Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί μαζική πυραυλική επίθεση από ΗΠΑ-Ισραήλ είτε από τις πολεμικές αεροπορίες των δύο κρατών, είτε με πυραύλους cruise από πλοία επιφανείας και υποβρύχια, αυτό να πλήξει μείζονες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των χωρών του Περσικού κόλπου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα «πλανάται στον ορίζοντα» η πιθανότητα μέχρι της 20 Ιανουαρίου 2021, οι ΗΠΑ μόνες τους ή σε συνεργασία με το Ισραήλ, να πραγματοποιήσουν στρατιωτικό κτύπημα σε βάρος του Ιράν.
Το θέμα βέβαια δεν είναι μόνο της παρούσης, αφού από το 2005 και εντεύθεν είχαν δεί το φώς της δημοσιότητας παρόμοια άρθρα στον τύπο με αυτό των New York Times, που έκαναν λόγο για στρατιωτικές προετοιμασίες ΗΠΑ και Ισραήλ για επίθεση στο Ιράν.
Ωστόσο παρόλο που ΗΠΑ και Ισραήλ επιθυμούσαν κατά καιρούς και επιθυμούν να πλήξουν το Ιράν, εντούτοις δεν το αποτολμούν.
Για ποιο λόγο όμως είναι ιδιαίτερα διστακτικοί και αναβλητικοί στο να πλήξουν το Ιράν;
Το Σιιτικό τόξο
Οι Ιρανοί είναι Σιίτες μουσουλμάνοι, Σιίτες διαβιούν στο νότιο Ιράκ, η Συρία του αλλαουίτη Άσσαντ είναι φίλα προσκείμενη προς την Τεχεράνη και Σιιτική είναι η οργάνωση Hesbollah του Λιβάνου.
Βλέπουμε λοιπόν στο χάρτη, ότι σχηματίζεται «ένα Σιιτικό τόξο», το οποίο ξεκινάει από τον περσικό κόλπο (Ιράν) και καταλήγει στη Μεσόγειο (Λίβανος) διαμέσου του νοτίου Ιράκ και της Συρίας.
Ο πόλεμος το 2004 μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου (στην ουσία Hesbollah) αποσκοπούσε στο να ηττηθεί η Σιιτική οργάνωση από το Ισραήλ και να πάψει να κυβερνά ή καλύτερα να ελέγχει, ως κράτος εν κράτη τον Λίβανο, αλλά και να «κοπεί» το Σιιτικό τόξο στο τελείωμά του προς τη Μεσόγειο.
Αυτό δεν επετεύχθη
Στη συνέχεια ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία αποσκοπούσε στην εκθρόνιση του Άσσαντ και στην αντικατάστασή του με άτομο το οποίο να ανήκει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ και της Δύσης, «κόβοντας» το Σιιτικό τόξο στη μέση.
Ούτε αυτό επετεύχθη λόγω της δυναμικής παρέμβασης της Ρωσίας υπέρ του Άσσαντ στη Συρία.
Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως ότι το Σιιτικό τόξο δεν είναι απλά μία γραμμή ομόθρησκων πληθυσμών στο χάρτη, αλλά στοιχίζει μια γραμμή οικονομικών και πετρελαϊκών συμφερόντων.
Κοινώς το Ιράν αποσκοπούσε να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις εξαγωγών πετρελαίου της μέσω του Περσικού κόλπου, ανοίγοντας διαμέσου του Σιιτικού τόξου χερσαίους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Περσικό κόλπο , στη Μεσόγειο.
Αυτό βεβαίως αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των ΗΠΑ, των Σουνιτικών αραβικών χωρών του κόλπου, αλλά και του Ισραήλ και της Αυγύπτου.
Το Ιράν ως γνωστόν προωθεί το πυρηνικό του πρόγραμμα, για ειρηνικούς σκοπούς όπως το ίδιο διατείνεται, πατά την περί αντιθέτου άποψη ΗΠΑ και Ισραήλ
Το Ισραήλ μάλιστα υπολογίζει ότι το Ιράν, το οποίο έχει εκφράσει μέσω αξιωματούχων του τη θέληση του να «σβήσει από τον χάρτη το Ισραήλ», έχει άμεσα στη διάθεσή του ποσότητα ουρανίου για κατασκευή 2 πυρηνικών βομβών
Εσχάτως ο Πρόεδρος Τράμπ και συγκεκριμένα δύο φορές κυριολεκτικά στο παραπέντε, δεν έδωσε εντολή για πραγματοποίηση επίθεσης κατά του Ιράν, κατόπιν αρνητικής εισήγησης των συμβούλων του.
Μία απευθείας επίθεση στο Ιράν θα χτυπούσε σύμφωνα με τα «γεράκια των ΗΠΑ και του Ισραήλ» το κακό στη ρίζα, διαλύοντας το Σιιτικό τόξο
Η Παγκόσμια στρατιωτική πρωτοτυπία του Ιράν
Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω κάτι το οποίο πολύ λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι έχουν αναλύσει διεξοδικά
Αυτό είναι η λεγόμενη «παγκόσμια στρατιωτική πρωτοτυπία του Ιράν», και να τι εννοούμε με αυτό:
Το Ιράν είναι η μόνη χώρα παγκοσμίως που έχει κυριολεκτικά δύο παράλληλες Ένοπλες δυνάμεις
Έχει τον τακτικό στρατό των Regulars με μοναδική αποστολή την άμυνα της χώρας, αλλά και τον στρατό των IRGC ή αλλιώς «Φρουρών της Επανάστασης», ο οποίος ουσιαστικά είναι ο στρατός του Σιιτικού θεοκρατικού καθεστώτος των διαδόχων του Αγιατολάχ Χομεϊνί, με αποστολή την άμυνα της χώρας , αλλά και την διεξαγωγή επιχειρήσεων εκτός αυτής.
Επισημαίνω εδώ ότι οι «Φρουροί της Επανάστασης» είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι σε σχέση με τον στρατό των Regulars.
Επιπλέον σε κάθε πόλη και χωριό υπάρχουν οργανωμένοι πολιτοφύλακες, φίλα προσκείμενα προς το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, οι λεγόμενοι Basiij.
Από τα παραπάνω συνάγεται πολύ απλά ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο, να αλλάξει το θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν, λόγω εξωτερικής επέμβασης.
Για να γίνει κάτι τέτοιο θα κάναμε λόγο, μόνο αν η όποια επίθεση κατά του Ιράν γινόταν ταυτόχρονα κατά πολλών, συγκεκριμένων και πολύ καλά προστατευμένων στόχων(πύραυλοι εδάφους-εδάφους), κυριολεκτικά μέσα στην οροσειρά του Ζάκρου στην περιοχή της Κερμανσχάρ.
Το Ιράν έχει βιολογικά και χημικά όπλα, ενώ έχει πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς που αρκεί για να πλήξει το Ισραήλ, που βρίσκονται πάνω σε σιδηροδρομικές ράγιες μέσα σε καταφύγια στην προαναφερθείσα οροσειρά..
Όπως εύκολα αντιλαμβανόμαστε το εγχείρημα να προσβληθούν ταυτόχρονα όλοι οι παραπάνω στόχοι από ΗΠΑ και Ισραήλ, είναι αδύνατον.
Από την άλλη η μαζική εκτόξευση των ανωτέρω πυραύλων εδάφους-εδάφους (Shahab-3, Shahab -4) από το Ιράν κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά αμερικανικών βάσεων σε χώρες του κόλπου, θα δημιουργούσε κορεσμό στόχων, με αποτέλεσμα τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot-Iron Dome και David Shild να μην μπορούν να τους αναχαιτίσουν ταυτόχρονα και επιτυχώς όλους.
Τέλος κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί τέτοιου είδους μαζική πυραυλική επίθεση από ΗΠΑ-Ισραήλ είτε από τις πολεμικές αεροπορίες των δύο κρατών, είτε με πυραύλους cruise από πλοία επιφανείας και υποβρύχια, αυτό να πλήξει μείζονες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των χωρών του Περσικού κόλπου.
Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστια οικονομική επίδραση παγκοσμίως, ενώ θα έστρεφε τις αραβικές χώρες του κόλπου ενάντια σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
Επίσης οι σύμμαχοι του Ιράν στη Μ. Ανατολή, θα προέβαιναν σε μια αλυσιδωτή σειρά επιθέσεων κατά αμερικανικών και ισραηλινών στόχων στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως με πολύ επώδυνα αποτελέσματα.
Εκτίμηση
Παρόλο που ο Πρόεδρος Τράμπ επιθυμεί αφενός να πλήξουν οι ΗΠΑ το Ιράν, αφετέρου να «ναρκοθετήσει» την εξωτερική πολιτική του διαδόχου του Μπάϊντεν στη Μ. Ανατολή, εκτιμάται λόγω των ανωτέρω δυσμενών συνεπειών , αλλά και αντιξοοτήτων στη διεξαγωγή του στρατιωτικού κτυπήματος ότι ουσιαστικό και μαζικό κτύπημα κατά του Ιράν δεν θα πραγματοποιηθεί.
Ίσως πραγματοποιηθεί μικρής διάρκειας και δυναμικής κτύπημα από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν, αλλά αυτό περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει στις ΗΠΑ, παρά οφέλη.
Επιπλέον οι ΗΠΑ επιθυμούν να αποτραβηχθούν από τα περιφερειακά μέτωπα, για αυτό άλλωστε επαναπατρίζουν μαζικά δυνάμεις τους από Ιράκ, Αφγανιστάν και Σομαλία, προκειμένου να προετοιμαστούν για την απειλή που λέγεται Κίνα και κυριαρχία στον Ειρηνικό ωκεανό.
Αν ανοίξουν ένα νέο μέτωπο με το Ιράν, αυτό θα τις φέρει πολύ πίσω σε σχέση με τον προγραμματισμό τους για την αντιμετώπιση της Κίνας.
Κλείνοντας επισημαίνω τη ρήση: "Ένα αεροπλανοφόρο με τα πλοία συνοδείας του των ΗΠΑ στην περιοχή του περσικού κόλπου σημαίνει κανονικότητα. Δύο αποτελούν προάγγελο κρίσης ή πολέμου, τρία σημαίνουν πόλεμο"