Σε μια απίστευτη απόφαση προχώρησε Ο Μπαράκ Ομπάμα προκαλώντας την οργή των πολιτών των ΗΠΑ καθώς απροκάλυπτα πλέον φαίνεται η κοινή συμπόρευση ΗΠΑ-Σ.Αραβίας μαζί με τους τζιχαντιστές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ άσκησε βέτο εναντίον του νόμου που επιτρέπει στις οικογένειες θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Σαουδικής Αραβίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο εν λόγω νόμος μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» και να πλήξει την ασφάλεια των ΗΠΑ. Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε αντίδραση στις επί σειρά ετών εμμένουσες υποψίες, τις οποίες η Σαουδική Αραβία διαψεύδει κατηγορηματικά, ότι οι αεροπειρατές που κατέλαβαν τα τέσσερα αεροσκάφη με στόχο να εξαπολύσουν τις επιθέσεις υποστηρίζονταν από το Ριάντ. Οι δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες υπήκοοι.
Σύμφωνα με τον Ομπάμα, κι άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νομικό προηγούμενο που θα δημιουργούσε ο νόμος, ως πρόσχημα για να μηνύσουν Αμερικανούς διπλωμάτες, στρατιωτικούς και εταιρείες, ακόμη και για ενέργειες στις οποίες προέβησαν οργανώσεις στο εξωτερικό οι οποίες έλαβαν βοήθεια, εξοπλισμό ή εκπαίδευση από τις ΗΠΑ.
«Καταλαβαίνω τον πόθο για δικαιοσύνη των οικογενειών (των θυμάτων) κι είμαι αποφασισμένος να τις βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο Ομπάμα σε επιστολή του προς την αμερικανική Γερουσία, αλλά η υπογραφή αυτού του νόμου «θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
«Η αφαίρεση της ασυλίας ξένων κυβερνήσεων που δεν έχουν χαρακτηριστεί κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία στα αμερικανικά δικαστήρια, με βάση αποκλειστικά και μόνο κατηγορίες ότι οι κυβερνήσεις αυτές είχαν κάποια σύνδεση με τραυματισμούς (ή θανάτους) που οφείλονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες στο έδαφος των ΗΠΑ, απειλεί να υπονομεύσει τις αξίες που προστατεύουν τις ΗΠΑ, (να πλήξει) τις δυνάμεις μας και το προσωπικό μας», ανέφερε ο ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ηδη υπήρξαν αντιδράσεις σε αυτή την κίνησή του. Ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του νομοσχεδίου, κατέστησε αμέσως σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον Ομπάμα να εφαρμόσει το βέτο.
Εάν τα δύο τρίτα των μελών τόσο της Γερουσίας όσο και της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίσουν υπέρ της παράκαμψης της προεδρικής αρνησικυρίας, ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά αφότου ο Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία, το 2009.