Αναγκασμένα να γίνουν όργανα πολέμου, να σκοτώσουν και να σκοτωθούν, τα παιδιά στρατιώτες αναγκάζονται να εκφράσουν βίαια το μίσος των ενηλίκων - Olara Otunnu
Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη αναφέρεται ότι στρατολογούν παιδιά στρατιώτες για να πολεμήσουν στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας, παρά την πρόσφατη υπόσχεση να σταματήσουν την πρακτική ως μέρος μιας συμφωνίας εκεχειρίας που επιτεύχθηκε με τα Ηνωμένα Έθνη τον Απρίλιο.
Ωστόσο, εκατοντάδες μικρά αγόρια έχουν στρατολογηθεί τις εβδομάδες που πέρασαν από την υπογραφή της συμφωνίας, αναφέρουν εκπρόσωποι των Χούθι, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και πολίτες.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο δείχνει έναν άνδρα να εκπαιδεύει παιδιά της Υεμένης στα μέρη ενός ισχυρού στρατιωτικού τυφεκίου. Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαίωσαν στο Associated Press ότι το βίντεο γυρίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή Αμράν που ελέγχεται από τους αντάρτες.
Οι αξιωματούχοι των Χούθι είπαν ότι δεν βλέπουν τίποτα κακό με την πρακτική, υποστηρίζοντας ότι τα αγόρια από 10 ή 12 θεωρούνται άνδρες.
«Δεν είναι παιδιά. Είναι αληθινοί άνδρες, που θα πρέπει να υπερασπιστούν το έθνος τους ενάντια στη Σαουδική, αμερικανική επιθετικότητα», είπε ένας ηγέτης των Χούθι μιλώντας στο AP υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι Χούθι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό που αποκαλούν «καλοκαιρινά στρατόπεδα» για να θρησκευτική και πολεμική εκπαίδευση. Τέτοιες κατασκηνώσεις πραγματοποιούνται σε σχολεία και τζαμιά στις περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι, οι οποίοι κατέχουν περιοχές του βορρά και του κέντρου της χώρας, καθώς και την πρωτεύουσά της Σαναά.
Η σύγκρουση στην Υεμένη ξεκίνησε το 2014 όταν οι Χούθι κατέλαβαν τη Σαναά. Αυτό ανάγκασε την κυβέρνηση να καταφύγει στο νότο. Ένας στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μπήκε στον πόλεμο στις αρχές του 2015 για να προσπαθήσει να επαναφέρει την κυβέρνηση στην εξουσία.
Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Έχει σκοτώσει περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 14.500 αμάχων. Η χώρα βρίσκεται σχεδόν σε λιμό.
Παιδιά στρατιώτες εμπλέκονται εδώ και χρόνια στον εμφύλιο. Σχεδόν 2.000 παιδιά που στρατολογήθηκαν από τους Χούθι σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Μαΐου 2021, λένε ειδικοί του ΟΗΕ. Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει επίσης παιδιά μαχητές αλλά πολύ λιγότερα. Αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ λένε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει επίσης ισχυρότερα μέτρα για να τερματίσει την πρακτική αυτή.
Συνολικά, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι πάνω από 10.200 παιδιά έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στον πόλεμο, αλλά δεν είναι σαφές πόσα από αυτά είχαν στρατολογηθεί ως μαχητές.
Τον Απρίλιο, οι αντάρτες υπέγραψαν αυτό που η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά αποκάλεσε «σχέδιο δράσης» για να σταματήσει η στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζάριτς (Stephane Dujarric) είπε ότι οι αντάρτες υποσχέθηκαν να εντοπίσουν τα παιδιά μαχητές και να τα απελευθερώσουν εντός έξι μηνών.
Ωστόσο, τέσσερα στελέχη ανθρωπιστικών δράσεων με τρεις διεθνείς οργανισμούς που εργάζονται σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες δήλωσαν ότι παρατήρησαν περισσότερες προσπάθειες των Χούθι να στρατολογήσουν παιδιά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι Χούθι έχουν υποστεί πολλές απώλειες, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας σχεδόν διετούς μάχης για την πόλη Μαρίμπ.
Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια είπαν ότι οι αντάρτες έχουν πιέσει τις οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους στους καταυλισμούς. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, από διεθνείς οργανισμούς.
Δύο κάτοικοι στην επαρχία Αμράν είπαν ότι μέλη των Χούθι ήρθαν στα σπίτια τους τον Μάιο και τους είπαν να προετοιμάσουν τα πέντε παιδιά τους, ηλικίας 11 έως 16 ετών, για να παρακολουθήσουν εκπαιδεύσεις στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Αργότερα μέσα στον μήνα, είπαν οι γονείς, τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο σχολείο στο Αμράν, το ίδιο μέρος όπου γυρίστηκε το προαναφερθέν βίντεο. Ένας πατέρας παραδέχτηκε ότι τον απείλησαν πως η οικογένειά του δεν θα λάμβανε πλέον φαγητό εάν δεν έστελνε τα παιδιά του στα στρατόπεδα των Χούθι.
Ένας ηγέτης των Χούθι δημοσίευσε ένα βίντεο στις αρχές Ιουνίου όταν επισκέφτηκε έναν από τους καταυλισμούς. Δείχνει δεκάδες παιδιά με στολές να στέκονται σε έναν σχηματισμό που μοιάζει με στρατιωτικό. Δήλωσαν πίστη στον κορυφαίο ηγέτη του ανταρτικού κινήματος, Αμπντούλ-Μαλίκ αλ-Χούθι (Abdul-Malik al-Houthi).