Έμμεση επιβεβαίωση για την μετακίνηση των πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ έρχεται από τη Ρωσία με διαρροή που έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της απόσυρσης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του κρατικού RT πρόσφατα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποχαρακτηριστεί και χρονολογούνται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου απέδειξαν ότι οι ΗΠΑ είχαν σκεφτεί να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα στην Ισλανδία το 1950-1960 χωρίς να ενημερωθούν οι αρχές της χώρας γεγονός που σημαίνει ότι ποτέ δεν θα επιβεβαιώσουν την απόσυρση από το Ιντσιρλίκ οι Αμερικανοί και τυχόν μετακίνησης τους στη Ρουμανία ή αλλού...
Tι αποκαλύπτουν οι Ρώσοι με το παράδειγμα της Ισλανδίας.
Τα έγγραφα αυτά που είχαν αποχαρακτηριστεί από το State Department και ανήκουν στο Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την Ισλανδία ως πυρηνική βάση καθώς εκεί είχαν ήδη μια επιχειρησιακή αεροπορική βάση στο Keflavik.
Οι "ατομικές" αυτές αναπτύξεις θα ήταν μυστικές.
Ένα γράμμα από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ισλανδία εκείνη την περίοδο, Tyler Thompson, που χρονολογείται τον Αύγουστο του 1960 δείχνουν ότι οι αρχές της Ισλανδίας ζήτησαν πληροφορίες αν "τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα είχαν αποθηκευτεί στο Keflavik ή είχαν μεταφερθεί".
Στο γράμμα αυτό του Thompson υπάρχει η υπογραφή και ημερομηνία του State Department, με ημερομηνία Ιούνιος 1960 γεγονός που δείχνει ότι η Ισλανδία ήταν στην ατζέντα.
Στο γράμμα αυτό ο Thompson αντιτίθεται στο σχέδιο μιας πυρηνικής Ισλανδίας ειδικά χωρίς να ειδοποιηθούν οι αρχές. Θεωρεί το σχέδιο λάθος και προειδοποιεί για "δραματικές αλλαγές με άσχημα αποτελέσματα σε φίλους και συμμάχους που θα επηρεάσουν τα συμφέροντα μας και τους ουδέτερους και θα παραχθεί προπαγάνδα για τους εχθρούς μας αν το Reykjavik μάθαινε για μυστική ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η Ισλανδία θα μπορούσε να αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ ως διαμαρτυρία. Στο τέλος οι "ανησυχίες" αυτές νίκησαν.
Ένα ακόμη έγγραφο, αλληλογραφία από το State Department στο Reykjavik, δείχνει ότι οι αρχές της Ισλανδίας ανησυχούσαν για πυρηνική ανάπτυξη στο έδαφος τους και απαιτούσαν εξηγήσεις από την Ουάσιγκτον.
Στο έγγραφο αυτό οι αξιωματούχοι του State Department προειδοποίησαν τους Ισλανδούς ομολόγους τους να μην κάνουν δημόσιες δηλώσεις καθώς θα παραβιάσουν την πολιτική " να μην αρνούνται ή να επιβεβαιώνουν φήμες" για τις τοποθεσίες πυρηνικών όπλων ώστε να κρατηθούν ασφαλή από την ΕΣΣΔ.
Αργότερα οι αρχές της Ισλανδίας έλαβαν εγγυήσεις ότι η Ουάσινγκτον δεν θα μετακινήσει πυρηνικά χωρίς την πλήρη συμφωνία και συμβουλή της κυβέρνησης της Ισλανδίας.
Οι ιστορικοί Valur Ingimundarson και William Arkin μετά από δικές τους έρευνες είπαν ότι η χώρα αυτή θεωρούνταν πιθανός τόπος ανάπτυξης πυρηνικών και ότι αυτό θα οδηγούσε στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Ισλανδία έγινε μέρος του ΝΑΤΟ το 1949 και διατηρεί αμερικανική βάση στο Keflavik από το 1951 μέχρι το 2006.
Όταν το Keflavik έκλεισε, ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας "προστατεύεται" από περιπολίες του ΝΑΤΟ...