Απόψεις

Τηλεμαχία Τραμπ-Μπάιντεν: Υπήρχαν μόνο ο κακός κι ο άσχημος, πουθενά ο καλός...

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Η χθεσινή παρακολούθηση της τηλεοπτικής μονομαχίας Τραμπ εναντίον Μπάιντεν ήταν μια ατυχέστατη έμπνευση... Αυτή η χαοτική τηλεοπτική αναμέτρηση είναι ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο για το βαρομετρικό χαμηλό στην πολιτική κουλτούρα των ΗΠΑ.

Το χάος, οι διακοπές και οι προσβολές διαμόρφωσαν το ντιμπέιτ. Οι σχολιαστές περιγράφουν ήδη την μονομαχία ως μία από τις "χειρότερες συζητήσεις". Τα πιο σημαντικά θέματα ήταν η πανδημία του κορονοϊού, ένας κυβερνητικός απολογισμός του Τραμπ, ο ρατσισμός στις ΗΠΑ και ο τρόπος αντιμετώπισης των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έδειξε ξανά ότι δεν είναι δυνατός ένας σοβαρός πολιτικός διάλογος μαζί του. Μερικές φορές έμοιαζε με προσβεβλημένο σχολιαρόπαιδο που θέλει να εκφοβίσει τον αντίπαλό του. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις άφησε τον Μπάιντεν να τελειώσει τις τοποθετήσεις του. Πριν από δύο χρόνια στη Βιρτζίνια, ένας επικεφαλής μιας τοπικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είχε πει για τον Αμερικανό πρόεδρο: "Ο Τραμπ είναι σαν ένας γέρος θείος για εμάς που κατεβαίνει τις σκάλες και λέει ανοησίες. Δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά. Αλλά μας φροντίζει". Φυσικά όχι μπροστά από την κάμερα. Αυτή η στάση, που είναι στάση και των ψηφοφόρων είναι τόσο ανήθικη όσο και επικίνδυνη.

Αλλά μήπως ο Μπάιντεν αποδείχτηκε καλύτερος χθες;

 

Η Αμερική ο ηττημένος

 

"Αυτή ήταν η χειρότερη προεδρική συζήτηση που έχω δει στη ζωή μου." ήταν η πρώτη αντίδραση του γνωστού μας Τζόρτζ Στεφανόπουλος. Ο Στεφανόπουλος εργάζεται στην πολιτική για τέσσερις δεκαετίες, επιχειρώντας αρχικά να εκλέξει τον Μάικλ Ντουκάκη ως πρόεδρο στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και κατόπιν το πέτυχε με τον Μπιλ Κλίντον πριν γίνει πολιτικός σχολιαστής του ABC, και αν μη τι άλλο τα έχει δει όλα. Και δεν ήταν ο μόνος που χαρακτήρισε καταστροφική την πρώτη τηλεμαχία για τις εκλογές του 2020.

Στο NBC ο Chuck Todd χαρακτήρισε τη συζήτηση ως "συντρίμμια τρένου". Ο Χάουαρντ Κρτς, του FOX, το περιέγραψε ως «φιλονικία σε μπαρ» και «εξαντλητικό ντέρμπι προσβολής».

Και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν τον δικό τους υποψήφιο βέβαια και απέρριψαν τον αντίπαλο. Οι δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί όμως που βρίσκονται στη μέση πρέπει να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να καταριούνται την τύχη τους.

Το 2016, κατά τη δεύτερη συζήτηση μεταξύ των τότε προεδρικών υποψηφίων Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον, η Κλίντον προσπάθησε να αποφύγει να... συρθεί στη λάσπη. Δανειζόμενη μια ατάκα από την τότε “Πρώτη Κυρία” Μισέλ Ομπάμα, είπε: «Όταν κατεβαίνουν χαμηλά, εμείς ανεβαίνουμε ψηλά». Το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016 γνωστό ωστόσο...

Για αυτό αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν και η ομάδα του προσπάθησαν να πάρουν μαθήματα από εκείνη την περίπτωση. Ο Τραμπ έπεσε χαμηλά, αλλά ο Μπάιντεν δεν ανέβηκε ψηλά και για την ακρίβεια δεν φάνηκε και να ήθελε. Κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών ο Μπάιντεν εξαπέλυσε τις ακόλουθες επιθέσεις:

"Δεν είμαι εδώ για να τον αποκαλέσω ψεύτη. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι ψεύτης."

"Λαε, έχετε ιδέα τι κάνει αυτός ο κλόουν;"

"Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής, φίλε."

"Είναι δύσκολο να μπεις σε κάτι με αυτόν τον κλόουν. Λυπάμαι!"

Ως τακτική συζήτησης, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι συνεχείς διακοπές του Τραμπ και η συνομιλία με τον Μπάιντεν κατάφεραν να τον προκαλέσουν.

Με λίγα λόγια ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ήταν καλύτερος, αλλά δεν ήταν.... Κι ο Τραμπ ήταν καλά προετοιμασμένος σε κάποιες κατηγορίες του Μπάιντεν άλλοτε απαντώντας και άλλοτε απλά εκτρέποντας την συζήτηση με ηχηρές παρεμβάσεις.

Ο Τραμπ είχε τον αέρα ενός νταή, ο οποίος είναι πιο ασταθής από την ουσία. Ο Μπάιντεν έδειχνε στραγγισμένος και αποσπασμένος μερικές φορές, και δεν έκανε τίποτα για να καθησυχάσει τις αμφιβολίες ότι, στα 77 του θα αναλάμβανε με επιτυχία τον ρόλο του προέδρου.

Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ;

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος δεν εκλέγεται άμεσα από τον λαό. Ένα εκλογικό σώμα 538 μελών το κάνει για λογαριασμό των ψηφοφόρων. Οι λεγόμενοι εκλογείς αποστέλλονται από τις πολιτείες. Ο αριθμός των ψήφων που λαμβάνει κάθε πολιτεία στο λεγόμενο "Electoral College" εξαρτάται καταρχήν από το μέγεθος του πληθυσμού. Οι εξαιρέσεις ισχύουν μόνο στο Μέιν και στη Νεμπράσκα. Χαρακτηριστικό είναι πως με βάση αυτήν την ιδιαιτερότητα του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ στις προηγούμενες εκλογές η Χίλαρι Κλίντον έλαβε σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, ο Τραμπ έλαβε τις περισσότερες ψήφους στο "Electoral College" και έγινε ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ