Ελληνοτουρκικά

Το σχέδιο της Αθήνας σε περίπτωση πρόκλησης: Καταβύθιση τουρκικού πλοίου εάν κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης


Αναβάθμιση αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας, χρήση drone και ένα σχέδιο για την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κρήτη αποτελούν τις τελευταίες στρατηγικές κινήσεις του ελληνικού πενταγώνου ώστε να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

Στα χέρια του ΑΠΘ βρίσκεται η μοναδική ελπίδα της Ελλάδας για εγχώρια παραγωγή Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

«Το λειτουργικό μοντέλο κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δηλαδή τα σχέδια έχουν ολοκληρωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και έχει ξεκινήσει η κατασκευή του. Εμείς θέλουμε βάση του χρονοδιαγράμματος να το δούμε στους ουρανούς το καλοκαίρι που μας έρχεται. Να κάνουμε δηλαδή τις δοκιμές τις πτητικές και να είναι πλήρως λειτουργικό», εξηγεί ο φοιτητής της ομάδας που κατασκευάζει το ελληνικό drone.

Xθες μάλιστα είχε ανακοινώσει τα εξής ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας:

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
https://twitter.com/pentapostagma/status/1205492095957508101?ref_src=twsrc%5Etfw

Όλα αυτά την στιγμή που η Τουρκία στέλνει UAV στα Κατεχόμενα. Η εμπλοκή της Άγκυρας στη Λιβύη με την παράνομη απόπειρα ανακήρυξης ΑΟΖ, οι συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η γενικότερη επιθετική ρητορική χρησιμοποιούνται ως «όπλα» εξουθένωσης και φθοράς του ηθικού των Ελλήνων, τακτική η οποία όμως δεν πιάνει.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρεται αρχικά στην συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ για αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συμπληρώνει ότι η «εγκατάσταση» της λεγόμενης βάσης θα γίνει στο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία της Δημοκρατίας περιλαμβάνει απόκτηση τεσσάρων drone αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της Εθνικής Φρουράς. Σκοπός τους είναι η παρακολούθηση της κυπριακής ΑΟΖ.
https://twitter.com/pentapostagma/status/1205566135351070720?ref_src=twsrc%5Etfw

ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μετά την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, η Κρήτη αποκτά μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, επισημαίνουν οι αναλυτές. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, τόνισε ότι «η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει θέμα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης προκειμένου να μας αναγκάσει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με αντικείμενο κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, σε περίπτωση που Τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης η απάντηση της Ελλάδας θα δοθεί σε τρία στάδια:

Αρχικά γίνει αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία μέσω της διπλωματικής οδού.

Εάν το σκάφος δεν αλλάξει πορεία και συνεχίσει, τότε θα δοθεί εντολή σε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού να το απωθήσουν.

Εάν ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, τότε περνάμε στο τρίτο στάδιο και τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Όλοι απεύχονται την δημιουργία θερμού επεισοδίου αλλά εάν κριθεί απαραίτητο τότε στο σημείο αυτό προβλέπεται καταβύθιση του τουρκικού πλοίου. 

Έτσι επιβεβαιώνεται η χθεσινή πληροφορία του Πενταπόσταγμα περί δυναμικής απάντησης σε τουρκική πρόκληση ανάμεσα σε Κρήτη και Λιβύη.
https://twitter.com/pentapostagma/status/1205466193278181376?ref_src=twsrc%5Etfw

ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΙΤΑΛΩΝ

Στο λιμάνι της Λάρνακας κατέπλευσε την περασμένη Τρίτη 10 Δεκεμβρίου η ιταλική φρεγάτα ITS MARTINENGO, τύπου FREMM. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, επισκέφθηκε την 7η Δεκεμβρίου 2019 το πλοίο, κατόπιν πρόσκλησης του Κυβερνήτη του.

Την ίδια μέρα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, είχε αναφέρει ότι «Η Ιταλία απέστειλε στρατιωτικό πλοίο στην Κύπρο για την προστασία των εθνικών της συμφερόντων». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφερόταν ότι, «τις επόμενες ημέρες, η Martinengo θα πάρει μέρος σε ασκήσεις με το ναυτικό φίλων χωρών. Πιθανώς πρόκειται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το μήνυμα προς την Άγκυρα είναι σαφές: αν χρειάζεται να δείξουμε τη σημαία μας, εμείς είμαστε έτοιμοι» σημείωνε η εφημερίδα.

Το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου το τουρκικό ΥΠΑΜ δημοσιεύοντας βίντεο και φωτογραφίες ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας το τουρκικό ναυτικό πραγματοποίησε κοινή άσκηση με την Ιταλία με τη συμμετοχή της φρεγάτας ITS MARTINENGO.
https://twitter.com/tcsavunma/status/1205895377616027648?ref_src=twsrc%5Etfw

https://twitter.com/pentapostagma/status/1205938910712479745?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ