Αρχείο

Μεγάλη ημέρα για τη Xριστιανοσύνη - Ο Πανάγιος Τάφος παραδίδεται ξανά στους πιστούς (βίντεο)

Στα πλήθη των προσκυνητών παραδίδεται ξανά, πλήρως αποκατεστημένος από Έλληνες επιστήμονες, ο Πανάγιος Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Εν μέσω των κεφαλών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, στην τελετή της παράδοσης παρίσταται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έφτασε αργά χτες το βράδυ στο Ισραήλ συνοδευόμενος από την υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου. Στα Ιεροσόλυμα μετέβησαν επίσης για το γεγονός διακεκριμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, καθηγητής στο ΑΠΘ Γιάννης Παντής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τσιάρας, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά και ο πρύτανης του ΕΜΠ, καθηγητής Μελέτης Δημόπουλος, ο γενικός Προξένος Χρήστος Σοφιανόπουλος και ο Αναπληρωτής Γ. Προξένου Βασίλης Κοΐνης.

Δείτε βίντεο από τις προετοιμασίες της τελετής παράδοσης του Πανάγιου Τάφου

https://www.facebook.com/nmellios/videos/10213147099461311/

https://www.facebook.com/yousef.garfah/videos/10158385220635258/

Για την αναστήλωση αυτού του μοναδικού για τη χριστιανοσύνη αλλά και για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μνημείου, απαιτήθηκαν περίπου επτά μήνες εντατικών και λεπτών εργασιών. Η συνολική δαπάνη του έργου αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ένα κοινό ταμείο στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι θρησκευτικές Κοινότητες που εμπλέκονται στον Πανάγιο Τάφο, καθώς και άλλοι χορηγοί. Συγκεκριμένα, το αναγκαίο για την αναστήλωση ποσόν επιμερίστηκε ανάμεσα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, τη Ρωμαιοκαθολική (Φραγκισκανική), την Αρμενική, τη Συριακή, την Αιθιοπική και την Κοπτική. Συνεισέφεραν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, οι Παλαιστίνιοι και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα ενός μεγιστάνα της πάλαι ποτέ μουσικής βιομηχανίας, του συνιδρυτή της Atlantic Records, Αχμέτ Ερτεγκούν. Η συμβολή της ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας στις 9.15 φτάνει στην είσοδο της Παλαιάς Πόλης όπου και θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα μεταβεί μαζί με τους δύο Πατριάρχες στον Πανάγιο Τάφο. Ο μακαριώτατος Θεόφιλος έχει εκφράσει επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ενεργή του συμπαράσταση (έστω και εάν ως προς τις προσωπικές του θρησκευτικές πεποιθήσεις παραμένει άθεος). Με τον κ. Θεόφιλο είχε εχθές συνάντηση και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κυρία Φώφη Γεννηματά.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και οι υπόλοιποι διαπρεπείς προσκεκλημένοι στην τελετή παράδοσης του Παναγίου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου, θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του έργου στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από την επικεφαλής υπεύθυνη, την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου έγινε από μια ομάδα περίπου 50 Ελλήνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή δύο συντηρητών του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, συνιστά άθλο ακόμη και μόνη η διασφάλιση της ομοφωνίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους για τα δικαιώματα νομής του Παναγίου Τάφου. Είναι χαρακτηριστικό επ' αυτού ότι η αναστήλωση του μνημείου έχει αναβληθεί πολλάκις κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ερίδων. Ακόμη και τα κλειδιά του Τάφου του Ιησού φυλάσσονται από μια οικογένεια μωαμεθανών, καθώς οι χριστιανικές ομάδες δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν για το ποια θα είναι η κλειδοκράτωρ.


Η ιστορία του Πανάγιου Τάφου
Όπως αναφέρει αναλυτικά σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Πολιτισμού, το Ιερό Κουβούκλιο που περιβάλλει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται στο κέντρο του κυκλικού Ναού της Αναστάσεως (Ροτόντα) ο οποίος θεμελιώθηκε μαζί με μια βασιλική, το 336 μ.Χ. από την Αγία Ελένη στον χώρο όπου μαρτύρησε ο Ιησούς. Και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για τη χριστιανοσύνη -και όχι μόνο. Ο τάφος του Ιησού αρχικά είχε τη μορφή των ιουδαϊκών μνημείων που ήσαν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ Χακίμ το 1009-1012 μ.Χ. Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042-1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα κτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του χριστιανικού κόσμου.

Η σημερινή εξωτερική μορφή του συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως είναι κατασκεύασμα των Σταυροφόρων (12ος αιώνας), εσωτερικά όμως διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη παλαιοχριστιανική και μεταβυζαντινή περίοδο. Όπως είναι σήμερα, η μορφή του Ιερού Κουβουκλίου χρονολογείται από το 1810 , οπότε, μετά από μια πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και ο Ναός της Αναστάσεως από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό Κάλφα τον Μυτιληναίο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, τον Προθάλαμο (που λέγεται και Άγιος Λίθος ή Παρεκκλήσιο του Αγγέλου) και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο που είναι ο θάλαμος του Πανάγιου Τάφου, λαξευμένος σε βράχο, όπου εισέρχεται κανείς από μια χαμηλή είσοδο. Στο Ιερό Κουβούκλιο πραγματοποιείται καθημερινά από τους Ορθόδοξους, Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται ως αγία Πρόθεσις και ο άγιος Λίθος ως αγία Τράπεζα. Γι’ αυτό και οι σωστικές εργασίες της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ γίνονταν μετά τη δύση του ηλίου.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=172&v=38r71NVtY4E
Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κορρές, καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος μαζί με τον επίσης καθηγητή στο ΕΜΠ πολιτικό μηχανικό Χάρη Μουζάκη της 20 μελούς ομάδας επιστημόνων του ΕΜΠ που ανέλαβαν την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου: «Το 1947 η παραμόρφωση της εξωτερικής κατασκευής του Ιερού Κουβουκλίου ήταν ήδη τόσο έντονη, όσο εμφανιζόταν και πριν τις εργασίες του ΕΜΠ. Ήταν δε τόσο δανησυχητική, ώστε να αναγκάσει την Βρετανική Αρχή (που ήταν παρούσα ως Εγγυήτρια Δύναμη στο νεοσύστατο τότε κράτος του Ισραήλ) να λάβει άμεσα μέτρα. Τότε ακριβώς κατασκευάσθηκε ο μέχρι πρότινος υφιστάμενος σιδηρός κλωβός, ο οποίος μέσω ισχυρών ξύλινων τάκων εμπόδιζε την περαιτέρω προς τα έξω μετακίνηση των μαρμάρων των δύο μακρών πλευρών του κτίσματος».

Οι εργασίες για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου διήρκεσαν επτά μήνες και το κόστος τους προσέγγισε τα τρία εκατομμύρια ευρώ. Και πέτυχαν την άρση των επικίνδυνων εξωτερικών παραμορφώσεων στο κάτω μέρος του μνημείου, ώστε να επιτραπεί και η απομάκρυνση της μεταλλικής προστατευτικής κατασκευής που είχε τοποθετηθεί περιμετρικά του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...