Πραγματικά ένα χαρμόσυνο γεγονός στο πρόγραμμα κατασκευής του stealth UCAV nEUROn το οποίο πέταξε μαζί με γαλλικό μαχητικό Rafale, μαζί με την ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας Dassault ότι το όλο πλάνο ευρίσκεται στο τελικό στάδιο, για την παραγωγή ενός πολεμικού μη επανδρωμένου οχήματος, το οποίο θα αλλάξει τα δεδομένα απέναντι στον τουρκικό στόλο UAV που πετούν στο Αιγαίο.
Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα και λογικά θα προβεί στην αγορά αριθμού μη επανδρωμένων οχημάτων αυτού του είδους, βάζοντας τέρμα στα όνειρα των Τούρκων οι οποίοι ήδη χρησιμοποιούν πλειάδα μοντέλων UAV στο Αιγαίο, ενώ ετοιμάζουν το Akici που θα πετά σε υψόμετρο 40.000 ποδών εξοπλισμένο με πυραύλους.
Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είχε συμπεριλάβει το UCAV με το σχέδιο απόκτησης 50 μονάδων μέχρι το 2025. Στην βασική του έκδοση θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 4 βόμβες JDAM και είναι πρακτικά μη εντοπίσιμο από αισθητήρες και ραντάρ λόγω των χαρακτηριστικών STEALTH.
Μια ελληνική μοίρα με nEUROn με πυραύλους θα ελέγχει μεγαλύτερες αποστάσεις με πιο αποτελεσματικό τρόπο, έχοντας την δυνατότητα στρατηγικών πληγμάτων στην ενδοχώρα, κάτι που μετρήσει στην Άγκυρα, μεταβάλλοντας την ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό Αρχιπέλαγος.
Το αερόχημα σίγουρα θα είναι πολύ ανώτερο τεχνολογικά από όλα τα σημερινά τουρκικά επιθετικά μη επανδρωμένα οχήματα που μας «μοστράρει» πυκνά συχνά ο τουρκικός τύπος, γράφοντας για τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.
https://twitter.com/IndoPac_Info/status/1184042843964198912
Ένα τέτοιο επιθετικό μη επανδρωμένο όχημα με ικανότητες μεγάλης διείσδυσης και απαρατήρητης σχεδόν δράσης σε εχθρικό έδαφος μπορεί να διασυνδεθεί και με μαχητικά 4ης και 5ης γενιάς.
Οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το πρόγραμμα είναι η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Ελβετία. Ο στόχος του σχεδιασμού είναι να δημιουργηθεί ένα τρομερό, αυτόνομο UCAV που θα μπορεί να λειτουργήσει σε πολεμικές ζώνες μεσαίας έως μεγάλης εμβέλειας.
Ως UCAV, το nEUROn θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο και πιο προηγμένο από όλα τα γνωστά παγκοσμίως παρόμοια εναέρια συστήματα όπως το αμερικανικό Predator MQ-1, με εύρος, ωφέλιμο φορτίο και δυνατότητες που προσεγγίζουν τα επανδρωμένα με πιλότους μαχητικά αεροσκάφη.
Παρόλο που οι παράμετροι του δεν έχουν καθοριστεί επίσημα, το UCAV nEUROn θεωρείται ανταγωνιστικό σύστημα με το Boeing X-45C ή το X-47B της Northrop-Grumman.
Ένα χαρακτηριστικό που θα έχει το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο υπερόπλο είναι η ικανότητα ελέγχου πτήσης με ομάδα επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών όπως το Rafale ή το JAS 39 Gripen.
Χαρακτηριστικά:
Μήκος: 9,5 μ
Έκταση φτερών: 12,5 μ
Απώλεια βάρους: 4900 kg
Μεικτό βάρος: 7000 kg
Μονάδα παραγωγής: 1 × Rolls-Royce / Turboméca Adour, 40 kN (8992 lbf) ώσης
Μέγιστη ταχύτητα: 980 km / h (609 mph)
Όριο υπηρεσίας: 14.000 m (45900 πόδια)
Εξοπλισμός
2 × 230 kg (500 lb) κατευθυνόμενες βόμβες
Είναι γνωστό ότι κάτω από άκρα μυστικότητα στην Γαλλία εδώ και τρεις μήνες ετοιμάζεται ένα πρωτότυπο UCAV nEUROn, με σκοπό την μαζική παραγωγή του για τις χώρες που συνεισφέρουν στην κατασκευή του (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), σκορπίζοντας αισιοδοξία στην ελληνική ΠΑ, η οποία έχει να αντιμετωπίσει πλέον εκτός των τουρκικών F-16 και τα τουρκικά μη επανδρωμένα οχήματα, κάτι που πλέον βλέπουμε πολύ συχνά στο Αιγαίο.
Το nEUROn θα μπορεί να μεταφέρει ένα μικρό αριθμό θανατηφόρων πυραύλων πολύ βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος σχεδόν αθέατο λόγω των STEALTH χαρακτηριστικών του, υλοποιώντας αποστολές αδιανόητες στα υπόλοιπα επανδρωμένα αεροσκάφη.