Αθλητισμός
Ενημερώθηκε στις:

Ολυμπιακοί του Τόκιο: Διχάζει η πιθανότητα συμμετοχής μιας τρανς

Έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των συναθλητριών της η Λόρελ Χάμπαρντ ή διαγωνίζεται επί ίσοις όροις;

Μια διεμφυλική αρσιβαρίστρια αναμένεται να γράψει ιστορία αλλά και να διχάσει την κοινή γνώμη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, η Λόρελ Χάμπαρντ, μια 43χρονη νεοζηλανδή που γεννήθηκε αγόρι και ξεκίνησε τη φυλομετάβασή της στα 35 της χρόνια, είναι πολύ πιθανό να γίνει η πρώτη διεμφυλική αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Όπως εξηγεί η Guardian, η θέση της Χάμπαρτ στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών είναι «ουσιαστικά εγγυημένη». Παρόλο που η συμμετοχή της 43χρονης στην αποστολή της Νέας Ζηλανδίας δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, μια πηγή της εφημερίδας από την Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών επιβεβαίωσε ότι η τρανς αθλήτρια θα προκριθεί αυτόματα εξαιτίας των τροποποιημένων κανόνων που έχουν εγκριθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Όπως σημείωσε η πηγή της βρετανικής εφημερίδας, παρόλο που τα μέλη των αποστολών δεν χρειάζεται να ανακοινωθούν πριν τις 5 Ιουλίου, βάσει των νέων κανόνων πρόκρισης που τέθηκαν σε ισχύ μετά από την ακύρωση πολλαπλών διοργανώσεων λόγω της πανδημίας, η Χάμπαρτ έχει εξασφαλισμένη τη θέση της στο Τόκιο εφόσον μπορεί να αγωνιστεί.

https://twitter.com/RT_com/status/1391920995091419137?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391920995091419137%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1122642%2Folubiakoi-tou-tokio-dihazei-i-megali-pithanotita-summetohis-mias-trans-arsivaristrias-vima-proodou-i-adikia%2F

Αυτό σημαίνει ότι η 43χρονη, που κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2017 και βρέθηκε στην 6η θέση μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό το 2019, θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα η πρώτη διεμφυλική αθλήτρια που θα συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Και παρόλο που θα είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αρσιβαρίστρια στη φετινή διοργάνωση, έχει σοβαρές πιθανότητες να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, δεδομένου ότι οι προκριματικές επιδόσεις της την τοποθετούν στην 4η θέση από τις 14 προκριθείσες αθλήτριες στην κατηγορία υπερβαρέων βαρών (άνω των 87 κιλών) στο Τόκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Βήμα προόδου ή αδικία;


Η (πολύ πιθανή πλέον) συμμετοχή της Χάμπαρντ στους Ολυμπιακούς αναμένεται να διχάσει την κοινή γνώμη, αφού κάποιοι βλέπουν αυτήν την εξέλιξη ως ένα τεράστιο βήμα προόδου στα δικαιώματα των τρανς ατόμων, ενώ άλλοι επιμένουν ότι η αθλήτρια επωφελείται από ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Υπό τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που εκδόθηκαν τον Νοέμβριο του 2015, διεμφυλικές αθλήτριες που μεταβαίνουν από το ανδρικό φύλο στο γυναικείο μπορούν να αγωνιστούν στη γυναικεία κατηγορία, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των όρχεων, με την προϋπόθεση ότι το επίπεδο ολικής τεστοστερόνης στον ορό παραμένει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο για διάστημα 12 μηνών. Αυτήν την γραμμή ακολουθεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Άρσης Βαρών.

 

Ωστόσο, αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν δείχνει πρόσφατα ότι τα άτομα που έχουν βιώσει την εφηβεία ως αγόρια διατηρούν σημαντικά πλεονεκτήματα ως προς τη σωματική τους δύναμη, ακόμα και μετά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για την μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης. Η Χάμπαρντ πέρασε τα πρώτα 35 χρόνια της ζωής της ως άνδρας, και δεν είχε διαγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις άρσης βαρών μέχρι τότε. Μετά τη φυλομετάβασή της όμως το 2021, έχει κερδίσει αρκετούς σημαντικούς τίτλους.

Σε μια συνέντευξή της το 2017, μετά την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Χάμπαρντ δήλωσε: «Οι κανόνες που επέτρεψαν τη συμμετοχή μου τέθηκαν σε ισχύ για πρώτη φορά το 2003... Θεωρώ ότι πριν από μια δεκαετία ο κόσμος μπορεί να μην ήταν έτοιμος να δεχτεί μια αθλήτρια σαν εμένα, και ίσως να μην είναι ούτε και σήμερα. Όμως είχα την αίσθηση ότι οι άνθρωποι μπορούσαν πλέον να αποδεχτούν τουλάχιστον τη συμμετοχή μου σε αυτές τις διοργανώσεις και μου φάνηκε ως η σωστή στιγμή να κάνω το μεγάλο βήμα».

Η Χάμπαρντ είχε φοβηθεί ότι η καριέρα της είχε τελειώσει μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό στον αγκώνα στους Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 2018. Ωστόσο επέστρεψε δυναμικά μόλις έναν χρόνο αργότερα. Πλέον είναι 16η στην παγκόσμια κατάταξη, όμως τουλάχιστον 6 από τις αθλήτριες στις ψηλότερες θέσεις θα απέχουν αναγκαστικά από τους Ολυμπιακούς λόγω των κανόνων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών που βάζει όριο στα κράτη να στέλνουν μόνο έναν αθλητή ανά κατηγορία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ιρανικό ΜΜΕ: (Τούρκοι) Παγίδευσαν εκρηκτικό μηχανισμό και ανατίναξαν αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Χασάκα της Συρίας (Βίντεο)

Τούρκοι και Σύριοι Τζιχαντιστές απο κοινού θέλουν να προκαλέσουν πλήγμα στις αμερικανικές δυνάμεις για να πάρουν πίσω...