"Γη και ύδωρ" φαίνεται πως δίνει ο Τραμπ στον Ερντογάν για να εγκαταλείψει τη Ρωσία. 100 δισεκατομμύρια δολάρια και πλήθος οπλικών συστημάτων, αποτελούν το "δέλεαρ" της Ουάσινγκτον για να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο στην Τουρκία.
Παράλληλα, η Άγκυρα φέρεται να αναζητεί πληροφορίες για όσους σχετίζονται με τον Γκιουλέν στις ΗΠΑ, ενώ όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα εχθές, ο εξόριστος Τούρκος πολιτικός αποτελεί πάγιο διαπραγματευτικό χαρτί για την Τουρκία, αλλά και πιθανό "αντάλλαγμα" για τον Λευκό Οίκο του Τραμπ.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει διατεθειμένος να προσφέρει «γη και ύδωρ» στον Ερντογάν με σκοπό ο δεύτερος να μην ενεργοποιήσει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400 και να επιτρέψει στις αμερικανικές εξοπλιστικές συμφωνίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να υπέβαλε σχετική πρόταση την προηγούμενη εβδομάδα, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μία πιθανή εμπορική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα ο πρόεδρος Ερντογάν έφτασε στην Ουάσινγκτον:
https://twitter.com/Ahaber/status/1194502677532680192?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1194502677532680192&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.onalert.gr%2Feksoplismoi%2Fs-400-prosferei-gi-kai-ydor-o-tramp-ston-erntogan-oste-na-min-energopoiisei-toys-pyrayloys%2F368282%2F
Εκτός της εξασφάλισης του εγγυημένου εμπορικού deal, ο Τραμπ φέρεται να πρότεινε και τη δημιουργία ενός πλαισίου για την αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.
Βέβαια, η αμερικανική προσφορά, σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή, ισχύει υπό «συγκεκριμένες συνθήκες»
Μία εξ αυτών των συνθηκών είναι η ανάγκη της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με την αμερικανική στάση απέναντι στο ζήτημα των S-400, προκειμένου να υπάρξει «ικανοποίηση» στον Λευκό Οίκο.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχει μια νέα «κόκκινη γραμμή» σχετικά με τους S-400, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση απαιτεί να μην καταστούν λειτουργικοί με τρόπο, ο οποίος «θα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες για τα αμερικανικά μαχητικά F-35».
«Η επίτευξη οποιασδήποτε διμερούς εμπορικής συμφωνίας προϋποθέτει συγκεκριμένη πρόοδο προς την επίλυση σημαντικών ζητημάτων, όπως η αγορά των S-400 από την Τουρκία» δήλωσε μία δεύτερη πηγή.
Πληροφορίες για όσους συνδέονται με τον Γκιουλέν αναζητά η Τουρκία στις ΗΠΑ
Πληροφορίες που ήλθαν στη δημοσιότητα, λίγο πριν τη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στη Ουάσινγκτον, αναφέρουν ότι η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανέθεσε σε αμερικανική δικηγορική εταιρεία να συντάξει μια έκθεση για άτομα που συνδέονται με τον Γκιουλέν.
Η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον φέρεται να προσέλαβε μια αμερικανική δικηγορικής εταιρεία, προκειμένου να συντάξει εκτενή έκθεση - η οποία προορίζεται για τους εισαγγελείς στην Άγκυρα - για τα άτομα που έχουν σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.
Μάλιστα, οι λεπτομερείς πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, κατ'όπιν αιτήματος της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, διαβιβάστηκαν σε εισαγγελείς της Τουρκίας, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη δύο τουρκικά κυβερνητικά σημειώματα που χαρακτηρίζονται ως «μυστικά».
Η έκθεση συντάχθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από τη δικηγορική εταιρεία «Saltzman & Evinch PLLC», στην Ουάσινγκτον - μια εταιρεία που ανέκαθεν εκπροσωπούσε τα συμφέροντα της Άγκυρας στις ΗΠΑ.
Η «Wall Street Journal» κάνει λόγο για ανησυχίες που υπάρχουν ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έρευνες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άτομα που η Τουρκία θεωρεί αντιπάλους τους.
Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στη δημοσιότητα, λίγο πριν από τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ, προκειμένου να εκδώσουν τον Γκιουλέν που ζει εξόριστος στην Πενσυλβάνια.
Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της έκθεσης που καταρτίστηκε από τη δικηγορική εταιρεία, η αμερικανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από προσβάσιμες πηγές, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για μυστική παρακολούθηση ή ηλεκτρονική παρακολούθηση.