Σαν ένα σκληρό παιχνίδι γεωπολιτικής ισχύος παρομοιάζεται το Σκοπιανό, ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται αρκετές δυνάμεις, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Το γεωπολιτικό παρασκήνιο που αφορά κυρίως την ένταξη του κρατιδίου στην ΕΕ ενώ "τρέχει" η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, με τις εξελίξεις να έχουν το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών και των πρόσφατων δηλώσεων Ζάεφ.
Εξελίξεις έχουμε όμως λόγω της ρωσικής “σφήνας” μετά τις νέες εξελίξεις στο ζήτημα της ένταξης, ειδικά των Σκοπίων στην ΕΕ, αναφέρουν αλβανικά ΜΜΕ.
Η ρωσική ηγεσία της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, EAEU, κάλεσε την Αλβανία και τα Σκόπια να συμμετάσχουν στην Ένωση.
Η πρόσκληση προήλθε από τον Vladimir Chizov, μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ της Ευρασιατικής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βερόνα της Ιταλίας.
"Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα κατανοήσουν καλύτερα την ΕΕΑΕ και όχι την ΕΕ", δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.
"Είμαι πεπεισμένος ότι οι χώρες που είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, βλέποντας την πρόσφατη αναβολή από τις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την δική μας ένωση”, δήλωσε ο Τσίζοφ.
Η πρόσκληση της Ρωσίας προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ρωσικό Eυρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού συμβουλίου να μην ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τα Σκόπια για διάφορους λόγους.
Ως γνωστό όμως, τα Σκόπια δεν πληρούν απολύτως τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά απίθανους τρόπους να ενισχύσει τις προοπτικές στην περιοχή και παράλληλα να περιορίσει τις έντονες φιλορωσικές τάσεις που υφίστανται στα Βαλκάνια, όπως παλιότερα έπραξε σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
To μπρα-ντε-φέρ Ρωσίας-ΕΕ στα Σκόπια είναι δεδομένο
Σε λίγους μήνες θα έχουμε νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του VMRO στο γειτονικό κρατίδιο, η οποία ήδη έχει λάβει φιλορωσική στάση σε πολλά ζητήματα, ενώ στην ατζέντα της συμπεριλαμβάνεται και η ακύρωση ουσιαστικά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Τι θα πράξουν τα Σκόπια υπό νέα ηγεσία των εθνικιστών “Μακεδόνων” που το μόνο που επιθυμούν θα είναι μια “Μακεδονία του Αιγαίου”;
Πολύ πιθανό θα είναι να κινηθούν προς Μόσχα μεριά, υιοθετώντας μια άλλη διαφορετική πολιτική που θα τους υπαγόρευαν οι Ρώσοι, αλλιώς θα προσπαθούσαν να εντάξουν την χώρα στην Ευρωπαϊκή ένωση, υλοποιώντας όμως δύσκολες πολιτικές, δεχόμενοι την μεγάλη οργή των πολιτών τους από τις "μεταρρυθμίσεις" που ζητούν Ευρωπαίοι .
Το κύριο ερώτημα όμως για τα Σκόπια δεν θα παρέμενε για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά θα επεκτείνονταν πιθανόν και στην διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ενώ αυτή έχει ξεκινήσει και ευρίσκεται σε "κανονικότητα", διότι αυτό ακριβώς επιδιώκει με πονηριά η ρωσική πλευρά.
Αν αποτύχει πάντως η νέα σκοπιανή κυβέρνηση ή αλλάξει τα "δεδομένα", τα οποία έχουν σχεδιαστεί από ΗΠΑ και Γερμανία, τότε η επανάληψη ενός ακόμη εμφυλίου πολέμου, όπως το 2001, είναι ένα πολύ εφικτό σενάριο. Όσο για την Αλβανία η ρωσική πρόταση είναι πιθανότατα άνευ σημασίας.