Απόψεις
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί εκατοντάδες διευθύνοντες σύμβουλοι κολοσσών παραιτήθηκαν λίγο πριν ξεσπάσει η τρέλα;

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Κατά τους μήνες πριν από την κατακόρυφη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς και την έκρηξη της μεγαλύτερης κρίσης δημόσιας υγείας της γενιάς μας, γίναμε μάρτυρες μιας περίεργης συγκυρίας. Βιώσαμε τη μεγαλύτερη έξοδο των εταιρικών CEOs που έχουμε δει ποτέ. Κι αυτό πέρασε στα ψιλά...

Και μάλιστα οι επιχειρηματίες (corporate insiders) πώλησαν επίσης μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δικές τους εταιρείες, λίγο πριν από την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς. Σύμπτωση; Μπορεί, αλλά αν μη τι άλλο φαίνεται παράξενο ότι τόσο πολλοί από την εταιρική ελίτ έλαβαν την ίδια ακριβώς απόφαση σχεδόν ταυτοχρόνως.

"Η μεγάλη έξοδος των CEO" δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ούτε υλικό συνωμοσιολογίας...

Τα ακόλουθα δημοσιεύθηκαν από το NBC News τον περασμένο Νοέμβριο:

“Τα ανώτατα στελέχη αναχωρούν φέτος σε ρυθμό ρεκόρ, με περισσότερα από 1.332 να απομακρύνονται την περίοδο από τον Ιανουάριο έως το τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις διευθύνοντες συμβούλους να φεύγουν στη μέση μιας ύφεσης, είναι αξιοσημείωτο να βλέπουμε μια τέτοια βιασύνη διευθυντικών εξόδων εν μέσω ισχυρών εταιρικών κερδών και ρεκόρ χρηματιστηριακών αγορών. Τον περασμένο μήνα, 172 διευθύνοντες σύμβουλοι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, σύμφωνα με την εταιρία Challenger, Grey & Christmas. Είναι ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός που έχει καταγραφεί”.

Σημειωτέον πως τον Νοέμβριο είχαμε τα πρώτα κρούσματα του νέου ιού στην Κίνα.

Μέχρι το τέλος του έτους, ένας αριθμός ρεκόρ της τάξης των 1.480 CEOs είχε εγκαταλείψει τις θέσεις τους. Αλλά για τους περισσότερους “κοινούς θηντούς” φαινόταν ότι οι καλές εποχές “έτρεχαν” ακόμη στα τέλη του 2019. Τα εταιρικά κέρδη αυξάνονταν και η χρηματιστηριακή αγορά περνούσε από το ένα ρεκόρ στο άλλο. Ναι, υπήρξαν πολλές ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδυνόταν πραγματικά, αλλά οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν προέβλεπαν επικείμενη ύφεση. Γιατί, λοιπόν, τόσοι διευθυντές αποφάσισαν ξαφνικά ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσουν;

Τα παρακάτω ονόματα είναι μόνο μερικά από τα μεγάλα “κεφάλια” CEOs που επέλεξαν να παραιτηθούν το 2019 ...

 

Dennis Muilenburg — Boeing

United Airlines — Oscar Munoz

Alphabet — Larry Page

Gap — Art Peck

McDonald’s — Steve Easterbrook

Wells Fargo — Tim Sloan

Under Armour — Kevin Plank

PG&E — Geisha Williams

Kraft Heinz — Bernardo Hees

HP — Dion Weisler

Bed, Bath & Beyond — Steven Temares

Warner Bros. — Kevin Tsujihara

Best Buy — Hubert Joly

New York Post — Jesse Angelo

Colgate-Palmolive — Ian Cook

MetLife — Steven Kandarian

eBay — Devin Wenig

Nike — Mark Parker

Φυσικά η μαζική έξοδος των διευθυντικών στελεχών δεν τελείωσε εκεί. 219 διευθύνοντες σύμβουλοι παραιτήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου του 2020.

Ήταν τότε που άρχισε να γίνεται σαφές ότι ο κορωνοϊός που διέρρευσε μέσω της Κίνας θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μια μεγάλη παγκόσμια πανδημία και φυσικά έτσι γίνεται αντιληπτό γιατί πολλοί από την εταιρική ελίτ θα επέλεγαν να εγκαταλείψουν το πλοίο αυτή τη στιγμή. Μερικοί από αυτούς τους διευθύνοντες συμβούλους εισέπραταν απολύτως παράλογους μισθούς εδώ και πολλά χρόνια, συνεπώς ήταν πολύ πιο εύκολο να πάρουν τα χρήματα και να την κοπανήσουν παρά να παραμείνουν και να κατευθύνουν μια μεγάλη εταιρία μέσω της πιο δύσκολης παγκόσμιας κρίσης που έχουμε βιώσει ποτέ.

Τα παρακάτω ονόματα είναι μόνο μερικοί από τους γνωστούς CEOs που παραιτήθηκαν μέχρι στιγμής το 2020 ...

Bob Iger, CEO of Disney

Ginni Rometty, CEO of IBM

Harley-Davidson CEO Matt Levatich

T-Mobile’s CEO John Legere

LinkedIn CEO Jeff Weiner

Mastercard CEO Ajay Banga

Keith Block, co-CEO of Salesforce

Tidjane Thiam, CEO of Credit Suisse

Hulu CEO Randy Freer

Δεν είναι πολύ παράξενη μια τόσο πρωτοφανής εταιρικής έξοδος σε τόσο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας;

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών πέταξαν μετοχές δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δικές τους εταιρείες, λίγο πριν την κρίση στην αγορά.

Διαβάστε τι έγραψε η Wall Street Journal :

“Τα κορυφαία στελέχη στις εταιρείες που διαπραγματεύονται στις Η.Π.Α. πώλησαν συνολικά περίπου 9,2 δισ. Δολάρια σε μετοχές των εταιρειών τους από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με μια ανάλυση της Wall Street Journal. Η πώληση έσωσε τα στελέχη - συμπεριλαμβανομένων πολλών στον χρηματοπιστωτικό κλάδο – από δυνητικές ζημίες συνολικού ύψους 1,9 δισ. Δολ σύμφωνα με την ανάλυση, καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης S & P 500 υποχώρησε περίπου 30% από την κρίση στις 19 Φεβρουαρίου μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών στις 20 Μαρτίου”

 

Στο χρηματιστήριο, κερδίζεις χρήματα μόνο αν βγεις εγκαίρως και πολλοί από την εταιρική ελίτ φαίνεται να έχουν άψογη χρονική στιγμή....

Και σαν να μην έφτανε αυτό αποδεικνύεται ότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου πωλούσαν επίσης μετοχές ακριβώς πριν από την κρίση. Η γερουσιαστής Dianne Feinstein της Καλιφόρνια και τρεις από τους συναδέλφους της στη Γερουσία ανέφεραν ότι ξεπούλησαν μετοχές αξίας εκατομμυρίων δολαρίων τις ημέρες που προηγήθηκαν της έκρηξης του κορωνοϊού, σύμφωνα με αναφορές. Τα δεδομένα παρατίθενται σε ιστότοπο της Γερουσίας των ΗΠΑ που περιέχει οικονομικές πληροφορίες από τα μέλη της Γερουσίας.

Τα καλά νέα είναι ότι υπήρξε τεράστιο ράλι στη Wall Street την Τρίτη, και αυτό θα προσφέρει κάποια προσωρινή ανακούφιση στους όχι τόσο “τυχερούς” επενδυτές όπως η εταιρική ελιτ...

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...