Αρχείο

Άσκηση «βυζαντινής πολιτικής» από την Μόσχα αποτελεί η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία

Η συνάντηση  Πούτιν και  Ερντογάν στην Μόσχα αφορά στην  αποκατάσταση των σχέσεων και τον αγωγό Turk Stream, αναφέρουν σήμερα πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 9 Αυγούστου ανακοίνωσε το  Κρεμλίνο την Πέμπτη  .

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ  στον Τύπο.

«Θα υπάρξει μια σοβαρή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το πώς, και ποιο  ρυθμό αλλά και με ποια σειρά θα προβούν οι δύο πλευρές στην αποκατάσταση των σχέσεών τους» , δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος  πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν  περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας κατάστασης στη Συρία.

Η συνάντηση αυτή  στην Αγία Πετρούπολη, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι τεράστιας κομβικής σημασίας για τις ΗΠΑ και την ΕΕ .

Δεν έχει υπάρξει άλλα  συγκρίσιμη πολιτική στιγμή στα 67 χρόνια από την ίδρυση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Επίσης έχει παρέλθει ένας  αιώνας από τότε που η Οθωμανική Αυτοκρατορία συμμάχησε με τη Γερμανία εναντίον της Ρωσίας στον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , και  δύο αιώνες από τότε που Οθωμανός Σουλτάνος Μαχμούτ Β και ο Ρώσος Τσάρος Αλέξανδρος  Α’  ευθυγραμμίστηκαν σε μια συμμαχία  κατά του Ναπολέοντα και των Βρετανών.

Ο Ερντογάν ΄έχει ξεκινήσει  μια τεράστια επιχείρηση «σκούπα» για να εκκαθαρίσει τις δυνάμεις του Γκιουλέν που αντιστρατεύονται την εξουσία του, στον πανίσχυρο  τακτικό τουρκικό στρατό, ενώ πηγές προσθέτουν, ότι κατά το πραξικόπημα υπήρξε και θα υπάρξει στην συνέχεια,  ρωσική βοήθεια.

Το γεγονός αυτό εξηγεί  η στάση την περασμένη εβδομάδα του Τούρκου  αναπληρωτή πρωθυπουργού  Μεχμέτ Σιμσέκ , ο οποίος  είπε στον Ρώσο ομόλογό  Arkady Dvorkovich στη Μόσχα : "Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, για την υποστήριξη της δημοκρατίας και της  τουρκικής κυβερνήσεως . "

Οι ρωσικές πηγές λένε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές να κατατεθεί σύντομα το σχέδιο προώθησης του αγωγού Turk Stream, με διευθέτηση των τιμών στην εισαγωγή φυσικού αερίου στην Τουρκία , τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων  και ενέργειας, καθώς και ζητήματα που αφορούν τον  τουρισμό.

Πολύ περισσότερο αυτό που διακυβεύεται, σύμφωνα με  μία από τις πηγές, είναι ότι «ο Πούτιν και οι σύμβουλοί του, πιστεύουν ότι ο Ερντογάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Τον υποστηρίζουν τώρα δίνοντας του την  ευκαιρία να αναδιοργανώσει τη σχέση με την Ρωσία, απομακρύνοντας τον από το ΝΑΤΟ . Αυτό μεταφράζεται αυτόματα  σε  εξασφάλιση της  Ρωσίας από μια στρατηγική  περικύκλωση στα νότια σύνορα της  και τη Μαύρη Θάλασσα, στον διαμελισμό του Καυκάσου, και σε ενδεχόμενη επίθεση στο Κρεμλίνο από τους Αμερικανούς . Αυτή τη στιγμή, καθώς καταρρέει η Ευρώπη, ο εχθρός είναι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ . Εάν η Τουρκία διαρρήξει καίρια  τις σχέσεις της  με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ θα αποτελεί πλέον έναν «παραπληγικό οργανισμό». Θα δούμε,  λέει η πηγή  πώς ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα επιλέξουν  να «απεικονίσουν την νέα Ρώμη , το νέο Βυζάντιο την  επόμενη Τρίτη».

Η νέα ατζέντα για την ρωσο-τουρκική συμμαχία επισημοποιήθηκε σε μια συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας το απόγευμα της Δευτέρας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επί τούτου: "Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με τις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον  Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στη Ρωσία, η οποία  έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Αυγούστου. "

Στρατιωτικές και μυστικές ενημερώσεις ο Β. Πούτιν έλαβε από τον υπουργό άμυνας Σεργκέι Σοιγκού  και τον διευθυντή της Εξωτερικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SVR)  Mikhail Fradkov, καθώς αι τον  επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Αλεξάντερ Μπορτίνκοφ .

Ρωσικές πηγές έχουν απορρίψει να απεικονίσουν την στρατιωτική απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης εβδομάδας με δυτικούς όρους και μιλούν έχοντας πληροφορίες από  αραβικές και ισραηλινές πηγές.

«Η σχεδίαση, και ο τρόπος εκδήλωσης του πραξικοπήματος στην Τουρκία αποτελούσε τον  και ευσεβή  πόθο μιας κάστα ανθρώπων », αναφέρουν τα σχόλια του Κρεμλίνου, στοχοποιώντας άμεσα τον Γκιουλέν.

Σε μια ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, ο Yevgeny Krutikov, ανταποκριτής της εφημερίδας «vzglyad» στη Μόσχα, ανέφερε ότι δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ του Τουρκικού Στρατού, του  Ναυτικού και της Αεροπορίας, υπήρχε κακή διοίκηση και δεν υπήρχε  έλεγχος σε κάθε μία από τις υπηρεσίες. Επίσης συμμετείχαν  ανεπαρκείς δυνάμεις και δύναμη πυρός στους δρόμους για την καταπολέμηση των δυνάμεων που ήταν υπέρ του Ερντογάν.

Μήπως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες βοήθησαν και εξακολουθούν να βοηθούν τον Ερντογάν; «Αυτό είναι εξωπραγματικό», σύμφωνα με τον Krutikov. "Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Άλλωστε, όλες οι επαφές είχαν παγώσει μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους [SU-24].

«Όλες όμως οι επικοινωνίες και χειρισμοί των ενόπλων δυνάμεων του πραξικοπήματος παρακολουθούνταν από τις  ρωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών . Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η πληροφορία εκδήλωσης πραξικοπήματος να διαβιβάστηκε από την Μόσχα στις τουρκικές ειδικές υπηρεσίες», ανέφερε ο Yevgeny Krutikov.

Αυτό που είναι βέβαιο τώρα, είναι ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση , σύμφωνα με Έλληνες και Κύπριους αναλυτές, και  ότι η Τουρκία έχει στραφεί εναντίον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία τώρα κινείται μακριά από τη δυτική εξάρτηση», λέει μια καλά ενημερωμένη ρωσική  πηγή περιοχή που ζητά ανωνυμία . «Αυτό είναι λογικό γεωπολιτικά,  επειδή η Δύση έχει χάσει τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή. Αλλοτινοί σύμμαχοι των ΗΠΑ  στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, γίνονται «αυτόνομοι», με την έννοια ότι δεν υπακούουν πλέον τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν  ως «παγκόσμιος ηγεμόνας» όπως πριν. Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να υπαγορεύσει ή ακόμη να  προτείνει  λύσεις σε συγκρούσεις , όπως το Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη, ή την Παλαιστίνη. Τώρα, με ή χωρίς την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στον τουρκικό πραξικόπημα, ο Ερντογάν βλέπει την  δική του ευκαιρία  να κάνει την Τουρκία πιο «αυτόνομη», έτσι προχωρά στο σχέδιο του».

Οι ρωσικές πηγές συμφωνούν. Αναφερόμενες στην υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ , και στο σχέδιο της για επίθεση κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η  πηγή της Μόσχας καταλήγει: «Τα σχέδια της Νούλαντ έχουν όλα αποτύχει. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να μιλήσουν με τους Τούρκους. Χάνοντας την Τουρκία και τον Ερντογάν σημαίνει επίσης, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν την πολιτική τους στην περιοχή.  Δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή. Αλλά   και αν η Χίλαρυ Κλίντον κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και  υπάρξει μια έντονη αμερικανική αντίδραση, και πάλι θα είναι πολύ αργά».

Στρατιωτικές πηγές πιστεύουν ότι η θέση του Ερντογάν δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη. "Οι αριθμοί και η εξάπλωση των εκκαθαρίσεων θα είναι ένα  συνεχές  πραξικόπημα, το οποίο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα εμφύλιο πόλεμο  ανά πάσα στιγμή. Το Κρεμλίνο είναι ενάντια στην τουρκική διάλυση. Κατά τον  19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα, μια αδύναμη Τουρκία σήμαινε για την Μόσχα ότι οι εχθροί της Ρωσίας θα αποκτούσαν  τον έλεγχο των ζωτικών ρωσικών συμφερόντων  στα Στενά. "

Έλληνες, Κύπριοι και Ρώσοι  ερωτήθηκαν σχετικά με την τρέχουσα πορεία των γεγονότων. Ο Ερντογάν θα πρέπει να σταματήσει την εξαγωγή τζιχαντιστών  στην Συρία καθώς και προς τον ρωσικό Καύκασο, με τη μορφή των Τσετσένων. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει την τακτική του νέο-οθωμανισμού στην Συρία, στα Βαλκάνια και στην Κεντρική Ασία.

Οι πηγές πιστεύουν ότι στην σημερινή δύσκολη θέση του Ερντογάν αν  φιλο-αμερικανοί οπαδοί του κεμαλισμού και του Γκιουλέν μπορούν να ξεριζωθούν και να καταστραφούν , η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να αισθάνεται πιο ασφαλής από τον σουνιτικό  ισλαμικό  προσανατολισμό του Ερντογάν.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο στρατιωτικό  ιστορικό, «Ο Πούτιν σήμερα δεν μπορεί να είναι διαφορετικός  από τον Τσάρο [Νικόλαος Β] το 1914. Απρόβλεπτη και  ασταθής  Τουρκία, αποτελεί  απειλή για τη Ρωσία.

Οικονομολόγοι στη Μόσχα διαβλέπουν  το αμοιβαίο όφελος για τη Μόσχα και την Άγκυρα από την επανενεργοποίηση του  South Stream (γνωστός και ως  Turk Stream ) .

Η Gazprom θα εξασφαλίσει την πώληση του μεγαλύτερου όγκου του αερίου στην Ευρώπη και η  Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από το να γίνει ένας ενεργειακό κόμβος, όχι μόνο για το ρωσικό αέριο, αλλά και για τις νέες ροές από το Ισραήλ, ίσως και το Λίβανο, ενδεχομένως, ακόμη και από την Κύπρο.

Το δόγμα της νέας ή τρίτης Ρώμης αναφέρεται ως Ρωσική Ορθόδοξη ιδέα την οποία  η Μόσχα θέλει να  πετύχει,  σε εύθετο χρόνο για να μπορέσει να αναβιώσει την αρχαία Ρώμη και την Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ως κέντρο της αληθινής Χριστιανοσύνης και της αυτοκρατορίας της.

https://www.youtube.com/watch?v=-wfH20H1Ugc

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ