Απόψεις

Ποιον βολεύει η πολεμολαγνεία στη γειτονιά μας και στον πλανήτη; Που πραγματικά παίζεται το παιχνίδι...

Του Μάνου Χατζηγιάννη

“Dulce bellum inexpertis” (μτφρ γλυκύς φαίνεται ο πόλεμος σ’ αυτούς που δεν έχουν πείρα από πόλεμο) έλεγε ο Ολλανδός θεωρητικός ουμανιστής Έρασμος.

Και ο θρυλικός Γερμανός καγκελάριος Όττο Φον Μπίσμαρκ, συμπλήρωνε: “Όποιος έχει δει τα μάτια ενός στρατιώτη ετοιμοθάνατου στο πεδίο της μάχης, θα το καλοσκεφτεί πριν ξεκινήσει έναν πόλεμο”.

Το τελευταίο διάστημα η επικαιρότητα τόσο εντός των τειχών όσο και σε διεθνές επίπεδο βομβαρδίζεται κυριολεκτικά από σενάρια ολέθρου, πολεμικών συμπλοκών και επικείμενων συρράξεων.

Επειδή ο πόλεμος είναι η κατα Ναπολέοντα “μαμή της ιστορίας” έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιοι ευνοούνται από όλο αυτό το πολεμικό κλίμα.

Θα αντιπαρέλθουμε τους γραφικούς πατριδοκάπηλους του καναπέ και του facebook, οι οποίοι εκ του ασφαλούς υψώνουν...λάβαρα αντιτουρκισμού και δηλώνουν έτοιμοι να χύσουν και την τελευταία ρανίδα του αίματός τους για την πατρίδα και θα επιχειρήσουμε να διεισδύσουμε στην ουσία.

Καταρχάς το πολεμικό κλίμα που επικρατεί είναι γενικότερο φαινόμενο. Και δεν είναι πρόσκαιρο αλλά διαρκές. Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ο Βορειοκορεάτης Κιμ εκείνος ο “δαίμονας” που θα έδινε το εναρκτήριο λάκτισμα του παγκόσμιου ολέθρου. Η κόντρα της Βορείου Κορέας με τις ΗΠΑ του Τραμπ έφτασε, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ένα βήμα πριν από τον αυτόν τον όλεθρο, αλλά τελικά επρυτάνευσε η λογική και ο Κιμ που όλο πατούσε το κουμπί, τελικά ποτέ δεν το πάτησε....

Το νέο επεισόδιο στο σήριαλ που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “Αγνωστος πόλεμος”, αφού κανείς δεν γνωρίζει ποιος τελικά θα πολεμήσει με ποιον, εμπλεκει την Ρωσία -όλως τυχαίως μετά την νέα εκλογή Πουτιν- με τις ΗΠΑ.

Και φτάσαμε σε σημείο να γινόμαστε μάρτυρες ρεπορτάζ πως η Ρωσία ενημερώνει τον λαό της για το τι θα πάρει μαζί του στα καταφύγια.

Αλήθεια πως μας προέκυψε νέος ψυχρός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας & ΗΠΑ; ΄Οταν εκλέχθηκε ο Τραμπ όλοι οι “αναλυτές” πανηγύριζαν για επικείμενη βελτίωση των σχέσεων με την Ρωσία.

Αναφορικά με την θερμή στρατιωτική σχέση Ρωσίας-ΗΠΑ υπάρχουν κάποια δεδομένα που τα καταγράψαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Αν όμως θέλει να δει κάποιος τα πράγματα χωρίς παρωπίδες αυτό που καταγράφεται με την πολεμική περιρρέουσα ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου στα ψηλότερα επίπεδα από το 2014 ιδίως μετά την προειδοποίηση της Ευρωκοντρόλ για πιθανά αεροπορικά χτυπήματα στην Συρία τα επόμενα 24ώρα. Αξιοσημείωτη επίσης η χθεσινή συντριβή του ιρανικού Rial που έφθασε στο ρεκόρ των 60.000 δολαρίων ανά δολάριο στις μη ρυθμιζόμενες αγορές, έχοντας χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του τους τελευταίους έξι μήνες.

Είναι αυτός ο πόλεμος του πετροδολαρίου λοιπόν;

Η οικονομική πλευρά του πράγματος δεν είναι καθόλου αμελητέα. Την στιγμή που οι ισοτιμίες στα χρηματιστήρια δοκιμάζονται και το παραδοσιακό χρήμα υποβαθμίζεται, ενισχύεται η εναλλακτική οικονομική λύση, τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin. Η εμπλοκή σε αυτήν την υπόθεση και η στήριξη από οικογένειες όπως οι Ρότσιλντ και οι Ροκφέλερ, αλλά και από τον Τζοτζ Σόρος, ο οποίος μάλιστα μέχρι πρότινος κατηγορούσε το bitcoin, κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί και όχι σε επίπεδο συνωμοσιολογίας αλλά πρακτικής.

Παρά την κατάρρευση των τιμών κρυπτονομισμάτων από την αρχή του έτους (το bitcoin μειώνεται περισσότερο από 60% και το ethereum μειώνεται περισσότερο από 70%), οι περισσότεροι επενδυτές έχουν αποφασίσει ότι τώρα είναι η στιγμή να αγοράσουν.

Τρανό παράδειγμα ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Σόρος, ο οποίος είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν στο Bitcoin ως «φούσκα», φαίνεται να αλλάζει γνώμη και θα επενδύσει επίσης σε κρυπτοσυστήματα μέσω της διαχείρισης του Soros Fund. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το επενδυτικό κεφάλαιο του Soros έγινε ο τρίτος μέτοχος στην Overstock, μια εταιρεία λιανικής που δέχεται την Bitcoin ως πληρωμή.

Ελληνοτουρικός “πόλεμος”

Στην γειτονιά μας από την άλλη πλευρά το φάντασμα μιας σύρραξης με την γείτονα ή ενός θερμού επεισοδίου σε Αιγαίο ή Θράκη έχει εγκατασταθεί και δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα περισσότερο και από την αφρικανική σκόνη!

Την αρνητική ατμόσφαιρα σιγοντάρουν έρευνες τύπου ΕΛΙΑΜΕΠ αναφορικά με τις οποίες η Τουρκία σύμφωνα με την πλειονότητα των Ελλήνων, είναι η χώρα που συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα.

Κι εδώ πάλι η οικονομική πλευρά του πράγματος είναι σημαντική. Για ποιον πόλεμο με την Τουρκία μιλάμε με την τουρκική λίρα να καταρρέει; Η Τουρκική Λίρα κατρακυλάει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά την υπόσχεση του Ερντογάν να «διασώσει επενδυτές από υψηλές τιμές».

Επιπλέον ειδικοί αναλυτές συμφωνούν πως πέραν από τα νταηλίκια ο τουρκικός στρατός ακόμη μετράει τις πληγές του από τις συλλήψεις και τις εκκαθαρίσεις μετά την προ διετίας απόπειρα πραξικόπηματος.

Ενώ παράλληλα τίθεται εν αμφιβόλω κατά πόσο η Τουρκία μπορεί να ανοιξει μέτωπο με την Ελλάδα όταν είναι ήδη ανοιχτά τα μέτωπα των Κούρδων, αλλά και του Αφρίν;

Επομένως είναι σαφές πως όσο ο “σουλτάνος” εσωτερικά πιέζεται θα εξωτερικεύει εναντίον της Ελλάδας την πίεση αυτή. Κλασσικά εικονογραφημένα... Το έχουμε ξαναδεί πολλάκις το έργο.

Οι μόνοι που πανηγυρίζουν είναι οι διάφοροι φερέγγυοι και μη διεθνολόγοι και γεωπολιτικοί αναλυτές απλά επειδή έχουν δουλειά και οι κυβερνώντες μιας και η συζήτηση εκτρέπεται από τα φλέγοντα ζητήματα οικονομίας και καθημερινότητας.

Ο πόλεμος λοιπόν δεν είναι τόσο απλή υπόθεση για αδέξιους χειριστές και μαθητευόμενυς μάγους. Και καλό θα είναι να θυμόμαστε πάντα αυτό που έλεγε ο Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ: “Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεμο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ