Επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ το Oruc Reis, με παράνομες πολύμηνες έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές ενδιαφέροντος της Γαλλίας. Η Τουρκία κλιμακώνει εκ νέου σε κάθε μέτωπο, από την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο, μέχρι τον εμφύλιο στη Λιβύη, οδηγώντας την περιοχή σε ένταση και πιθανώς σε γενικευμένη σύρραξη.
Με νέα, άκρως προκλητική και παράτυπη ταξιδιωτική οδηγία προς ναυτιλομένους, η Τουρκία δεσμεύει τμήμα της θαλάσσιας περιοχής δυτικά της Κύπρου για σεισμογραφικές έρευνες από το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της Άγκυρας, το Oruc Reis. Σύμφωνα με την παράτυπη navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, οι εργασίες του σεισμογραφικού σκάφους θα διαρκέσουν από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως τις 10 Απριλίου 2020.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρατήρησης της ναυσιπλοίας Marine Τraffic το "Οruc Reis" έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο.
Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, στην περιοχή που δέσμευσε παράτυπα η Τουρκία εμπίπτει μέρος του τεμαχίου 4 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα δικαιώματα του οποίου ανήκουν στη γαλλική "Total".
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τουρκολιβυκή συμφωνία για καθορισμό ΑΟΖ, το τεμάχιο 4 βρίσκεται στα υπό αμφισβήτηση τεμάχια από την πλευρά της Άγκυρας.
Ο Ερντογάν έρχεται πλέον σε μετωπική σύγκρουση με τη Γαλλία και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας το Παρίσι και το Κάιρο για πολεμική κλιμάκωση στη Λιβύη, και παραβιάζοντας τις περιοχές που δρά ο γαλλικός κολοσσός σε συνεργασία με τη Λευκωσία.
Οι Υπουργοί Άμυνας Κύπρου-Ιταλίας συζήτησαν τις τουρκικές προκλήσεις
Το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Άμυνας στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογο του.
O Σάββας Αγγελίδης μετέφερε το μήνυμα ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δημιουργούν αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του κυπριακού.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν αποφασίστηκε η συνέχιση της αλληλοενημέρωσης, συντονισμού και συνεργασίας των δύο Υπουργών στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αντικείμενο συζήτησης ήταν και η κρίση της Λιβύης με τον κ. Guerini να ενημερώνει τον Κύπριο Υπουργό για τις ενέργειες της Ιταλίας για αποκλιμάκωση και τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία, όπου έγινε ανασκόπηση της συνεργασίας των δύο χωρών και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τρόπους περαιτέρω ενίσχυσής της, τόσο σε διμερές όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο
Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία Κύπρου – Ιταλίας στο πλαίσιο των κοινών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες με έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών της ναυτικής και αεροπορικής βάσης και τη χρήση τους στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ.
Με το πέρας της συνάντησης, υπογράφηκε Πρόγραμμα Διμερούς Συνεργασίας για το έτος 2020 μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλίας, το οποίο και οι δύο Υπουργοί χαρακτήρισαν ως μια απτή απόδειξη της βούλησης των δύο χώρων για περαιτέρω εμβάθυνση και ενδυνάμωση της συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας.