Αρχείο

Συμμαχία Ελλάδας-Σερβίας-Ρωσίας-Κίνας και μήνυμα σε Αλβανία-Τουρκία - Α.Τσίπρας: "Στις κρίσιμες στιγμές βρεθήκαμε πάντα στην ίδια πλευρά" - Σύνδεση Πειραιά-Θεσ/κη-Βελιγράδι για τον "Δρόμο του Μεταξιού"

"Στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά" είπε ο Α.Τσίπρας με νόημα καθώς τα πράγματα, ας μην κρυβόμαστε πλέον, είναι πολύ άσχημα στα Βαλκάνια και όχι μόνο. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη. Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα» είπε ο Α.Τσίπρας επιβεβαιώνοντας έτσι το pentapostagma.gr  ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε 2 χώρες, την Ρωσία και την Κίνα.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

"Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά-Βελιγράδι που θα παίξει σημαντικό ρόλο στο Δρόμο του Μεταξιού της Κίνας" είπε ο Α.Τσίπρας.

"Μιλήσαμε για τις σχέσεις μας και την σημασία να διατηρήσουμε τους παραδοσιακούς καλούς δεσμούς με την Κίνα, την Ρωσία και άλλες χώρες" είπε ο Vucic.

" Τα δύο έθνη συνδέονται με παραδοσιακούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς. Όσο αφορά το Κόσοβο η θέση μας παραμένει σταθερή".

"H συζήτηση μας δεν επικεντρώθηκε στο παρελθόν αλλά στο τι πρέπει να κάνουμε στο μέλλον" είπε ο Vucic.

"Ευχαριστούμε την Ελλάδα που δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο" τόνισε.

https://www.youtube.com/watch?v=Egxzw3i3NIU

Αργότερα ο Α.Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας, Τ.Νίκολιτς.

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών, Ivica Dacic, είπε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη αυτή κυρίως στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών και της παραδοσιακής τους φιλίας αλλά και γιατί είναι σημαντική για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.

https://www.youtube.com/watch?v=ouI8R9Vv3Jg

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών.

Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Αυτό υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με προκλήσεις και παραβιάσεις και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την κοινή πορεία όλων των Βαλκανίων.

«Πρέπει να εντείνουμε το διάλογο για την μεταναστευτική κρίση»,είπε, επίσης. Ενημέρωσα, την ίδια ώρα, τον Σέρβο πρωθυπουργό και για το Κυπριακό. Για την σταθερή στάση της Σερβίας και τόνισα την επιθυμία της Ελλάδας για μια σταθερή λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το έναυσμα για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Για ανάπτυξη, συνεργασία και ειρήνη. Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μια ιστορική σχέση.

https://www.youtube.com/watch?v=FKT8AYmfuZg

Και συνέχισε, αναφέροντας:

«Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Προσβλέπουμε στη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή», είπε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στο Βελιγράδι.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο πρωθυπουργό για την υποδοχή και τη φιλοξενία αλλά και τις συνομιλίες που είχαμε. Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς».

Σέρβος Πρωθυπουργός: «Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον»

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Είχε προηγηθεί η επίσημη υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο «Παλατι της Σερβίας» (κρατικό κτίριο που χρησιμοποιείται κυρίως για την υποδοχή ξένων ηγετών).

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης -Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γ.γ. Διεθνών Σχέσεων- Οικονομικών Σχέσεων Γιωργος Τσίπρας.

https://www.youtube.com/watch?v=0wd_ggqilXU

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...