Κύπρος

Γαλλικές & Ιταλικές φρεγάτες απέναντι από τουρκικές: «Θα στείλουμε ενισχύσεις στην Α. Μεσόγειο» - Έρχεται η πρώτη αναμέτρηση

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια 

Η Ιταλία και η Γαλλία μέσω των υπουργείων αμύνης και των γενικών τους επιτελείων, συνεργάζονται και σχεδιάζουν αυτήν την στιγμή την αποστολή κοινής ναυτικής αρμάδας, με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη βέβαια, σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, βλέποντας τον σουλτάνο να ξεφεύγει από τα "εσκαμμένα" και να επιχειρεί μέσω της Λιβύης την επαναφορά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την πολύ σημαντική δήλωση έκανε ο Ιταλός υπουργός άμυνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, όταν ανέφερε ότι η Ιταλία, σε συντονισμό με την Γαλλία, θα αυξήσει τη στρατιωτική της δέσμευση για την άμυνα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, αναφέρει ιταλικό ΜΜΕ.

https://twitter.com/MarcoFlorianMED/status/1200447297403936769

Το συριακό ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ενώ η τουρκική στάση στα ύδατα της Μεσογείου θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπιστεί με την αποστολή στρατιωτικών ναυτικών μονάδων. Εν τω μεταξύ, παράλληλα με τη διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων, ο διάλογος με τη Γαλλία παραμένει απαραίτητος και υλοποιείται σε τρεις τομείς: Hormuz, Sahel και ναυπηγική βιομηχανία”, αυτό δήλωσε ο Ιταλός υπουργός άμυνας Lorenzo Guerini.

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιουργεί ανησυχία. Η τουρκική δράση κατά των Κούρδων  κινδυνεύει να αλλάξει την ήδη εύθραυστη ισορροπία στην περιοχή. Η ιταλική προσέγγιση παραμένει πλαισιωμένη προς την Ατλαντική Συμμαχία”. “Το θέμα”, εξήγησε ο Guerini, "συζητήθηκε επίσης στην τελευταία υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε η γενική αποδοκιμασία για την σοβαρή ανθρωπιστική τραγωδία στον πόλεμο εναντίον της Daesh.

Το κύριο γεγονός όμως αφορά την νεο-οθωμανική φιλοδοξία του Ρετζέπ Ερντογάν, η οποία είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την Ευρώπη και την Ατλαντική Συμμαχία και αυτό αποδεικνύεται επίσης και στο κυπριακό ζήτημα. Τα εθνικά συμφέροντα μας στην περιοχή επίσης της Α.Μεσογείου δεν συνδέονται μόνο με την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, αλλά αφορούν γενικότερα  την στρατηγική σημασία της περιοχής και τη σταθερότητα που αυτή πρέπει να έχει για την Ιταλία στο σύνολό της.

Η θέση της ιταλικής εκτελεστικής εξουσίας είναι σαφής: "ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η προστασία των εθνικών συμφερόντων".

Αυτό συνδυάζεται με τις "αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης" που "καταδικάζουν τις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και υπενθυμίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου", συνεχίζει ο ίδιος.

"Το υπουργείο άμυνας (Palazzo Baracchini) είναι έτοιμο να το επαναλάβει". "Από τον περασμένο Απρίλιο," δήλωσε ο Guerini, “μετά από μια διυπουργική συζήτηση που συντονίστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το ιταλικό ΓΕΕΔ, επιβεβαιώθηκε η ετοιμότητά των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων να εγγυηθούν την προστασία των εθνικών συμφερόντων της περιοχής ".  Επιπλέον, σε συμφωνία με την ιταλική εταιρεία Eni, η ιταλική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις συνεχείς δραστηριότητες εξερεύνησης σε συντονισμό με την Κύπρο και τη Γαλλία, η οποία έχει συν-αδειοδοτημένα θαλάσσια οικόπεδα μέσω της Total.

Έτσι, εκτός από τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις και τις προγραμματισμένες ασκήσεις (Τουρκίας), θα μπορούσαν σύντομα να έχουμε επιπλοκές στον τομέα των εθνικών θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων στην Α.Μεσόγειο".

Αλλά αν στα νερά της Μεσογείου έχουμε “επιπλοκές” , το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τη λεκάνη του Ορμούζ, περιοχή "που ακολουθούμε προσεκτικά", είπε ο Γκερίνι. “Από τα τέλη Ιουνίου, η αυξανόμενη κατοχή του Ιράν στην περιοχή οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσπαθήσουν να εμπλέξουν τους Συμμάχους σε μια κοινή αποστολή περιπολίας. Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησε θετικά στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η Γαλλία έχει επίσης συμφωνήσει και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού με το ιταλικό ΥΠΑΜ, συμμετέχοντας στις σχετικές προπαρασκευαστικές συναντήσεις".

“Επιπλέον”, πρόσθεσεο Ιταλός υπουργός άμυνας , "η καταδίκη για αυτές τις ενέργειες, μαζί με την απαίτηση προς την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση στην Συρία, αποτελούν θέματα στα οποία  συμφωνούν όλοι στην ΕΕ, στην οποία ελήφθησαν ουσιαστικές και μη συμβολικές αποφάσεις, όπως οι περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων". Προσέξτε, αν ωστόσο έχουμε επιπλοκή της κατάστασης, ίσως μέσα από μια αιφνιδιαστικής κίνησης από την Άγκυρα, αυτό θα την απέκλειε ακόμα πιο πολύ από την Δύση και από το ΝΑΤΟ”, κατέληξε ο ίδιος.

Πρόκειται σαφώς για τα προεόρτια πιθανών κινήσεων του ΝΑΤΟ και του “βαθέως αμερικανικού κράτους “ στο Πεντάγωνο, που κινούνται παρασκηνιακά για τον σχηματισμό μιας κοινής ευρωπαϊκής ναυτικής αρμάδας από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, για να μην δώσουν στον Ερντογάν την δυνατότητα να κυριαρχήσει στην Α.Μεσόγειο και φυσικά στην Κύπρο.

Οι Τούρκοι ορθώς λοιπόν δήλωσαν μέσω του ελεγχόμενου τύπου τους χθες, μετά την δημοσιοποίηση της υποτιθέμενης συμφωνίας Τουρκίας και Λιβύης,..” ότι το παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει” στην Α.Μεσόγειο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...