Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Ποιος θυμάται τον Δένδια και τους κεραυνούς μέσα στην Άγκυρα τώρα που ο Φιντάν μίλησε κατά πρόσωπο στον Γεραπετρίτη για Τούρκους στη Θράκη

Σε αποστολή να διατηρηθεί η ηρεμία ώστε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε συνυποσχετικό για από κοινού προσφυγή στη Χάγη ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης στην Άγκυρα καθώς είναι χαρακτηριστικό πως ενώ ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στις μειονότητες που ζουν στις δύο χώρες, χαρακτηρίζοντάς τες γέφυρα επικοινωνίας, ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ μίλησε «κατάμουτρα» στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για…«ομογενείς» του στην Ελλάδα: «Έχουμε εφαρμόσει αρκετές θετικές πρακτικές όσον αφορά και το θέμα των προβλημάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους ομογενείς μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στήριξη στην αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. Υπογραμμίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλοι μπορούν να θυμηθούν πριν κάμποσους μήνες όταν ο τότε τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε κάτι που δεν ταίριαζε στα…αυτιά του τότε υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια και φυσικά στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, έλαβε την απάντηση που έπρεπε και μάλιστα μέσα στην Άγκυρα…

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν τις δηλώσεις του Χακάν Φιντάν ως εξής:

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γείτονα Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς στη βάση των κοινών συμφερόντων. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στη βάση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο Έλληνας ομόλογος του, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Φιντάν είπε ότι με τον Έλληνα ομόλογο του αξιολόγησαν με περιεκτικό τρόπο τα προβλήματα αναφορικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Έχουμε διαφορές απόψεων στο Αιγαίο. Τις έχουμε συζητήσει και στις συμβουλευτικές συνομιλίες στο παρελθόν. Μιλήσαμε για την επανέναρξη της διαδικασίας το προσεχές διάστημα. Συμφωνήσαμε να εισαγάγουμε νέες προσεγγίσεις στην επίλυση των προβλημάτων», δήλωσε.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα πρέπει να είναι ένας τομέας συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού, δεν θέλουμε να δούμε περισσότερες απώλειες ζωών στο Αιγαίο, υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Φιντάν είπε ότι τα προβλήματα των ομογενών που ζουν στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα άλλο σημαντικό θέμα συζήτησης στην ατζέντας των συνομιλιών.

Ο υπουργός δήλωσε τα παρακάτω:

«Έχουμε εφαρμόσει αρκετές θετικές πρακτικές όσον αφορά και το θέμα των προβλημάτων των μειονοτήτων στη χώρα μας. Αναμένουμε την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση και για τους ομογενείς μας. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στήριξη στην αποκατάσταση των οθωμανικών μνημείων. Υπογραμμίσαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα.

Σήμερα, συζητήσαμε επίσης για περιφερειακά θέματα. Αξιολογήσαμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Λιβύη και τη Συρία. Επαναλάβαμε τις προσδοκίες μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη γείτονα Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς στη βάση των κοινών συμφερόντων. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας με σεβασμό στα αμοιβαία δικαιώματα και συμφέροντα στη βάση του διεθνούς δικαίου.»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, από την πλευρά του ανέφερε ότι οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα εκκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Γεραπετρίτης είπε επίσης ότι συμφωνήσαν να συνεχιστεί η θετική ατζέντα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

mitsotakis
Κυβέρνηση 0

«Το τέλος σας πλησιάζει» - Τρομοκρατημένοι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τα Τέμπη - «Νευρική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τρομοκρατήθηκαν από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο σύνταγμα και αλλού