Στη Φρανκφούρτη παραδόθηκαν χθες 366 τόνοι του πολύτιμου μετάλλου συνολικής αξίας περίπου 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ , στο πλαίσιο των εργασιών για την υιοθέτηση μιας νέας αντίληψης αποθήκευσης του χρυσού της Γερμανίας, αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.
«Η Deutsche Bundesbank υλοποιεί σχέδιο για την ταχύτερη επιστροφή των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας από ξένα αποθετήρια», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.
Σύμφωνα με τον Γερμανό τραπεζίτη, όλοι στην Τράπεζα εργάζονται πάνω σε ένα πλάνο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση για τπμν επαναπατρισμό των ομοσπονδιακών αποθεμάτων χρυσού. Μέχρι το 2020 στην Φρανκφούρτη θα μεταφερθεί το ήμισυ του συνόλου των αποθεμάτων χρυσού της Γερμανίας.
«Σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης χθες στην Φρανκφούρτη παραδόθηκαν 366 τόνοι χρυσού συνολικής αξίας περίπου € 11.500.000.000. Έτσι, υπάρχουν αποθηκευμένα τώρα περίπου 1.400 τόνοι ή το 41,5% των αποθεμάτων χρυσού μας", δηλώνει ο Γερμανός Τραπεζίτης .
Εμείς συμμορφωνόμαστε με το χρονοδιάγραμμα,το οποίο ενέκρινε ειδική επιτροπή», δηλώνει στην Deutsche Welle , ο Weidmann.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπόλοιπο απόθεμα του χρυσού είναι αποθηκευμένο σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, ενώ η σύμβαση για την αποθήκευση γερμανικού χρυσού στο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας στο Παρίσι θα τερματιστεί.
Ο Weidmann είπε ότι το απόθεμα σε χρυσό , ανήκει στην πραγματικότητα, στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας .
Σύμφωνα με την Bundesbank, το γερμανικό απόθεμα χρυσού είναι περίπου 3400 τόνοι , και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η Ουάσινγκτον αρνήθηκε να εκδώσει στην Γερμανία άμεσα ένα σημαντικό μέρος του γερμανικού αποθέματος χρυσού, περιορίζοντας το ποσοστό προς παράδοση στο 10%.!!!!!!!
Το αποθεματικό σε χρυσό της χώρας δεν είναι μόνο εγγύηση για την γερμανική βιομηχανία, αλλά και σε κάποιο βαθμό επηρεάζει την οικονομική ρυθμιστική αρχή της ενωμένης Ευρώπης, η οποία παρέχει τον ηγετικό ρόλο στην Γερμανία .
Τονίζεται ότι η ομοσπονδιακή Γερμανία άρχισε να συλλέγει αποθέματα χρυσού από το 1951 μετά την οικονομική άνθηση στη Γερμανία.
Πολλοί μπορούν να ρωτήσουν δικαιολογημένα εάν ο χρυσός της Γερμανίας είναι «καθαρός» ή έαν μέρος προέρχεται από την αρπαγή των Ναζί την περίοδο 1939-1945.
Πάντως ένα είναι σίγουρο, τα μόνα αποθέματα χρυσού που δεν πρόλαβαν να «βουτήξουν» οι Γερμανοί ήταν τα ελληνικά , τα οποία είχαν προλάβει «να μεταφερθούν » στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Όσο για τον «επανπατρισμό» του γερμανικού χρυσού από παντού , εκτός από τις ΗΠΑ , υπάρχουν πολλά και αναπάντητα ερωτήματα, ειδικά για το ¨κρυφό" παρασκήνιο μεταξύ των δύο χωρών.