Πολεμικό Ναυτικό

Προς εξοπλιστική αναβάθμιση η Ελλάδα: Προσύμφωνο για την αγορά δύο φρεγατών Belh@rra υπογράφει ο Yπουργός Εθνικής Άμυνας



Όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε σε τελική συμφωνία με τη Γαλλία για χρηματοδότηση του προγράμματος ναυπήγησης των φρεγατών τύπου Belharra, με το Παρίσι να προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για βρεθεί η λύση σύντομα.

Οι εν λόγω φρεγάτες πρόκειται να αναβαθμίσουν τη δύναμη αποτροπής του Πολεμικού Ναυτικού.

Τη λεγόμενη επιστολή προθέσεως (LOI - Letter of Intent) με την οποία η Ελλάδα εκφράζει την επιθυμία της να προχωρήσει στην αγορά δύο φρεγατών τύπου Belh@rra από τη Γαλλία συνυπογράφουν αυτή την ώρα στο Παρίσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στην επιστολή προθέσεως που συνυπογράφεται από τον κ. Παναγιωτόπουλο και την κυρία Παρλί αναφέρεται η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προμηθευτεί δύο φρεγάτες τύπου Belh@rra από την Group Naval, ναυπηγική βιομηχανία που ανήκει κατά πλειοψηφία στο γαλλικό κράτος.

Στην επιστολή κατά πληροφορίες αναφέρεται ότι η Αθήνα θεωρεί την Γαλλία ως αποκλειστικό συνομιλητή για την προμήθεια φρεγατών και γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις φρεγάτες που έχει ήδη παραγγείλει το γαλλικό πολεμικό ναυτικό. Στο ακροτελεύτιο άρθρο της LOI αναφέρεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι η LOI δεν αποτελεί οικονομική, ούτε νομική δέσμευση για την Ελλάδα και τη Γαλλία.

Μετά την υπογραφή της επιστολής προθέσεως για την αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών, το Παρίσι θα αναζητήσει χρηματοδότηση εκ μέρους του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και -κατά συνέπεια- το γαλλικό δημόσιο θα μπει εγγυητής για να διασφαλιστούν οι υποψήφιοι πιστωτές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ζημιωθούν δανείζοντας την Ελλάδα για την αγορά των φρεγατών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, συζητήθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας στο Παρίσι. Οι Γάλλοι ζητούν να έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2020 και η σημερινή υπογραφή της LOI μεταξύ του Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Φλοράνς Παρλί εντάσσεται στην φιλόδοξη προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε η συμφωνία να έχει κλείσει μέσα στις επόμενες 100 ημέρες.

Όπως ανέφερε χθες το Πενταπόσταγμα, πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό που είναι σε θέση να γνωρίζουν το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον σ’ ότι αφορά την επικείμενη πρόσκτηση, έλεγαν πως η απόκτηση των δυο «Belhara» θ’ ανακοινωθεί σε επίπεδο κορυφής. Πολύ πιθανό, με την ανακοίνωση της νέας εποχής για το Πολεμικό Ναυτικό, ν’ ακουστούν κι άλλα δεδομένα που έχουν αποφασιστεί σ’ ένα τετραμερές σχήμα ανάμεσα σε Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, Αίγυπτο και αφορούν την περιοχή της Αν. Μεσογείου.

TA XAΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ

Η Γαλλική φρεγάτα ανταποκρίνεται σε όλες τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της επιβεβαίωση της εθνικής κυριαρχίας, της προστασίας της ΑΟΖ και την συμμετοχή σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Οι κύριες επιχειρησιακές της δυνατότητες είναι:

1: η συνοδεία και προστασία μονάδων υψηλής αξίας ενάντια σε κάθε συμβατική απειλή πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας,
 

2: η διαλειτουργικότητα εντός μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης και η συνεισφορά σε όλους τους τομείς πολέμου,
 

3: η ανάπτυξη σε περιοχές κρίσης ως κέντρο διοίκησης, αλλά και ως πλατφόρμα εφόρμησης των ειδικών δυνάμεων,
 

4:η συμβατική αποτροπή σε παράκτιες περιοχές και την ανοιχτή θάλασσας

Κύρια Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 121 μ

Πλάτος: 18 μ
Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV

Είναι εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της Ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας, συνδυάζοντας συστήματα κολοσσών της αμυντικής βιομηχανίας όπως η Thales, η MBDA, η Naval Group κ.ά., τα οποία είναι πιστοποιημένα από το NATO και έχουν δοκιμασθεί σε συνθήκες μάχης σε όλα τα μεγάλα πολεμικά θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, προσφέροντας έτσι κορυφαίες δυνατότητες σε όλα τα είδη πολέμου, όπως ανθυποβρυχιακό, αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ασύμμετρο, αλλά και στο πεδίο του κυβερνοπολέμου.

Τα συστήματα τελευταίας γενιάς της φρεγάτας Belharra, της παρέχουν αυξημένη ικανότητα εντοπισμού, μικρότερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο άλμα στο επίπεδο ικανοτήτων έρχεται από την πρόσκτηση της ικανότητας προβολής ισχύος στην ξηρά, χάρη στο κορυφαίο πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), ο οποίος έχει βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Για την προστασία της από τις εναέριες απειλές, η φρεγάτα Belharra είναι εξοπλισμένη με έως και 32 σίλο κάθετης εκτόξευσης αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων Aster 30 της MBDA.

O Aster 30 block 1 έχει δυνατότητα αναχαίτισης στόχου σε ύψος έως και 20 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως και 120 χιλιόμετρα.

Επίσης θα διαθέτει ένα ραντάρ AESA, το σύγχρονο SEA FIRE 500 της εταιρείας Thales, το οποίο υπόσχεται εμβέλεια 500 χιλιομέτρων και υψηλές ικανότητες αποκάλυψης στόχων με χαμηλό RCS και υπερηχητικά κινούμενων στόχων με stealth χαρακτηριστικά και υψηλή ευκινησία.

Για τον ανθυποβρύχιο πόλεμο, θα φέρει 2 σόναρ μιας εξελιγμένης έκδοσης του CAPTAS-4 της Thales, καθώς επίσης και τορπίλες MU90 της Naval Group, με βεληνεκές πάνω από 12χλμ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ρηχά και βαθιά νερά.

Για τον αντι-πολοϊκο πόλεμο, η φρεγάτα Belharra θα φέρει πυραύλους Exocet, ενώ επίσης θα είναι εξοπλισμένη με έναν πυργίσκο 76χιλ και όπλα 20χιλ κατασκευασμένα από την Nexter.

Η φρεγάτα θα μπορεί να φέρει ελικόπτερα τύπου NH90, καθώς και UAV βάρους 700 κιλών.

Χάρη στην αρχιτεκτονική και την ευελιξία του συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS της Naval Group, η φρεγάτα BELHARRA θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των τομέων του σύγχρονου ναυτικού πολέμου.

Τέλος, η φρεγάτα BELHARRA επωφελείται από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά της προσδίδουν μεγαλύτερη απόδοση στην επεξεργασία δεδομένων και ανίχνευση απειλών, ενώ παράλληλα επιτρέπουν στο πλήρωμα να επικεντρωθεί σε εργασίες με μεγαλύτερη αξία. Η ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών εγγυάται την δυνατότητα αναβάθμισης του σκάφους καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, ο εξοπλισμός και τα συστήματα θα μπορούν να εκσυγχρονιστούν προοδευτικά για να προσαρμοστούν στις εξελίξεις στο επιχειρησιακό πλαίσιο, τις μελλοντικές απειλές και την άφιξη νέων τεχνολογιών.

 

Play Video

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ