Πυρ και μανία εν μέσω σφοδρότατης πολιτικής κρίσης είναι πολλοί Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ειδικοί σύμβουλοι, από την προφανή προσπάθεια μονοπώλησης της κατάστασης στην Α.Μεσόγειο από τον Τούρκο “σουλτάνο” Ερντογάν και την πρόθεση του για πολεμικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, προς επίδειξη πολεμικής ισχύος σε όλες τις χώρες της περιοχής.
Iσραηλινά ΜΜΕ, που συνδέονται άμεσα με μυστικές υπηρεσίες και τον Μ. Νετανιάχου, αποκαλύπτουν το σχέδιο Ερντογάν και χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου.
“Το σχέδιο της Άγκυρας αφορά ξεκάθαρα την αποτροπή της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED από το Ισραήλ στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, παρουσιαζόμενη η ίδια ως επικυρίαρχος στη Μεσόγειο. Το Ισραήλ, η Ελλάδα και άλλα κράτη είχαν εξετάσει και αποφασίσει την κατασκευή του αγωγού "EastMed" που θα εκτείνονταν σε χιλιάδες χιλιόμετρα στην Α.Μεσόγειο και αυτό θέλει να σταματήσει η Τουρκία.
Ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν είναι να μπει στην Λιβύη και να ελέγξει την Α.Μεσόγειο. Η Τουρκία έχει μελετήσει προσεκτικά πώς η Ρωσία κατάφερε να καταλάβει την Κριμαία το 2014, αλλά και το τι κάνει η Μόσχα στο Donbas στην Ουκρανία ή στην Αμπχαζία, ενώ εξέτασε το πώς η Κίνα επιτυγχάνει τις αξιώσεις της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Τουρκία του Ερντογάν θέλει να κινηθεί παρόμοια με την Ρωσία και την Κίνα σε ότι αφορά τις παγκόσμιες και περιφερειακές φιλοδοξίες της.
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας είναι να κυριαρχήσει στην ανατολική Μεσόγειο και να φτάσει στο Κατάρ και τη Σομαλία, ώστε να έχει μία βάση στον Περσικό Κόλπο και την Ανατολική Αφρική, καθώς και να καταστρέψει το κράτος της Συρίας και της Κύπρου, αλλά και να πιέσει την ΕΕ.
Οι Τούρκοι παρουσιάζουν επιδεικτικά τα πολεμικά αεροσκάφη και τις ειδικές δυνάμεις τους σε επιδρομές με το ΡΚΚ στο Ιράκ, για να δείξουν ότι οπουδήποτε και αν θελήσουν θα έχουν βάσεις, ειδικά σε αδύναμες γειτονικές χώρες.
Όλα αυτά έρχονται μαζί με μια αναδυόμενη ειδική σχέση με τη Ρωσία, μετά την αγορά S-400 από τη Μόσχα και μια εμπορική σχέση με το Ιράν, σχεδιασμένη να κρατήσει Ιράν και Τουρκία στην ίδια πλευρά.
Η Τουρκία θέλει επίσης να ελέγχει πλήρως τους Παλαιστινίους ρίχνοντας τους εναντίον του Ισραήλ με μοχλό την Χαμάς. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Χαμάς έχει επίσης πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της Γάζας, ενώ η Τουρκία θα επιδιώξει ακόμη και ναυτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους για δικαιώματα στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου. Ένα τέτοιο σενάριο, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό στην Μεσόγειο, κατά του Ισραήλ αυτήν την φορά”, τονίζει ο SETH J. FRANTZMAN ειδικός σύμβουλος και αναλυτής στο Ισραήλ.
“Η Τουρκία προετοιμάζει τώρα μια νέα στρατιωτική εισβολή μετά την εισβολή στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο. Την Τρίτη η Άγκυρα απείλησε την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αίγυπτο αλλά και το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να «δημιουργήσουν γραμμές μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή».
Στη συνέχεια, η ηγεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να ενεργήσει στρατιωτικά στη Λιβύη για την «επίτευξη σταθερότητας», με την βοήθεια του τουρκικού στρατού για να "συμβάλει στην ειρήνη", αναφέρει ο αναλυτής στην εφημερίδα Jerusalem Post.
Τα τελευταίο διάστημα, το κυβερνών κόμμα του ΑΚΡ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν αυξήσει ακόμα πιο πολύ τις μιλιταριστικές απειλές κατά των χωρών της περιοχής, ενώ εισέβαλαν μέσω πολλών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία.
“Μέχρι τώρα η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι έπρεπε να εισβάλει στους γείτονές της για να δώσει τέλος στην «τρομοκρατία», αλλά τώρα επεκτείνει τις απειλές αυτές στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει τεράστιο πλήθος δικαιωμάτων γεώτρησης, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι « οι διεθνείς παράγοντες δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, ενώ ισχυρίζεται ότι ελέγχει τα ύδατα μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Λιβύης, χωρίζοντας τη Μεσόγειο στα δύο, και δηλώνοντας παράλληλα ότι άλλοι δεν θα επιτρέπονται εκεί”, αναφέρει Ισραηλινός αμυντικός σύμβουλος του ΥΠΑΜ.
Οι απειλές της Τουρκίας έρχονται μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία η Τουρκία υποστηρίζει την με αεροσκάφη και τεθωρακισμένα οχήματα.
“Ωστόσο, τώρα τον Δεκέμβριο οι Τούρκοι προχώρησαν περαιτέρω, επιδιώκοντας να παγιώσουν παράνομα δικαιώματα, με σκοπό να οριοθετήσουν οικονομικές ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Παρόλο που η κυβέρνηση της Τρίπολης ελέγχει μόνο ένα μικροσκοπικό μέρος της Λιβύης, η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συνάψει συμφωνία ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει μια τεράστια περιοχή της Μεσογείου. Υπενθυμίζω ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στη δεκαετία του 1970 και στηρίζει τη Βόρεια Κύπρο λέγοντας ότι ότι έχει δικαιώματα σε κοιτάσματα. Η Άγκυρα ισχυρίζεται επίσης ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, και ότι αυτό σημαίνει ότι έχει δικαιώματα βάσει του διεθνούς δικαίου με τα οποία μπορεί να διεκδικήσει κοιτάσματα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη ακτογραμμή λόγω των νησιών της, αλλά η Τουρκία έχει βρει έναν νέο τρόπο μέτρησης”, δηλώνει ο Ισραηλινός ειδικός.
Με λίγα και απλά λόγια οι Τούρκοι κινούνται με την λογική της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ το εσωτερικό "βράζει" κατά του Τούρκου προέδρου. Πολύ σύντομα εκτιμούν πολλοί ειδικοί, ο Ερντογάν θα “γευτεί” το αποτέλεσμα των πράξεων του, με την διάλυση της ίδιας της χώρας του, όσο και δεν είναι τόσο προφανές αυτήν την στιγμή.