Άγκυρα και Ουάσιγκτον αποφεύγουν προς το παρόν «την ευθεία αντιπαράθεση» μεταξύ τους μετά την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον, αλλά στο παρασκήνιο συνεχίζουν αμείωτη την πολύ μεγάλη κόντρα τους με αφορμή τους υπόλοιπους Αμερικανούς πολίτες που είναι πίσω από τα κάγκελα των τουρκικών φυλακών, γράφει το έγκυρο περιοδικό "The Economist".
Το δεύτερο κύριο και πιο σοβαρό σημείο τριβής μετά την απελευθέρωση του πάστορα, είναι τα εν εξελίξει σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους S-400 για την αεράμυνας της, φουντώνοντας τις αγεφύρωτες έως τώρα διαφορές μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, συνεχίζει το περιοδικό σήμερα Σάββατο.
Η υποβόσκουσα ρήξη μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον δεν πρόκειται όμως να πάει μακριά, γράφει το περιοδικό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ακυρώσουν σχεδόν σίγουρα την μεγαλύτερη στον κόσμο παραγγελία αγοράς αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου Stealth F-35 από την Τουρκία λόγω της παράλληλης παραλαβής των Τούρκων, ρωσικών πυραύλων S-400.
Εκτός αυτού, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίνει συνεχώς τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άρνηση απέλασης του γνωστού Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως τον κύριο εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του το 2016.
Πιθανή περίπτωση εφαρμογής σεναρίου ανταλλαγής αυτών των δύο αιτημάτων ανάμεσα σε Ερντογάν και Τραμπ, θεωρείται από ελάχιστη έως απίθανη, λόγω των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αμερικανικής νομοθεσίας, αν και ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ με τον νυν Αμερικανό πρόεδρο.
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα επίθεση στα ανατολικά του Ευφράτη (στη Συρία), κατά των Κούρδων που βρίσκονται στην Ιεράπολη, οι οποίοι όμως έχουν δίπλα τους βαριά εξοπλισμένες επίλεκτες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Μόλις χθες μάλιστα, μια μεγάλη τουρκική φάλαγγα από τουρκικά άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, αυτοκινούμενα πυροβόλα και κομάντος εισήλθε στην ΒΔ Συρία με κατεύθυνση την Ιεράπολη, για την οποία οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς στους Τούρκους να μην κάνουν βήμα μπροστά.
Η κόντρα όμως ΗΠΑ και Τουρκίας οριοθετείται στις σωστές της διαστάσεις στο θέμα του Ισραήλ και ειδικά της Ιερουσαλήμ με το Τέμενος Αλ Ακτσά, του οποίου έχει αναλάβει προσωπικά την προστασία ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος σουλτάνος παρουσιάζεται στον μουσουλμανικό κόσμο ως ο νέος υπερασπιστής της ισλαμικής θρησκείας και του δικαίου, ο οποίος δεν θα διστάσει να τα βάλει με το κράτος του Ισραήλ, το οποίο κατά τον ίδιο έχει δημιουργηθεί παράνομα.
Ενώ ο ίδιος συνομιλεί αδελφικά με Χαμάς και άλλες οργανώσεις προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το ζήτημα των κατατρεγμένων από το Ισραήλ Παλαιστινίων.
Σύμφωνα με άρθρο μας (Η σφοδρή κόντρα ΗΠΑ και Τουρκίας για την Ιερουσαλήμ μπορεί να εξελιχθεί σε στρατιωτική σύγκρουση – Τουρκικές σημαίες στέλνει η Άγκυρα στα «αδέλφια» της Παλαιστίνης), είχαμε αναφέρει ότι η κόντρα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας μπορεί να εξελιχθεί ακόμη και σε στρατιωτική σύγκρουση καθώς ο Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει το σχοινί όσον αφορά στην υπόθεση της Ιερουσαλήμ με στόχο να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου.
Είναι ένας τρόπος να αναβιώσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά υπολογίζει μάλλον χωρίς τον ξενοδόχο.
Οι ΗΠΑ δεν χαμπαριάζουν και αν συνεχίσει ο σουλτάνος να κοντράρει την Ουάσιγκτον θα φέρει απλά πιο κοντά το τέλος του.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι σήμερα που μιλάμε, εκατοντάδες τουρκικές σημαίες ανεμίζουν στην πόλη της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας πολλαπλά επεισόδια στην ισραηλινή ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που βλέπει τα «πλοκάμια» της νέας Οθωμανικής αυτοκρατορίας να απλώνονται ξανά στα παλαιά λημέρια τους.
Η δράση ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της Τουρκίας μπορεί να πάρει μια μικρή παράταση λόγω της προτεραιότητας του Ιράν, το οποίο μόλις προχθές ανακοίνωση την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων SRBM με εμβέλεια 700 χλμ. προκαλώντας συναγερμό στο Τελ Αβίβ.
Η συνέχεια όμως ανήκει αποκλειστικά στην Τουρκία του σουλτάνου Ερντογάν.