Ένας ακόμη κρίκος στην συμμαχία των "τεσσάρων" πλέον (Ελλάδα-Αίγυπτος-Ισραήλ-Κύπρος) είναι η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για την δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, ανέφεραν οι δύο πλευρές την Κυριακή.
Η συμφωνία εφοδιασμού με την Αίγυπτο αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.
Η Noel Energy από το Τέξας (NBL.N), η Delek από το Ισραήλ και η Αιγυπτιακή East Gas Co, ευρίσκονται πλέον στην τελική φάση συνεργασίας για τον αγωγό EMED, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Αίγυπτο και ο οποίος θα συνδέεται με τον αγωγό East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη δια μέσω Κύπρου-Ελλάδος, μιας και αφορά τα ίδια ισραηλινά κοιτάσματα.
Πληροφορίες από το Τελ Αβίβ και την εταιρεία Delek, αναφέρουν ότι οι μετοχές της εταιρείας έχουν ήδη μεταβιβαστεί στην κοινοπραξία.
"Με τη μεταφορά του πλήρους ποσού από τους πωλητές, η όλη διαδικασία αναμένεται να περατωθεί τις επόμενες ημέρες, και όλα θα τελειώσουν", ανακοίνωσε η εταιρεία Delek.
Μιλάμε για την μεταφορά φυσικού αερίου από τα πεδία Leviathan και Tamar, αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.
Οι εταιρείες Noble και Delek είναι βασικοί εταίροι τόσο στο κοίτασμα Leviathan, στο οποίο ξεκινά η εξόρυξη τις ερχόμενες εβδομάδες, όσο και στον υπάρχοντα τομέα Tamar στις μεσογειακές ακτές του Ισραήλ.
"Το κλείσιμο της συναλλαγής σηματοδοτεί την αυγή μιας νέας εποχής για την ισραηλινή αγορά ενέργειας, με την μετάβαση του Ισραήλ στο καθεστώς ενός περιφερειακού εξαγωγέα φυσικού αερίου", δήλωσε ο CEO της Delek Drilling, Yossi Abu.
Κοσμογονικές κινήσεις έχουμε όμως και νότια της Κρήτης, με την με την επανέναρξη εξορύξεων υδρογονανθράκων από αιγυπτιακές εταιρείες στο έδαφος της Λιβύης.
Η εθνική εταιρεία πετρελαίου της Λιβύης (NOC), ανακοίνωσε ότι και τα δύο μέρη συζήτησαν την αμοιβαία συνεργασία στους τομείς της γεώτρησης, της συντήρησης των υποδομών και της αποκατάστασης των πεδίων, καθώς και την ολοκλήρωση των έργων που είχαν ανασταλεί προηγουμένως.
Πως μεταφράζονται όλα αυτά όμως στο γεωπολιτικό και αμυντικό πεδίο όσο αφορά Ελλάδα και Κύπρο;
Σύμφωνα με άρθρο μας εκτιμάται ότι το σενάριο της δημιουργίας αεροναυτικής δυνάμεως από τις τέσσερις χώρες είναι μονόδρομος πλέον, όπως έδειξε και η περίπτωση της Κύπρου με την αποχώρηση TOTAL και ENI.
Η προκλητικά δεδηλωμένη στάση του Ερντογάν να οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του άλλου σχεδίου με την ονομασία “Γαλάζια πατρίδα”, οδηγεί με ταχύτητα : Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ, στην δημιουργία ενός ισχυρότατου αμυντικού άξονα, αλλά και μιας κοινής "μόνιμης" στρατιωτικής δύναμης ενόψει των ενεργειακών τους σχεδίων.
Μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, οι υπουργοί άμυνας της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα πραγματοποιήσουν τριμερή συνάντηση την Τρίτη 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι νέες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (με δεδομένη την τουρκική προκλητικότητα) καθώς και τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.
Πληροφορίες φέρουν την συνάντηση αυτή να αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία “σύσφιξης” των αμυντικών σχέσεων των τριών χωρών αλλά και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Λίβανο και Κύπρο.
Όλοι οι αγωγοί στην Ανατολική Μεσόγειο θα φυλάσσονται από μόνιμη στρατιωτική παρουσία μετά από πιθανό επεισόδιο με την Τουρκία, η οποία κάνει ότι μπορεί για να διεισδύσει στην περιοχή.
Αίγυπτος, Ισραήλ και Ελλάδα έχουν την δύναμη να επιβάλλουν στρατιωτικά τα τεραστίων οικονομικής διαστάσεων σχέδια τους στην περιοχή, και αυτό πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά οι Τούρκοι, οι οποίοι ετοιμάζουν την επόμενη κίνηση τους η οποία μπορεί να είναι και η τελευταία τους.