Κόσμος

"Παριζιάνικο" σοκ στην Τουρκία - Γαλλίδα Πρέσβειρα: "Στηρίζουμε την κυριαρχία της Κύπρου γιατί είναι σημαντική, όχι λόγω Total"

Σοκ προκαλεί στην Άγκυρα η πρωτοφανής στήριξη της Γαλλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν υποχωρούν από τις προκλήσεις του στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Γαλλίδα πρέσβειρα στην Κύπρο δηλώνει πως το Παρίσι στηρίζει την κυριαρχία της Κύπρου, όχι λόγω της Total, και υποστήριξε πως οι διμερείς σχέσεις Γαλλίας-Κύπρου βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Η γαλλική "ομπρέλα" στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται πως έχει ανοίξει και οι Τούρκοι μάλλον κάνουν "δεύτερες" σκέψεις.

Η Γαλλία υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι εξαιτίας οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας αλλά γιατί η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που όταν χρειάζεται να δράσουμε το πράττουμε, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Κύπρο, Ιζαμπέλ Ντυμόν. Υπογράμμισε παράλληλα πως οι σχέσεις Γαλλίας και Κύπρου είναι κάτι περισσότερο από άριστες.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στο νησί, η κ. Ντυμόν είπε πως «ως κράτος μέλος της ΕΕ, η Γαλλία υπεραμύνεται της κυριαρχίας της Κύπρου γιατί θεωρούμε πως η κυριαρχία ενός κράτους μέλος της ΕΕ πρέπει να τυγχάνει υπεράσπισης και επίσης λόγω της ανάγκης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Δεν υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της Κύπρου λόγω οποιασδήποτε γαλλικής εταιρείας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, η κ. Ντυμόν, εξέφρασε την υποστήριξη του Παρισιού στις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη όπως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, εκφράζοντας την ετοιμότητα της Γαλλίας να υποστηρίξει τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει.

Σε σχέση με το θέμα της Συρίας, η κ. Ντυμόν εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας και χαρακτήρισε την κατάσταση στη χώρα ως πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια συνολική πολιτική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254 των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε πως η Γαλλία καλεί για την πραγματοποίηση μιας Υπουργικής Συνάντησης του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους το συντομότερο δυνατόν.

Σε ό,τι αφορά το Brexit, η Γαλλίδα διπλωμάτης είπε πως «είμαστε ενάντια σε μια παράταση που θα στοχεύει στο να κερδηθεί χρόνος ή σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Υπάρχει ένα κείμενο και η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη. Ο χρόνος έχει λήξει και χρειάζεται η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανακάμψουν από αυτή τη διαδικασία και να προχωρήσουν», επεσήμανε.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Ντυμόν αφού υπενθύμισε τα πρόσφατα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα οποία υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε πως «η Γαλλία έχει παίξει τον ρόλο της για την επίτευξη συναίνεσης πάνω σε αυτό. Έχουμε δείξει μεγάλη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, περιλαμβανομένων της ναυτικής μας παρουσίας στην περιοχή και των κοινών μας ασκήσεων», είπε.

«Η Γαλλία έχει παίξει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτό το θέμα στην ΕΕ, υποστηρίζοντας την Κύπρο. Υπήρξαν διάφορες επαφές τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Προέδρου Αναστασιάδη, μεταξύ του ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη και του ΥΠΕΞ Λε Ντριάν και αυτό μας οδήγησε στην απόφαση που λήφθηκε από την ΕΕ που είναι σημαντική, και τώρα πρέπει να εργαστούμε πάνω σε αυτή την απόφαση», επεσήμανε.

Είπε πως η Total «είναι μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία βρισκόμαστε σε στενή επαφή. Αλλά αυτό που κάνει η Total δεν είναι μια πολιτική διαδικασία. Είναι μια εργασία. Το πολιτικό όραμα του πώς χειριζόμαστε αυτό το θέμα σχετίζεται με αρχές. Η κυριαρχία της Κύπρου είναι τόσο σημαντική που αν χρειάζεται να δράσουμε θα δράσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πώς θα δράσει η Γαλλία εάν τουρκικά πολεμικά πλοία εμποδίσουν την Total να διεξάγει εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως έγινε στο παρελθόν στην περίπτωση της ιταλικής ENI, η κ. Ντυμόν είπε πως «αυτό θα το συζητήσουμε όταν και εάν συμβεί».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε πως η Γαλλία πάντα υποστήριζε πολύ σθεναρά τις προσπάθειες που γίνονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. «Είμαστε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει αποτέλεσμα. Έτσι, υποστηρίζουμε πάρα πολύ τη δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα, την απεσταλμένη του κ. Λουτ, και επίσης υποστηρίζουμε πολύ σθεναρά την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο που κατά την άποψή μας παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, διατηρώντας τη σταθερότητα», σημείωσε.

Εξέφρασε υποστήριξη στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, επισημαίνοντας πως προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα και επανένωση της Κύπρου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για πολιτική βούληση από όλα τα μέρη, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως «η Γαλλία είναι έτοιμη να παίξει τον δικό της ρόλο στη διαδικασία».

Κληθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες πως ο ΓΓ του ΟΗΕ σκόπευε να καλέσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να συναντηθούν στο Παρίσι όπου ο ΓΓ θα παραστεί στο Φόρουμ για την Ειρήνη που διοργανώνεται εκεί στις 11-13 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται να συναίνεσε σε κάτι τέτοιο, η κ. Ντυμόν είπε πως αυτές είναι φήμες τις οποίες είδαν στον Τύπο. «Δεν προσεγγιστήκαμε για κάτι τέτοιο επίσημα, αλλά εάν υπήρχε αίτημα προς τη Γαλλία να φιλοξενήσει μια συνάντηση δεν θα ήμασταν αντίθετοι σε αυτό. Θα χαιρόμασταν να υποστηρίξουμε τη διαδικασία εάν αυτό μπορεί να βοηθήσει», επεσήμανε.

Ερωτηθείσα για τη συνεργασία της Κύπρου και της Γαλλίας στον αμυντικό τομέα, υπό το φως και της πρόσφατης κοινής ναυτικής άσκησης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς και σε άλλους τομείς, η κ. Ντυμόν είπε πως η συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών είναι κάτι περισσότερο από άριστη σε όλα τα επίπεδα.

Στον αμυντικό τομέα έχουμε μια πολύ ισχυρή συνεργασία. Όπως είδαμε πρόσφατα διοργανώθηκε μια κοινή άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Γίνονται επίσης ανταλλαγές επισκέψεων στρατιωτικού προσωπικού που είναι πολύ σημαντικές γιατί οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους και μπορούν να εργαστούν μαζί, πρόσθεσε.

Είπε ακόμη πως υπάρχει μια άριστη αστυνομική συνεργασία. Ανέφερε πως ένα γεγονός που την εντυπωσίασε στην Κύπρο είναι ο αριθμός των ατόμων που μιλούν γαλλικά. «Θεωρώ ότι σωστά η Κύπρος αποφάσισε να έχει τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας ως υποχρεωτική στα σχολεία. Λειτουργεί και το γαλλικό σχολείο το οποίο είναι εξαιρετικό. Θα θέλαμε επίσης να έχουμε πιο πολλούς Κύπριους φοιτητές στη Γαλλία και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα εργαστούμε», επεσήμανε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολύ σημαντική συνεργασία που υπάρχει στον τομέα της αρχαιολογίας και είπε πως επισκέφθηκε τον χώρο ανασκαφών στο Κίτι, όπου εργάζονται Γάλλοι ειδικοί οι οποίοι έχουν άριστη συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, και πως η ίδια είναι έτοιμη να υποστηρίξει τη συνεργασία και σε αυτό τον τομέα. Αυτό που είναι επίσης σημαντικό είναι η προβολή των αποτελεσμάτων αυτών των ανασκαφών, σημείωσε.

Είπε πως υπάρχουν γαλλικές εταιρείες με αρκετά ισχυρή οικονομική παρουσία στην Κύπρο σχεδόν σε όλους τους τομείς, όπως τον τραπεζικό, τον τομέα των ασφαλειών, των διανομών, καθώς και των ΜΜΕ. «Ωστόσο θεωρώ ότι όσα κάνουμε σε αυτούς τους τομείς δεν βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο της ισχυρής πολιτικής σχέσης μεταξύ των δυο χωρών, γιατί οι πολιτικοί μας ηγέτες βρίσκονται πραγματικά κοντά. Αυτό που θέλω να κάνω εδώ, όσο πιο πολύ μπορώ, είναι να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο τη συνεργασία σε όλους τους τομείς, όπως η γαλλοφωνία, οι επιχειρήσεις κλπ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη για ενίσχυση των τουριστικών ανταλλαγών μεταξύ των δυο χωρών.

Ερωτηθείσα για τις τριμερείς συνεργασίες που Κύπρος και Ελλάδα έχουν εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής και την προοπτική συμμετοχής της Γαλλίας σε μια από αυτές, η κ. Ντυμόν είπε πως «οτιδήποτε κάνει η Κύπρος με τους γείτονές της είναι καλό και σημαντικό, και η Κύπρος κάνει μια άριστη διπλωματική δουλειά από την άποψη αυτή. Είμαστε ανοικτοί στο να συμμετέχουμε σε αυτό. Τέτοιες συναντήσεις πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε αποτελέσματα και αυτό είναι το όραμα που έχουν και οι Κύπριοι συνάδελφοι μας. Η Κύπρος μπορεί ξεκάθαρα να μας δώσει μια καλύτερη αντίληψη της περιοχής, έτσι για εμάς είναι ένας πολύτιμος εταίρος», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε πως η Γαλλία, όπως και η ΕΕ, έχει καταδικάσει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. «Τώρα η κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα. Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες, ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν σε στενή επαφή με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Τουρκίας και έτσι παρακολουθούμε και συζητούμε το θέμα πολύ στενά με αυτές τις χώρες. Αυτό για το οποίο έχουμε καλέσει είναι μια Υπουργική Συνάντηση του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «ανησυχούμε πολύ από το τί συμβαίνει εκεί, και αυτό που δείχνει αυτή η πολύ εύθραυστη κατάσταση στη Συρία είναι πως υπάρχει πραγματικά επείγουσα ανάγκη για μια συνολική πολιτική λύση, στο πλαίσιο του ψηφίσματος 2254. Η ανθρωπιστική κρίση μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία, γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να το σταματήσουμε αυτό και επίσης έχουμε ανησυχίες σε σχέση με την εσωτερική μας ασφάλεια καθώς μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπετεύουν από τις φυλακές όπου κρατούνταν», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το Brexit, η κ. Ντυμόν είπε πως «έχουμε μια καλή συμφωνία» και εξέφρασε σεβασμό και ευγνωμοσύνη ιδιαίτερα προς την ομάδα του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισιέλ Μπαρνιέ, για την άρτια εργασία τους.

«Αυτό που θέλαμε ήταν μια λύση που να είναι καλή για την ΕΕ αλλά και για το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι είχαμε ένα πλαίσιο που καθόρισε η ΕΕ που διατηρούσε τόσο την ενιαία αγορά όσο και τη σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία. Βρισκόμαστε τώρα λίγες ημέρες πριν την 31η Οκτωβρίου. Είμαστε αντίθετοι με μια παράταση που θα έχει ως στόχο να κερδηθεί χρόνος ή να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Εάν είναι μόνο για επαναδιαπραγμάτευση, μόνο για να δίνεται χρόνος ξανά και ξανά, αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε», τόνισε.

«Έχουμε ένα κείμενο, έχουμε ένα αποτέλεσμα, έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο, αναμένουμε μια λύση τα τελευταία τρία χρόνια. Ο χρόνος έχει τελειώσει και η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ανακάμψουν από αυτή τη διαδικασία και να προχωρήσουν. Έχουμε ένα κείμενο, έτσι η κατάσταση είναι αρκετά ξεκάθαρη», επεσήμανε, προσθέτοντας πως πλέον «εναπόκειται στους ηγέτες μας και στις Βρυξέλλες να λάβουν μια απόφαση για μια πιθανή παράταση».

Σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης, η Γαλλίδα Πρέσβειρα είπε πως αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για την ΕΕ στο σύνολό της και ειδικότερα για την Κύπρο, καθώς οι μεταναστευτικές ροές προς το νησί έχουν αυξηθεί. «Η θέση της Γαλλίας για τη μετανάστευση είναι ότι πρέπει να βρούμε μια λύση στο πνεύμα της ευρύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Υπάρχουν προοπτικές για τη συμφωνία για ένα προσωρινό μηχανισμό για ανθρώπους που διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλα τα άλλα θέματα της μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της ανατολικής Μεσογείου που επηρεάζει πιο άμεσα την Κύπρο», σημείωσε.

Πρόσθεσε πως οι γαλλικές και οι κυπριακές αρχές συζητούν και για αυτά τα θέματα. «Χρειάζεται να εργαστούμε περισσότερο μαζί. Λίγο πολύ ακολουθούμε την ίδια γραμμή. Είναι επειδή συνειδητοποιούμε την κατάσταση για όλες τις μεσογειακές χώρες που η Γαλλία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο μέσα στην ΕΕ προσπαθώντας να βρει λύσεις με βάση την αρχή της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ