Το ύπουλο παιχνίδι της Τουρκίας με τους πρόσφυγες και την Ευρώπη έχει επιφέρει γιγαντιαία ανθρωπιστικά προβλήματα αλλά και προβλήματα ασφάλειας!
Οι Τούρκοι για να βγάλουν την ρετσινιά από πάνω τους διατείνονται πως η κυβέρνηση της Συρίας σκότωσε περισσότερους από χίλιους ανθρώπους και έσπρωξε εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους στα σύνορα της Τουρκίας από τότε που ξεκίνησε μια επίθεση στο Idlib, ωστόσο ο φόβος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα άλλο κύμα προσφύγων μπορεί να είναι το μόνο εργαλείο για τη διάσωση της κατάστασης.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι δυνάμεις του Assad και η Ρωσία βομβάρδισαν περισσότερες από 520 εγκαταστάσεις υγείας και 87 σχολεία από τότε που ξεκίνησε η επίθεση στην τελευταία επαρχία των ανταρτών στα τέλη Απριλίου, οδηγώντας περισσότερους από 570.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, με πολλούς να κατευθύνονται προς τα σύνορα, σύμφωνα με τον Muhammad Idrees Ahmad, καθηγητή ψηφιακής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Stirling.
Ωστόσο, η Idlib δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση κορυφής G-7 τον περασμένο μήνα στη Γαλλία.
"Για να ξεπεράσουν αυτή την απάθεια της Δύσης, οι Σύριοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον μόνο πολιορκητικό κριό που τους έχει απομείνει: την απειλή να φύγουν προς την Ευρώπη για άλλη μια φορά", γράφει ο Αχμάντ.
Ένα σενάριο που βολεύει πολύ την Τουρκία, επαναφέροντάς την σε ρόλο άκρως σημαντικό για τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, κόντρα στις κυρώσεις για το κυπριακό ζήτημα της ΑΟΖ.
Κατά τα πρώτα χρόνια του πολέμου, η Ουάσινγκτον απέφευγε να αντιμετωπίσει τον Άσαντ, προκαλώντας μαζική έξοδο Σύριων προσφύγων που τροφοδότησαν την άνοδο του λαϊκισμού στην ΕΕ και στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Αχμάντ.
"Αν η δυτική απάντηση στην Idlib είναι να στρέψει τα μάτια της", δήλωσε ο Αχμάντ, "τότε αυτό που συνέβη μετά το 2013 θα είναι ελαφρύ σε σύγκριση με τα κακά που θα συμβούν".
Περίπου 3 εκατομμύρια άμαχοι είναι παγιδευμένοι στην Idlib, ενώ η Τουρκία φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση τροφοδοτούν περαιτέρω εντάσεις, πρόσθεσε.
Λόγω της καταστολής της Τουρκίας και της βίας στην Idlib, η Ελλάδα γίνεται μάρτυρας στη μεγαλύτερη αύξηση των προσφύγων σε τέσσερα χρόνια και θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή.
Την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για νέα εισροή προσφύγων, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισθέντων Σύριων συγκεντρώθηκαν στα σύνορα. «Θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες», είπε. "Εμείς είμαστε οι μόνοι που επιβαρύνονται με αυτό το βάρος;"
Τις τελευταίες ημέρες, οι Σύριοι διεξήγαγαν μεγάλες διαμαρτυρίες στη διέλευση των συνόρων Bab al-Hawa με την Τουρκία, απαιτώντας ελεύθερη διέλευση. «Προτιμάμε να πνιγουμε στη θάλασσα παρά να πεθάνουμε κάτω από τα ερείπια», είπε ένας διαδηλωτής. δείγμα της απόγνωσης.
Ο Αχμάντ θεωρεί αυτό ως έξυπνη κίνηση. "Εάν υπάρχει ένα πράγμα που η Δύση φοβάται περισσότερο από τρομοκράτες, είναι οι πρόσφυγες", είπε. "Η Τουρκία μπορεί να μην είναι πρόθυμη να πάρει περισσότερους πρόσφυγες, αλλά μπορεί να διευκολύνει την έξοδο προς τα δυτικά και να ωθήσει σε έξοδο από το Idlib".
Κι ενώ από την μία ακούγεται η φωνή απόγνωσης των Σύριων προσφύγων, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος της συριακής μετανάστευσης. «Ο σφαγέας του ISIS», Σύριος τρομοκράτης, που εμφανίστηκε με καθεστώς πρόσφυγα είναι πλέον κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και θα λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη αφότου συνελήφθη από τις ουγγρικές αρχές του Όρμπαν!
Αναλυτικότερα, ένας Σύριος «πρόσφυγας» και ύποπτος ως εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος φέρεται ότι επέβλεπε τη δολοφονία 25 ατόμων - συμπεριλαμβανομένων 20 μελών της ίδιας οικογένειας, αφού αρνήθηκαν να ενταχθούν στον ISIS - κατηγορήθηκε από τις ουγγρικές αρχές με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο 27χρονος Φ. Χασάν κρατήθηκε για πρώτη φορά στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης τον περασμένο Δεκέμβριο από την ουγγρική αστυνομία υπό την υποψία τρομοκρατικών ενεργειών. Μετά από περαιτέρω έρευνες, ο Χασάν συνελήφθη από αξιωματικούς του Ουγγρικού Κέντρου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (ΤΕΚ), που πίστευαν ότι ήταν ένας υψηλόβαθμος κρατικός λειτουργός και εκτελεστής του Ισλαμικού Κράτους, ο οποίος πραγματοποίησε ανείπωτες πράξεις στη Μέση Ανατολή.
Πριν από τη σύλληψη, ο F. Hassan βρισκόταν στη διαδικασία απελάσεώς του στην Ελλάδα - όπου εκπληκτικά, κατέχει καθεστώς πρόσφυγα - όταν οι αρχές ανακάλυψαν πιθανές συνδέσεις με τη σφαγή του Homs.
Την Τρίτη, ο F. Hassan κατηγορήθηκε προσωπικά ότι αποκεφάλισε τον ιμάμη μιας πόλης στην επαρχία Homs τον Μάιο του 2015, μετά την απογραφή του ISIS στην περιοχή.
Ο Hassan κατηγορείται επίσης για προσωπική δολοφονία δύο ατόμων, ενώ επέβλεψε τη συστηματική εκτέλεση 25 ατόμων που λέγεται ότι ήταν αντίθετοι με το ISIS τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Reuters, 20 από τους εκτελεστές ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.
Ο 27χρονος είναι ύποπτος για την δημιουργία ενός "καταλόγου θανάτου" αυτών που αντιτίθενται στην ιδεολογία του ISIS. Προφανώς, τα 25 άτομα που εκτελέστηκαν υπό την καθοδήγηση του Φ. Χασάν ήταν σε αυτόν τον κατάλογο.
Σύμφωνα με το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας της Ουγγαρίας, ο Χασάν επισκέφθηκε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν τη σύλληψή του. Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν κατονομάζονται.
Οι Ούγγροι εισαγγελείς λέγεται ότι επιδιώκουν ποινή ισόβιας κάθειρξης.