Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.
«Ο κ. Πέτσας θέλω να πιστεύω ότι αυτό που εννοεί είναι ότι έχουμε καταφέρει την απομόνωση της Τουρκίας, ως προς τη συμφωνία με τη Λιβύη, στο σκέλος που έχει να κάνει με την παράνομη χάραξη θαλάσσιων ζωνών. Δεν πρέπει να υπερτιμούμε ούτε να υποτιμούμε την Τουρκία, πρέπει να δίνουμε την πραγματική διάσταση. Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη. Έχει προβλήματα, η πολιτική που ακολουθεί πολλές φορές της δημιουργεί επιπλοκές και ανοίγει μέτωπα τα οποία δεν κλείνει ποτέ και όσο έχεις ανοιχτά μέτωπα έχεις και εκκρεμότητες ανοιχτές, άρα αυτό δεν είναι καλό για τη διπλωματία της. Βέβαια, ο Ερντογάν έχει μια άλλη προσέγγιση, ότι όσο περισσότερα μέτωπα ανοίγει, τόσο μεγαλύτερα διαπραγματευτικά περιθώρια ελιγμών έχει», σχολίασε αρχικά ο καθηγητής στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο, σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και αναφέρθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ:
«Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με θετική ατζέντα, δηλαδή να αναδείξουμε τον ρόλο τον δικό μας και να τον επαναβεβαιώσουμε ως σταθεροποιητή του συστήματος σε μια περιοχή ασταθή. Να αναδείξουμε το γεγονός ότι προσπαθούμε να είμαστε μέρος της λύσης των προβλημάτων της περιοχής και όχι μέρος του προβλήματος, όπως συμβαίνει με την Τουρκία.
Δεν χρειάζεται να πούμε τόσα πολλά για την Τουρκία γιατί τα γνωρίζουν οι Αμερικανοί. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τον αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας, προφανώς θα πούμε στους Αμερικανούς ότι αν δεν μπει ένα φρένο στον τουρκικό αναθεωρητισμό τότε η μπάλα, αργά η γρήγορα, θα πάρει και αυτούς και τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Γιατί αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένας άξονας στην Ανατολική Μεσόγειο, στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία και με αυτόν τον τρόπο ανοίγει διάπλατα το δρόμο και στη Ρωσία και αυτό είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει πάρα πολύ τον αμερικανικό παράγοντα.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία στο πώς αυτή τη σχέση που έχουμε με τις ΗΠΑ, κυρίως αμυντικού χαρακτήρα, που είναι ευπρόσδεκτοι μεν, αλλά πρέπει να διανθιστεί με ισχυρές δόσεις στο κομμάτι οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια».
Για τις επενδύσεις και την ενέργεια: «Η Τουρκία, η οποία είναι σε μια προβληματική τροχιά στη σχέση της με τις ΗΠΑ, είναι ο 2ος μεγαλύτερος αγοραστής από όλες τις χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την Ισπανία. Πέρσι, η αύξηση στις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ξεπέρασε το 400%. Εμείς στην Αλεξανδρούπολη, δημιουργούμε μια υποδομή αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου και ο λόγος που το κάνουμε είναι γιατί προσδοκούμε και προσβλέπουμε στο να υποδεχόμαστε υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, να το επαναεριοποιούμε και να το βάζουμε μέσα σε αγωγούς. Μία από τις προοπτικές είναι αυτή της Αμερικής και επειδή από αξιωματούχους των Αμερικανών ακούμε τα τελευταία αρκετά χρόνια ότι έρχονται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά δεν τους βλέπουμε ακόμα να φτάνουν, καλό είναι να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτήν την προοπτική».
«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει να μπει στα παπούτσια της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια δύναμη με άλλα χαρακτηριστικά και εμείς πρέπει να δείξουμε τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα και όχι να προσπαθήσουμε να γίνουμε Τουρκία», κατέληξε.