Την ματαίωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύηςκαι της Τουρκικής Κυβέρνησης υπερψήφισε σήμερα η λιβυκή βουλή, σύμφωνα με αναφορές διεθνών ΜΜΕ.
Η λιβυκή βουλή των αντιπροσώπων που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ψήφισε το Σάββατο την ακύρωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και της Τουρκίας, μετέδωσε το δίκτυο Al Arabiya.
Η ματαίωση της συμφωνίας ψηφίστηκε στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του λιβυκού κοινοβουλίου.
Την Πέμπτη το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατού στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.
Σε απάντηση, ο Χαλίφα Χαφτάρ, με διάγγελμά του το βράδυ της Παρασκευής ανακοίνωσε γενική κινητοποίηση για αντίσταση στις ξένες δυνάμεις στη Λιβύη.
«Σήμερα κηρύσσουμε τζιχάντ και γενική επιστράτευση. Οι άνδρες και οι γυναίκες, αξιωματικοί και πολίτες, θα προμηθευτούν όπλα» είπε ο επικεφαλής του LNA.
Τόνισε, δε, ότι οι δυνάμεις του θα «αντιμετωπίσουν και θα αποκρούσουν» οποιαδήποτε ξένα στρατεύματα σταλούν στη χώρα.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία
Στις 27 Νοεμβρίου, η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.
Επιδιώκοντας να «παράσχει τη βάση για τις σχέσεις και την ανάπτυξη της συνεργασίας» μεταξύ της Τουρκίας και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, η συμφωνία περιλαμβάνει ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Επίσης προσφέρει, μεταξύ άλλων, τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.
«Χαστούκι» στον Ερντογάν για την Λιβύη από την Αίγυπτο
Την απόφαση να καταγγείλει στα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ το Τουρκικό Κοινοβούλιο για την απόφασή του να εγκρίνει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, πήρε η Αιγυπτιακή Βουλή.
Σε επείγουσα συνεδρίαση τής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Καρίμ Νταρουΐς δήλωσε ότι η επιτροπή εργάζεται για να απευθυνθεί στα Κοινοβούλια των χωρών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, για να τους διευκρινίσει το παράνομο της απόφασης της Τουρκίας και την απειλή που αυτή θέτει για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή της Μεσογείου, γράφει η Egypt Independent.
Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η Επιτροπή θα επικοινωνήσει παράλληλα και με τη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου και άλλα κοινοβουλευτικά και διεθνή φόρουμ, και παράλληλα με όλους τους εκπροσώπους των ενδιαφερόμενων χωρών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Καρίμ Νταρουΐς.
Η Αίγυπτος υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης και μελετά τις αποφάσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, τόνισε ο Πρόεδρος της εν λόγω Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι τα Κοινοβούλια της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν εξέδωσαν κοινή δήλωση την Παρασκευή, στην οποία απέρριψαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη.
Όπως αναφέρεται στον αιγυπτιακό Τύπο, με την κοινή τους δήλωση, απέρριψαν την παραβίαση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε αραβικής χώρας από όπου κι αν προέρχεται και χαρακτήρισαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου ως παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΟΗΕ
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επαφής των κ.κ. Γκουτέρες και Σούκρι, υπογραμμίστηκε «η απόρριψη της εμπλοκής της Τουρκίας στη Λιβύη και η ανάγκη να λειτουργήσουν όλοι οι πιθανοί μηχανισμοί για την αποτροπή οποιασδήποτε παρέμβασης στη Λιβύη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου καθώς και η σημασία της προσπάθειας να διατηρηθούν οι πιθανότητες επίτευξης μιας πολιτικής λύσης μέσω τη διαδικασία του Βερολίνου, καθώς επιβεβαιώθηκε η πλήρης υποστήριξη αυτής της διαδικασίας».
Παράλληλα, ο κ. Σούκρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα της Λιβύης και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.