. Σε τούτο τον απαράβατο κανόνα εμπίπτει και το φετινό, προχρονολογημένο Euro.
Αλλοι έλαμψαν, άλλοι καταβαραθρώθηκαν στην τελική φάση του 2021 (με τη μαρκίζα να αναγράφει 2020).
Δεν είναι απλή υπόθεση, πάντως, να σταχυολογήσεις τους μεν και τους δε αντλώντας από μία δεξαμενή που περιλαμβάνει περισσότερους από 330 ποδοσφαιριστές (338 είχαν συμμετάσχει μέχρι και τα προημιτελικά). Και προφανώς η επιλογή ενός περιορισμένου αριθμού εναπόκειται και σε υποκειμενικά κριτήρια.
Το τελικό… ταμείο, πάντως, δεν μπορεί παρά να προκύπτει σε συνάρτηση ατομικών και ομαδικών επιτευγμάτων. Και όπως φαίνεται κλίνει περισσότερο επ’ αριστερά.
Τα καμάρια
Γιοακίμ Μέλε
Στην Αταλάντα καλύπτει τη θέση του δεξιού μπακ και δεν σκόραρε σε 25 συμμετοχές το 2020-21. Στην Εθνική Δανίας, όμως, ο Γιοακίμ Μέλε μετατέθηκε αριστερά (ως μπακ χαφ σε σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς) και έβγαλε μάτια! Εξελίχθηκε σε ένα κρυφό επιθετικό όπλο των Βίκινγκς με συνεισφορά σε γκολ και ασίστ. Ξέρει πότε να δώσει πλάτος και πότε να συγκλίνει προς τα μέσα με ανάποδο πόδι. Η πάσα του με εξωτερικό φάλτσο στον σκόρερ Κάσπερ Ντόλμπεργκ στη νίκη επί της Τσεχίας (2-1) στα προημιτελικά ήταν ποδοσφαιρική ζωγραφιά.
Λεονάρντο Σπινατσόλα
Αφησε στο χορτάρι το αποτύπωμά του, αλλά και τον… αχίλλειο τένοντά του. Η μοίρα αδίκησε τον Λεονάρντο Σπινατσόλα. Ο 28χρονος αριστερός μπακ της Ρόμα (που παίρνει τις επαφές με την μπάλα κατά βάση με το δεξί πόδι) αποτέλεσε διαρκή μοχλό ανάπτυξης για τους Ιταλούς. Ανέπτυξε (μαζί με τον Ούγγρο Λόικ Νέγκο) και την υψηλότερη ταχύτητα σε σπριντ έως και τα προημιτελικά (33,8 χλμ./ώρα). Στη φάση των «8» παρεμπιπτόντως εμφανίστηκε σαν από μηχανής θεός αποσοβώντας την ισοφάριση του Βελγίου (διαφύλαξε το 2-1 σε προσπάθεια του Ρομέλου Λουκάκου) πριν υποστεί τη ρήξη αχίλλειου τένοντα που τον οδήγησε στο χειρουργείο.
Στίβεν Ζούμπερ
Πέτυχε… χατ τρικ σε ασίστ (στη νίκη 3-1 επί της Τουρκίας) και συνολικά πιστώθηκε τέσσερις τελικές πάσες, περισσότερες από κάθε άλλον παίκτη μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ο 30χρονος αριστερός χαφ της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης Στίβεν Ζούμπερ αποτέλεσε πυλώνα δημιουργίας για τους Ελβετούς που κατάφεραν να προκριθούν από νοκάουτ αγώνα τελικής φάσης Euro ή Μουντιάλ (απέκλεισαν τους Γάλλους στα πέναλτι), ύστερα από 83 χρόνια!
Πάτρικ Σικ
Κατάφερε να ευφραίνει διαρκώς την καρδία των Τσέχων ένας παίκτης που δεν μεταπήδησε στη Γιουβέντους το 2017, λόγω ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Ο 25χρονος σέντερ φορ της Λεβερκούζεν Πάτρικ Σικ πέτυχε πέντε γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές μέχρι τα προημιτελικά του Euro ισοφαρίζοντας την επίδοση του συμπατριώτη του Μίλαν Μπάρος (2004). Ως γιος ζαχαροπλάστη έβαλε και κερασάκι στην τούρτα παραγωγικότητας (έστω κι αν δεν το άφησε για το τέλος) σκοράροντας σχεδόν από τη σέντρα στο 2-0 επί των Σκοτσέζων στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Η εύστοχη εκτέλεση από τα 49,7 μέτρα συνιστά ρεκόρ στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Και προφανώς ένα διαχρονικό χάι λάιτ!
Εμίλ Φόρσμπεργκ
Η Ουκρανία απέκλεισε τους Σουηδούς στη φάση των «16», αλλά δύσκολα βρίσκεις ποδοσφαιριστή της ομάδας του Αντρέι Σεφτσένκο που να διακρίθηκε περισσότερο στο Euro από τον Σκανδιναβό Εμίλ Φόρσμπεργκ.
O αριστερός winger της Λειψίας πέτυχε τα τέσσερα από τα πέντε γκολ της ομάδας του στη διοργάνωση και είδε την μπάλα να προσκρούει δις στο δοκάρι στην ήττα – μαχαιριά από τους Ουκρανούς (1-2 στην παράταση). Τι άλλο να κάνει ο Σουηδός;
Πέδρι
Η ειρωνεία της ιστορίας για τον Πέδρο Γκονζάλεθ Λόπεθ, κατά κόσμον Πέδρι, είναι πως δεν πιστώθηκε ούτε γκολ ούτε ασίστ και χρεώθηκε ένα επικό αυτογκόλ. Απότοκο βέβαια της απροσεξίας του τερματοφύλακα της Ισπανίας Ουνιάι Σιμόν στο ματς με την Κροατία στη φάση των 16. Όποιος εμβαθύνει, πάντως, στη στατιστική του νεαρού μέσου της Μπαρτσελόνα (τον Νοέμβριο θα συμπληρώσει το 19ο έτος της ηλικίας του) θα αντιληφθεί γιατί ο Λουίς Ενρίκε έφτασε να τον θεωρεί καλύτερο του Αντρές Ινιέστα στην αντίστοιχη ηλικία. Το κοντέρ τού Πέδρι έγραψε 76,1 χλμ στα έξι παιχνίδια των Ισπανών μέχρι τα ημιτελικά (πρώτος στη σχετική λίστα). Δηλαδή ο μέσος όρος ανήλθε στα 12,68 χλμ ανά παιχνίδι. Μάλιστα, κόντρα στους Ιταλούς είχε να επιδείξει και την ασύλληπτη ευστοχία 100% στις πάσες στο 90λεπτο με 55/55 (η πρώτη λάθος καταγράφηκε στο 119′)!
Οι απογοητεύσεις
Μοιραίος Εμπαπέ, άφαντος Φερνάντες
Η προσωποποίηση της απογοήτευσης του φετινού Euro είναι ο Κιλιάν Εμπαπέ. Στον ποδοσφαιριστή με την υψηλότερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο (160 εκατ. ευρώ βάσει transfermarkt) αποδόθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ευθυνών για το πατατράκ της πρωταθλήτριας κόσμου Γαλλίας.
Από την αφεντιά του, λοιπόν, ξετυλίγεται το κουβάρι των χαμηλών πτήσεων της διοργάνωσης.
Οσο μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες τόσο πιο αιχμηρά τα βέλη κριτικής που εξακοντίζονται. Πριν από τα 20α του γενέθλια είχε επιδραστικό ρόλο στη μουντιαλική στέψη της Γαλλίας, αλλά στο φετινό Euro το φαινόμενο Κιλιάν Εμπαπέ επιδόθηκε σε κατά κανόνα ανούσιες προσπάθειες. Σε 390 λεπτά περιορίστηκε μόνο σε μία ασίστ. Δεν σκόραρε σε 14 απόπειρες (μόνο τρεις τελικές στην εστία) και χρεώθηκε την αδυναμία να νικήσει τον τερματοφύλακα της Ελβετίας Γιαν Ζόμερ στο κρίσιμο 5ο πέναλτι στη φάση των «16». Κατόπιν αυτού ενδύθηκε τον μανδύα του μοιραίου, αλλά προφανώς δεν έχει πει την τελευταία του λέξη ένας παίκτης που δεν έχει συμπληρώσει ακόμη το 23ο έτος της ηλικίας του (γεννηθείς 20/12/1998) και καταρρίπτει διαρκώς ρεκόρ. Επίσης, δεν μπορεί να ευθύνεται και για τη χαμένη αμυντική συνοχή των Γάλλων. Ας ρωτήσουμε επ’ αυτού τον στόπερ της Ρεάλ Μαδρίτης Ραφαέλ Βαράν.
Ο Μπρούνο Φερνάντες, μάλλον… ξεζουμισμένος εμφανίστηκε στο Euro. Ο 27χρονος επιθετικός μέσος προερχόταν από 58 συμμετοχές με 28 γκολ και 17 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ευημερούσαν δηλαδή οι αριθμοί του σε συλλογικό επίπεδο, αλλά με την Πορτογαλία έδειξε να μένει από καύσιμο. Εχασε ακόμη και τη φανέλα του βασικού στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος. Σε ρηχά νερά, πάντως, κινήθηκαν και άλλα ατού της απερχόμενης πρωταθλήτριας Ευρώπης (αποκλείστηκε στη φάση των «16» από το Βέλγιο), όπως ο Μπερνάντο Σίλβα της Μάντσεστερ Σίτι. Ολοι στη σκιά του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Ματάις Ντε Λιχτ
Ενδεχομένως να είναι άδικο να συμπυκνώνεται η αποτυχία της Εθνικής Ολλανδίας σε μία φάση, αλλά όπως αποδείχτηκε κόστισε ανεπανόρθωτα η άτυχη στιγμή του Ματάις Ντε Λιχτ. Με τον αέρα του τρία στα τρία από τον όμιλο οι Οράνιε συνάντησαν την Τσεχία στα νοκάουτ. Εκεί, όμως, ο στόπερ της Γιουβέντους έχασε την ισορροπία του και ενστικτωδώς ανέκοψε την μπάλα με το χέρι στερώντας προφανή ευκαιρία για γκολ στον Πάτρικ Σικ. Με υπόδειξη VAR αποβλήθηκε στο 55’ και κατόπιν κόπηκαν τα φτερά των Ιπτάμενων Ολλανδών (ήττα 2-0).
Μπουράκ Γιλμάζ
Ο αναπάντεχος πρωταθλητής της γαλλικής Ligue 1 με τη φανέλα της Λιλ δεν κούνησε πλεκτό στο Euro. Λίγο έλειψε μάλιστα τα φάουλ που χρεώθηκε ο Μπουράκ Γιλμάζ (7) να είναι περισσότερα από τις τελικές προσπάθειες που επιχείρησε (9). Βέβαια, το πρόβλημα της Τουρκίας δεν εξαντλήθηκε στη θέση του σέντερ φορ. Υπέφερε σε άμυνα και δημιουργία και κατέληξε με μηδενική βαθμολογική συγκομιδή και συντελεστή τερμάτων 1-8. Φρούδες οι ελπίδες διάκρισης.
Μάρκους Μπεργκ
Ελλείψει Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (τραυματίστηκε πριν από το Euro) η Σουηδία πόνταρε στον 35χρονο Μάρκους Μπεργκ. Ο πρώην, όμως, σέντερ φορ του Παναθηναϊκού (νυν της Γκέτεμποργκ) επιχείρησε μόλις δύο τελικές προσπάθειες σε τέσσερις συμμετοχές. Μάλιστα, στο ματς των ομίλων με την Ισπανία (0-0) δεν έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα σχεδόν προ κενής εστίας.
ΛΟΥΚ ΣΟ
Απρόσμενος πρωταγωνιστής
Ο 26χρονος αριστερός μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορούσε να χαρακτηριστεί και απρόσμενος πρωταγωνιστής στην πορεία των Αγγλων. Ποιος περίμενε να βρυχηθεί στο Euro ένας παίκτης που είχε αγωνιστεί μόνο στα δύο από τα πέντε προηγούμενα παιχνίδια των Τριών Λιονταριών μέσα στο 2021; Μάλιστα, παρακολούθησε και την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (με Κροατία) από τον πάγκο. Πήρε, όμως, τα πάνω του, και πέρα από τον ρόλο του στην αμυντική συνοχή πιστώθηκε και καθοριστική συμβολή στη δημιουργία (μοιράζοντας ασίστ) στα νοκάουτ.
ΕΝΤΕΝ ΑΖΑΡ
Βρίσκεται σε δύση…
Δεν τον ακουμπάει ο επιμερισμός των ευθυνών για τον αποκλεισμό του Βελγίου από την Ιταλία στα προημιτελικά του Euro (καθότι απουσίαζε λόγω τραυματισμού), ωστόσο ο Εντέν Αζάρ δεν είναι πλέον ο ηγέτης των Κόκκινων Διαβόλων. Η τελευταία διοργάνωση επιβεβαίωσε τη φθίνουσα πορεία του 30χρονου winger της Ρεάλ Μαδρίτης που περιορίστηκε σε μία ασίστ στις τέσσερις συμμετοχές του. Πιο χρήσιμος αποδείχτηκε ο αδελφός του, ο Θόργκαν (δύο γκολ), που ανήκει στην Ντόρτμουντ.
ΤΟΜΑΣ ΜΙΛΕΡ
Εμεινε άσφαιρος σε τέσσερις αγώνες
Θα στοιχειώνει τον Τόμας Μίλερ τα επόμενα χρόνια η ευκαιρία που απώλεσε στο νοκάουτ ματς της φάσης των «16» με τους Αγγλους. Ενας παίκτης που φημίζεται για το… κρύο αίμα δεν κούνησε πλεκτό στο τετ α τετ με τον Τζόρνταν Πίκφορντ πριν πετύχουν το δεύτερο γκολ τους τα Τρία Λιοντάρια (2-0). Ο κορυφαίος εν ενεργεία σκόρερ της Εθνικής Γερμανίας και μέλος του τοπ-10 (με 39 τέρματα σε 106 εμφανίσεις) έμεινε άσφαιρος σε τέσσερις αγώνες στο Euro.
Δεν πιστώθηκε μάλιστα ούτε ασίστ. Απογοήτευση αποτέλεσε και ο… μαλωμένος με το γκολ τον τελευταίο καιρό Τίμο Βέρνερ (είχε μόλις δύο τελικές προσπάθειες).