Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι έγινε μια ανοικτή, αναγκαία όσο και δύσκολη συζήτηση, με τον κ. Μητσοτάκη να ζητάει τερματισμό της τουρκικής παραβατικότητας και να βάζει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν, συμπεριλαμβανομένου και του μεταναστευτικού.
Της συνάντησης προηγήθηκαν τα γεγονότα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ αλλά και οι επικρίσεις για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που βγάζουν κερδισμένη την ελληνική πλευρά, αφού ο Ερντογάν ήταν αυτός που πιέστηκε από δηλώσεις όπως του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.
Με αυτά τα δεδομένα, και ενώ η τουρκική κυβέρνηση κατάφερε να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων το μάξιμουμ των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν επικεφαλής αντιπροσωπειών στις οποίες συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσοσογλου, οι υπουργοί Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ και επίσης οι Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού), Αλέξανδρος Διακόπουλος (σύμβουλος εθνικής ασφαλείας) και Δημήτρης Τσιόδρας (διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού) μαζί με τους Μπεράτ Αλμπαϊράκ και Μπιναλί Γιλντιρίμ είχαν κρίσιμες συνομιλίες διάρκειας μιάμισης ώρας όπου «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες» κατά την άποψη που εξέφρασε μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Θα συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Λιβύη
Η απόφαση για συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης των υπουργείων Αμύνης Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί μια ένδειξη ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να βρεθούμε στο σημείο όπου ήταν οι σχέσεις των δύο χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και έγινε η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη. Τότε είχε συμφωνηθεί και η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, πρωτοβουλία που έχει μείνει αδρανής.
Όσον αφορά την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ, είναι δεδομένο ότι θα συνεχιστούν από ελληνικής πλευράς οι πιέσεις προς το αφρικανικό κράτος να δώσει το κείμενο που έχει υπογραφεί, ενώ την ίδια ώρα η δημόσια αποδοκιμασία από ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία και Ισραήλ, που χαρακτηρίζουν την υποτιθέμενη συμφωνία άκυρη, αυξάνει το πρεσάρισμα προς την Τρίπολη. Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών είναι να αναγκαστεί να υπαναχωρήσει, αφήνοντας μόνη της την Τουρκία που θα έχει χάσει ταυτόχρονα την ευκαιρία να είναι αυτή που θα πάρει πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης.
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση Ελλάδας- Τουρκίας για το μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό είναι η νέα πηγή αντιπαράθεσης Αθήνας και Άγκυρας που έχει μπει στην ατζέντα των προβλημάτων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να ξεκαθαρίσει αν η μεταστροφή της στάσης του, τους τελευταίους μήνες, οφείλεται σε οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους.
Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να στηριχθεί η Τουρκία με επιπλέον κεφάλαια από την ΕΕ και σε αυτό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο η Ελλάδα. Αν όμως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους η Ένωση θα αναθεωρήσει και από την δική της πλευρά πολιτική που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας, με τις κυρώσεις να υπάρχουν στο τραπέζι. Η διπλωματική απομόνωση στην οποία έχει βρεθεί ο Ερντογάν ήταν φανερή από μια σειρά γεγονότων στο Λονδίνο και έμπειροι διπλωμάτες εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση της τακτικής που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες.
Είναι δεδομένο ότι ουδείς επιθυμεί μια Τουρκία «εκτός πλαισίου» και επιδίωξη είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την γείτονα. Ταυτόχρονα η Ευρώπη προσδοκά σε συνεννόηση για το μεταναστευτικό που αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα της Ένωσης.
Ο παράγοντας Τραμπ και η στήριξη της Ελλάδας από State Department, Κομισιόν, Γαλλία και Ισραήλ
Πριν γευματίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη 7 Ευρωπαίους ηγέτες που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε κατ' ιδίαν -και χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων- τον Ταγίπ Ερντογάν. Τι συζήτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσει προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, την ώρα που η αμερικανική γραφειοκρατία δεν βλέπει με καλό μάτι τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το State Department χαρακτήρισε επισήμως «προκλητική» και «μη χρήσιμη» την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων πήραν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το Ισραήλ και η Κομισιόν.
«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μακρόν εκφράζοντας την στήριξη του για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια να παραβιαστούν τα ελληνικά δικαιώματα.