Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Όπως πρόσφατα δήλωσε σε συνέντευξη του ο κατοχικός ηγέτης Ακιντζί η περίφημη λύση που κυοφορείται για την Κύπρο και στην οποία αναφερθήκαμε με σειρά άρθρων μας φαίνεται ουσιαστικά να επιφυλάσσει μια θεσμική κατοχύρωση των Τουρκικών κεκτημένων στην πολύπαθο Μεγαλόνησο. Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που ο κ. Αναστασιάδης παρά τον αρχικό του ενθουσιασμό για λύση πλέον βλέπει τα πράγματα με μεγαλύτερη επιφύλαξη. Βέβαια η διεθνής κοινότητα υπό το φιλότουρκο βλέμμα του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό Νορβηγού Έσπεν Μπάρθ Άιντα, θεωρεί την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα ειδικά όταν στο παιχνίδι πλέον έχει μπει και ο παράγοντας ενεργειακό και Ισραήλ. Στο πλαίσιο αυτό και με την έλευση του 2016 οι πιέσεις που θα ασκηθούν φαίνεται ότι θα είναι αφόρητες και την αρχή για το νέο έτος κάνει η βρετανική ε/φ Guardian που βλέπει ότι τυχόν μη λύση στο Κυπριακό θα σημάνει ένωση των κατεχομένων με την Τουρκία !!!!!!!!!!!!
Έτσι ιστορικής σημασίας παράθυρο για λύση του Κυπριακού εντός του 2016, βλέπει ο Guardian, σε αφιέρωμα του για τα σημαντικότερα γεγονότα που αναμένονται τη νέα χρονιά. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, οι δύο πλευρές, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, έχουν μια ακόμα ευκαιρία να τερματίσουν τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. “Στο νότο γνωρίζουν ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία τώρα, η διαίρεση θα παγιωθεί και η Τουρκία θα προσαρτήσει ουσιαστικά το βορρά”, επισημαίνει ο James Ker-Lindsay, ένας ειδικός στο Κυπριακό. Προσθέτει ακόμη ότι και για τους Τουρκοκύπριους μια επανενωμένη χώρα σημαίνει συμμετοχή στην ΕΕ. Οι δύο πλευρές έχουν επικεφαλής πολιτικούς που είναι υπέρ της λύσης στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί. “Αν δεν μπορεί να βρεθεί λύση με αυτούς τους δύο, δεν θα βρεθεί ποτέ”, τονίζει ο Ker-Lindsay, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίες είναι 6 στην κλίμακα του 10.
Θεωρούμε ότι η Κύπρος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί ότι η Τουρκία δεν είναι αυτή τη στιγμή στην καλύτερη της διπλωματική θέση. Η σύγκρουση με τη Ρωσία και η επανενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης της στην ΕΕ έχουν φέρει το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης. Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ευκαιρία να οδηγήσουν τα πράγματα εκεί που επιθυμούν σε όλα τα ανοιχτά θέματα και να μην ανεχθούν τετελεσμένα και χρονοδιαγράμματα. Στο κάτω κάτω αν τα πράγματα δεν φέρουν λύση η κατάσταση δεν θα είναι χειρότερη από τη σημερινή. Όσο για τον εκβιασμό της ένωσης των κατεχομένων με την Τουρκία, που μπαίνει στο τραπέζι ως δαμόκλειος σπάθη δεν πρέπει να φοβίζει τον Ελληνισμό, ας το κάνουν, έτσι κι΄αλλιώς αυτό πρακτικά κάνουν και σήμερα αλλά όμως δεν θα φέρει την υπογραφή της Ελλάδας και της Κύπρου.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο