Αρχείο

Τα πρόσκαιρα κέρδη και οι... βραχυπρόθεσμες ζημιές για την κυβέρνηση από τον «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν το παραδέχονται, μετρούν κέρδη αλλά και ζημιές από τα κοινωνικά μέτρα χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Μετά την ανακοίνωση χθες του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πως ξεπαγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, στην κυβέρνηση έσπευσαν να πανηγυρίσουν και να μιλήσουν για δικαίωση της κοινωνικής πολιτικής τους. Ωστόσο, προηγουμένως, είχε σταλεί επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup, η οποία χαρακτηρίζεται ως επιστολή... μεταμέλειας.

Tο γεγονός ότι η επιστολή αυτή εστάλη παραμονή των Χριστουγέννων δημιούργησε εξ αρχής υποψίες, οι οποίες δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν, αφού παρά τις κορώνες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν θα αποκτήσει μόνιμη μορφή, αν διαπιστωθεί υστέρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο (έχει υπολογιστεί σε 0,75%) θα ληφθούν ισοδύναμα μέτρα και θα επανεξεταστεί η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται πώς σε οποιαδήποτε περίπτωση υπεραπόδοσης εσόδων και υπέρ-πλεονάσματος στο μέλλον, η κατανομή του θα αποφασίζεται κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές και ότι το υπέρ-πλεόνασμα θα διατίθεται ρητά για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και σε ότι αφορά τις λεγόμενες «κοινωνικές δράσεις» μόνο για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Ξεκινώντας από τα θετικά, η κυβέρνηση βλέπει στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων να έχει κλείσει την ψαλίδα με την Νέα Δημοκρατία μετά την καταβολή του βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στους νησιώτες. Όταν παραμονές των Χριστουγέννων πιστώθηκε στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ποσό τουλάχιστον 300 ευρώ έως και 500 ευρώ, από εκεί που δεν το περίμεναν αναμφίβολα η αντίδραση ήταν θετική.

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι είπαν πώς με τα χρήματα θα πάρουν τα απαραίτητα για τις ημέρες των εορτών, θα κάνουν ένα δώρο στα εγγόνια τους ή θα πληρώσουν κάποιους λογαριασμούς. Σε κάθε περίπτωση τα 617.000.000 θα πέσουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην αγορά.

Από την άλλη ωστόσο έχουν κοπεί τρεις ή τέσσερις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει και άλλα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και νέες περικοπές στις συντάξεις. Ήδη το σοκ για το ΕΚΑΣ ήταν μεγάλο. Τη στιγμή που δίδονταν το εφάπαξ κόβονταν σε μεγάλο ποσοστό το ΕΚΑΣ. Από την μία τσέπη δηλαδή έμπαιναν και από την άλλη έβγαιναν.

Κατά γενική ομολογία όμως οι δύο παροχές της κυβέρνησης κρίθηκαν θετικά, ενώ αρκετοί ψηφοφόροι, οι οποίοι βεβαίως προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης αλλά σε μεγάλα ποσοστά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκριναν θετικά και το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε χωρίς να ρωτήσει τους δανειστές.

Είναι μια απόφαση που δείχνει την ανεξαρτησία της χώρας και αναμφισβήτητα έτσι έπρεπε να συμβαίνει. Είναι όμως έτσι; Όταν η κυβέρνηση έχει βάλει της υπογραφή της στο μνημόνιο και μάλιστα σε αγγλικό δίκαιο δεν έδινε τα «κλειδιά» της οικονομικής διαχείρισης στους δανειστές; Κάπως έτσι είναι η κατάσταση και εδώ αρχίζουν τα αρνητικά για την κυβέρνηση.

Με το που εξήγγειλε τα κοινωνικά μέτρα ο Α. Τσίπρας οι δανειστές και κυρίως το Βερολίνο έβαλε τον «χαρτογιακά» τον Ντάισελμπλουμ να ανακοινώσει τα αντίποινα της αναστολής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και βεβαίως, ταυτόχρονα, επέβαλαν και «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν και τα δύσκολα για την κυβέρνηση. Ήθελε να κλείσει την αξιολόγηση πριν τα Χριστούγεννα αλλά αυτή τραβάει σε χρόνο και οι εξαγγελίες Τσίπρα έδωσαν κίνητρο στους δανειστές να την πάνε ακόμη πιο πίσω ανοίγοντας δε και μία συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που θα αφορούν το 2018 και το 2019.

Η πλευρά του Σόιμπλε μάλιστα θέλει να τραβήξει την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και πέραν της άνοιξης προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση με την δαμόκλειο σπάθη της λήξης ομολόγων να υποχρεωθεί να συμφωνήσει σε νέα μέτρα, με βασικό την διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%.

Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Το μείζον θέμα είναι το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, παρά τις περικοπές στις συντάξεις, παρά τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει όλα θεωρούνται ξεπερασμένα. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν σώζεται με τίποτα. Όσο η ανεργία βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη, όσο οι επιχειρήσεις καταρρέουν και μπαίνουν στον πτωχευτικό κώδικα τόσο τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα βυθίζονται.

Γι' αυτό η κυβέρνηση πιέζει για αναπτυξιακά μέτρα αλλά αυτά δεν έρχονται και δεν πρόκειται να έρθουν όσο οι δανειστές θέλουν να ρίξουν ακόμη περισσότερο το μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα και να μειώσουν την περιουσία των Ελλήνων.

Δημοσιεύτηκε χθες μία έρευνα, που βασίζεται σε στοιχεία της Ε.Ε. βάσει της οποίας ο μέσος Γερμανός έχει μικρότερη περιουσία από τον Έλληνα ακόμη και σήμερα μετά από 7 χρόνια μνημόνια. Είναι το κόμπλεξ των Γερμανών και των Ευρωπαίων.

Η Ελλάδα είχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και με την επιβολή του ΕΜΦΙΑ θέλουν να το αλλάξουν. Στην Ελλάδα το περίπου 85% είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και αυτό κοιτούν να το σπάσουν με την αθρόα εισροή μεταναστών. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και από χρόνια πριν μεθοδευμένο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επιβεβαίωση Pentapostama.gr-Βορειοκορεάτες στο ελληνικό χωριό Σαρτανά στο Ντονμπάς ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν τους Ουκρανούς

Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία θα μπορούσε να επιταχύνει την ρωσική προέλαση ακόμη περισσότερο...