Αρχείο

Η Γερμανία απομονώνει τον Ρ.Τ.Ερντογάν: Στα άκρα οι σχέσεις των δύο χωρών - «Η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο εταιρική σχέση αιώνων» διεμήνυσε ο Β.Σόιμπλε

Η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας μαίνεται και απειλεί να λάβει διαστάσεις ανεξέλεγκτες όσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν επιμένει να ρίχνει λάδι στη φωτιά και να παριστάνει τον περιφερειακό «τρομοκράτη». Σήμερα υπήρξε αντίδραση και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που όλοι γνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην πολιτική της χώρας του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild» ο κ. Σόιμπλε τόνισε πώς η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο μια εταιρική σχέση αιώνων. «Είναι δραματικό, καθώς πραγματικά υπάρχουν πολλά που μας συνδέουν, όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μας εκβιάζουν», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί μετά τη σύλληψη από τις τουρκικές αρχές έξι ακτιβιστών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και ενός Γερμανού, στο πλαίσιο των ευρύτερων διώξεων που γίνονται στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περσινού Ιουλίου.

Ωστόσο δεν είναι ο μόνος λόγος αυτός και το Βερολίνο έχει αποφασίσει να λάβει πιο δραστικά μέτρα απέναντι στην Άγκυρα με αναθεώρηση «όλων των προγραμμάτων» που αφορούν εξοπλιστικές συμφωνίες, ενώ στο φως βγαίνουν πληροφορίες για τουρκική «μαύρη λίστα» γερμανικών επιχειρήσεων.

Η μαύρη αυτή λίστα όμως ανέφερε σε δημοσίευα της η Handelsblatt αφορά σε περίπου 700 γερμανικές εταιρείες πολύ δηλαδή περισσότερες από τις μερικές δεκάδες που ακούγονταν προηγουμένως. Ο Ερντογάν, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι οι «αβάσιμες και κακόβουλες» αναφορές του Βερολίνου «στόχο έχουν να αποτρέψουν τις γερμανικές επιχειρήσεις από επενδύσεις στην Τουρκία».

Το πρώτο από τα μέτρα κατά της Τουρκίας ήταν η ταξιδιωτική «προειδοποίηση» από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προειδοποιώντας τους Γερμανούς που σκοπεύουν να μεταβούν στην Τουρκία για τους κινδύνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν. Εκδόθηκε δηλαδή ταξιδιωτική οδηγία εν μέσω τουριστικής περιόδου.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε κατηγορήσει την Άγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και εκτίμησε ότι «απομακρύνουν την Τουρκία από τη βάση των ευρωπαϊκών αξιών», καθώς και εκείνων του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούν «να μείνουν χωρίς επιπτώσεις», τόνισε. Μια άποψη την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «απαραίτητη και αναπόφευκτη».

Επιπλέον στα μέτρα που μελετά το Βερολίνο περιλαμβάνεται η επανεξέταση των εγγυήσεων, των δανείων ή της βοήθειας που προσφέρει η γερμανική κυβέρνηση ή η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τουρκικές εξαγωγές και τις επενδύσεις.

Από την πλευρά της η Τουρκία κατήγγειλε «τους εκβιασμούς και τις απειλές» του Βερολίνου. «Με μικροπολιτικούς υπολογισμούς να προσπαθείς να βλάψεις τις οικονομικές σχέσεις, να προσπαθείς να εγείρεις αμφιβολίες στους Γερμανούς επενδυτές, αυτό είναι απαράδεκτο», επεσήμανε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το σημαντικό στοιχείο ωστόσο που μπορεί να οδηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών σε «αχαρτογράφητα» νερά είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στη Γερμανία, σε ένα συντριπτικό ποσοστό, τάσσεται υπέρ των μέτρων κατά της Τουρκίας. Σε δημοσκόπηση που έγινε πρόσφατα οι Γερμανοί δείχνουν σφόδρα ενοχλημένοι από την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και δεδομένου ότι επίκεινται εκλογές στη Γερμανία το επόμενο διάστημα αυτό το στοιχείο μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας.

Εκτιμούν δηλαδή αναλυτές πώς η Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να «παίξει» πάνω στην κόντρα με την Τουρκία προκειμένου να κερδίσει ακόμη περισσότερους υποστηρικτές, απομονώνοντας τον Ερντογάν. Η αλήθεια είναι πώς ο Τούρκος πρόεδρος δίνει στους Γερμανούς και όχι μόνο πολλές αφορμές με την συμπεριφορά του και την πολιτική του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ