Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην ανατολική Μεσόγειο, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ντόναλντ Τραμπ, Βλάντιμιρ Πούτιν και Τζουζέπε Κόντε για να αποτραπεί η σύρραξη, και από την άλλη ο Ερντογάν στέλνει τζιχαντιστές στη Λιβύη.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι με Τραμπ, Πούτιν και Κόντε για το θέμα της Λιβύης δηλώνοντας ότι πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες ξένες επεμβάσεις.
Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» στα θέματα της Λιβύης, επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, όπως ανακοίνωσε η αιγυπτιακή προεδρία.
Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου για την ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς επίσης επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».
«Συζητήθηκαν λεπτομερώς τα ζητήματα που αφορούν την κρίση τη Λιβύη. Επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης. Σημειώθηκε δε, η σημασία των προσπαθειών διαμεσολάβησης της Γερμανίας και των Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των σημαντικών πλευρών» επεσήμανε, σε ανακοίνωσή του, το Κρεμλίνο.
Παράλληλα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, με βασικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Λιβύη, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου», επισημαίνοντας παράλληλα την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».
Η Τουρκία προετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα και ναυτικές δυνάμεις για να στηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, έπειτα από το αίτημα που κατέθεσε η δεύτερη για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από «αέρα, ξηρά και θάλασσα».
Ξεκίνησε η μεταφορά τζιχαντιστών προς την Λιβύη
Το δημοσίευμα του Bloomberg επιβεβαιώνει το χτεσινό μας άρθρο για τη μεταφορά τζιχαντιστών προς τη Λιβυή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg στη μάχη κατά του Στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ η Άγκυρα θα επιστρατεύσει και τζιχαντιστές, οι οποίοι βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων κατά την εισβολή στη βόρεια Συρία.
Το Bloomberg, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, σημειώνει ότι η Τουρκία σκοπεύει να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της για να «προστατεύσει» την Τρίπολη, την ώρα που στελέχη του στρατού της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επιβεβαίωσε στο Bloomberg ένας δεύτερος αξιωματούχους στη Λιβύη. Και οι δύο που μίλησαν στο Bloomberg ζήτησαν να παραμείνει κρυφή η «ταυτότητά» τους.
Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προχωρούν στην Τρίπολη.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να βοηθούν τον Χαφτάρ η βαθύτερη συμμετοχή της Τουρκίας στη Λιβύη θα μπορούσε να περιπλέξεις τις διεθνείς προσπάθειες για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη χώρα.