Αρχείο

Ταξίδι "αστραπή" του Ν.Δένδια στην Ουάσινγκτον - Έκτακτη συνάντηση με Πομπέο για την Τουρκία - Δρομολογούνται εξελίξεις

Για έκτακτη συνάντηση με τον Πομπέο θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή τις εξελίξεις στα ενεργειακά, την Τουρκία και τους S-400, καθώς και τη θέση της χώρας μας στη συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική σκακιέρα.

Η εν λόγω συνάντηση αποτελεί σημαντική εξέλιξη, αφού η νέα κυβέρνηση εδραιώνει τις βελτιωμένες σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και συνεχίζει τη συνεργασία με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και την αναβάθμισή της ενόψει των απειλών σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο.

Έκτακτο ταξίδι αστραπή θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Η επίσκεψη αυτή κρίθηκε αναγκαία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή όπως έχουν διαμορφωθεί με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των S-400, της Κύπρου και του Αιγαίου.

Ο κ. Δένδιας δεν θα παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας στη Βουλή προκειμένου να μεταβεί για 48 ώρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, αναφέρει το Hellas Journal. Η συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί της Τετάρτης, 17ης Ιουλίου. Θα διαρκέσει 1.30 ώρα και αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για τις εξελίξεις στην περιοχή μας.

Η Αμερική επιθυμεί άμεση συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με την Ελλάδα και ζητά να καθοριστεί η ημερομηνία πραγματοποίησης της στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και ο κ. Πομπέο. Η προηγούμενη συνάντηση στρατηγικής έγινε στην Ουάσιγκτον και της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Οι επαφές αυτές πρέπει να ιδωθούν μέσα από το φακό της υλοποίησης της στρατηγικής του Γουές Μίτσελ, με την οποία διαφωνούν μερικά ελληνικά και κυπριακά πολιτικά κόμματα και είναι ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τη στάση και του ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευσης πια, καθότι ο σχεδιασμός για τη στενή σχέση με την Ουάσιγκτον ξεκίνησε από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά, και συνέχισε τις επαφές με επιτυχία ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί την άμεση επανάληψη των τριμερών χωριστών συναντήσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Πιστεύουν στην Ουάσιγκτον ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις εξυπηρετούν τη νέα αμερικανική στρατηγική στη Μεσόγειο.

Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του σε ότι αφορά τη σχέση με τις ΗΠΑ -και το βασικό πρόβλημα ήταν ότι προεκλογικά δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα. Τώρα όμως βρίσκεται ενώπιον της πραγματικότητας (real thing) και πρέπει να πάρει αποφάσεις για όλα αυτά τα ζητήματα.

Σίγουρα οι Αμερικανοί τον κατατάσσουν στους φιλοδυτικούς ηγέτες, που αναμένουν ότι θα συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του. Και στο Σκοπιανό; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Η πρόσκληση προς τον κ. Δένδια, μέσα σε διάστημα ολίγων ημερών από την ορκωμοσία του, δείχνει και κάτι άλλο: ότι ο κ. Πάιατ ασκεί μία καλή επιρροή στην Ουάσιγκτον και ότι η ελληνική διπλωματική αποστολή στην αμερικανική πρωτεύουσα, υπό τον πρέσβη Χάρη Λαλάκο έχει κάνει μία εξαιρετική δουλειά, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία και κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ήταν οι επιθέσεις εναντίον της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Διότι είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον ότι μία κυβέρνηση, όπως ήταν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, λάμβανε όλες τις αποφάσεις που ζητούσαν οι Αμερικανοί, αλλά την ίδια στιγμή επέτρεπε σε μία ομάδα, τον «Ρουβίκωνα», που έχει σχέση με το ριζοσπαστικό τμήμα του κυβερνώντος κόμματος, να κτυπά εναντίον ξένων πρεσβειών.

Είναι και αυτό μία ελληνική ιδιομορφία, ή όπως το έθεσε ένας διπλωμάτης, κομμάτι πλέον της ελληνικής κουλτούρας και της διαστροφής…

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ