Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Μέγα θέμα έχει προκύψει στο ΝΑΤΟ αλλά και σε αξιωματούχους των ΗΠΑ για την "επικείμενη" προμήθεια ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος το οποίο όπως αναφέρεται δεν πρόκειται να «διασυνδεθεί» με τα αντίστοιχα νατοϊκά σε καμία των περιπτώσεων. Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σφόδρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως η Τουρκία πριν λίγο πέρασε στην αντεπίθεση και αποκάλυψε πως και το θέμα διασύνδεσης έχει επιλυθεί και όλα προχωράνε...!
Η Άγκυρα τραβάει το θέμα στα άκρα με την τουρκική τηλεόραση να αφιερώνει αρκετό χρόνο στην...απόκτηση των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf! Δείτε παρακάτω το βίντεο.
O εκπρόσωπος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ibrahim Kalin, αποκάλυψε ότι οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας θα συζητήσουν την αγορά των S-400 στη Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας το Μάρτιο
"Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Το Υπουργείο Άμυνας και ο πρόεδρος λαμβάνουν πληροφορίες. Παρακολουθούμε από κοντά τις διαπραγματεύσεις.Το θέμα θα συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών, Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν".
"Υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα που απαιτούν λεπτομερή συζήτηση. Δεν θα υπάρξουν προβλήματα διασύνδεσης καθώς υπάρχουν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα. Το θέμα της διαλειτουργικότητας και διασύνδεσης έχει επιλυθεί σε τεχνικό επίπεδο¨.
«Οι συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος συστήματος S-400 από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «προχωρήσει σημαντικά», δήλωσε ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Fikri Isik σήμερα Τετάρτη.
Ο Ισίκ είπε επίσης ότι η προτίμηση της Τουρκίας ήταν να αγοράσει αρχικά ένα αντιπυραυλικό σύστημα από χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NTV.
Παρά το γεγονός ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την παράδοση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph, καμία από τις δύο πλευρές δεν δημοσιοποιεί οποιεσδήποτε λεπτομέρειες της συμφωνίας, και γι 'αυτό πολλοί ειδικοί του χώρου άνθρωποι αναρωτιούνται αν αυτό θα μπορούσε επίσης να σημαίνει τη σταδιακή απόσυρση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ».
Ρωσία και Τουρκία φέρονται να είναι στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την παράδοση του συστήματος αεράμυνας S-400 Triumph.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας "Rosteh" Σεργκέι Τσεμέζωφ , ο οποίος πρόσθεσε ότι συζητείται επί του παρόντος μόνο το μοντέλο χρηματοδότησης.
Έμπειροι όμως ξένοι και Ρώσοι αμυντικοί αναλυτές λένε ότι είναι αρκετά σαφές ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα εξοργιστούν σφόδρα εφόσον η Τουρκία εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα στο έδαφος της που είναι ταυτόχρονα έδαφος χώρας μέλους της συμμαχίας , διότι κατά αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να διαρρεύσουν εμπιστευτικές στρατιωτικών πληροφοριών της συμμαχίας στην Μόσχα.
«Ήδη το όλο ζήτημα έχει εξελιχθεί ταχύτατα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η κυοφορούμενη πιθανή απόσυρση της Τουρκίας από τα βασικά μέλη της συμμαχίας», εκτιμά ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Σεργκέι Γερμάκωφ, ο οποίος αποτελεί σύμβουλο του ρωσικού υπουργείου άμυνας .
Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί από την όλη κατάσταση και να διαπραγματευθεί ένα ειδικό καθεστώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συμμαχία σίγουρα δεν θα εξετάσει ευνοϊκά αυτό το είδος της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, σε καμία των περιπτώσεων.
Η Τουρκία κάποτε σχεδίαζε να αγοράσει κινεζικά συστήματα πυραύλων, αλλά τελικά εγκατέλειψε την ιδέα υπό πίεση του ΝΑΤΟ. Αλλά εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει αλλάξει, δεδομένου ότι άλλαξε και η στάση της Άγκυρας προς το ΝΑΤΟ», δηλώνει ο ίδιος .
Ο Γερμάκωφ τονίζει ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 , το οποίο είναι σχεδιασμένο για την αποτελεσματική εξουδετέρωση ταχύτατα κινουμένων εναέριων στόχων , είναι ότι πρέπει για την Τουρκία η οποία ευρίσκεται σε μια πολύ ασταθή περιοχή και ως εκ τούτου οι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν ασφαλώς να της παρέχουν την απαραίτητη προστασία.
Παρόμοια άποψη έχει και ο Τούρκος στρατηγός ε.α. Nedžat Eslen, ο οποίος δηλώνει ότι η Άγκυρα δεν έχει κανενός είδους τέτοιο σύστημα που να δύναται να εξουδετερώνει στόχους σε μεσαία και μεγάλα υψόμετρα, κάτι το οποίο είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ορισμένες χώρες της περιοχής διαθέτουν αναλόγου τύπου βαλλιστικούς πυραύλους , όπως η Ελλάδα.
«Η Τουρκία ευρίσκεται σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή, και απλά πρέπει να διαθέτει το δικό της αντιαεροπορικό σύστημα όπως ακριβώς έχουν άλλες χώρες και το Ισραήλ», τονίζει ο Eslen.
«Θα μπορούσε να μας πει κάποιος ότι επειδή είμαστε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να ενσωματώσουμε στο νατοϊκό αντιβαλλιστικό σύστημα ρωσικούς πυραύλους S-400, διότι δεν είναι συμβατοί. Ωστόσο αυτό θα ήταν απλά μια δικαιολογία. Επιπλέον, η Συμμαχία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολιτική πίεση στην Τουρκία για να διακόψει την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής», πρόσθεσε Eslen.
Υπενθυμίζουμε ότι το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 είναι ικανό να εξουδετερώσει κάθε τύπο αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών μαχητικών αεροσκαφών , καθώς και όλα τα είδη των βαλλιστικών πυραύλων αλλά και πυραύλων Cruise μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς.
Εκτιμήσεις Ελλήνων αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι οι Τούρκοι εφόσον «αποφασίσουν» ότι το συμφέρον τους είναι με τις ΗΠΑ , αργά η γρήγορα θα βρουν μια δικαιολογία και θα διακόψουν τις συνομιλίες με την Μόσχα, αφήνοντας τους Ρώσους για μια ακόμη φορά στα « κρύα του λουτρού».
https://youtu.be/JHjaoLCE48M?t=2
https://youtu.be/Eh0zHBH4Zv4?t=1
https://youtu.be/H8av1hinRBE?t=1
https://youtu.be/1-iwh15oqsw?t=1