Μέση Ανατολή

Συμφωνία-«μαμούθ» Ρωσίας-Ιράν & Ιράκ: Παρακάμπτουν ΗΠΑ & Κούρδους στον τομέα των υδρογονανθράκων - Κίνηση-ματ από Β. Πούτιν

Η Ρωσία σε συνεργασία με το Ιράν, στοχεύουν στην υπερκέραση της ιρακινής κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης στον πετρελαϊκό τομέα του Kirkuk, για τον έλεγχο της μεταφοράς του πετρελαίου στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Sarku'l Avsat που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ρωσία επιθυμεί να μεταφέρει το πετρέλαιο που θα εξορύσσεται στο Kirkuk προς την Μεσόγειο,  μέσω μιας περιοχής μακριά από την επιρροή της ιρακινής Κουρδικής Περιφερειακής Κυβέρνησης.

Το σχέδιο είχε καταστεί αδύνατο έως τώρα, λόγω της πραγματικότητας της περιοχής και των οικονομικών συνθηκών των χωρών που αναμένεται να συμμετάσχουν όμως τώρα στο σχέδιο, ενώ σε αυτό δεν θα συμμετάσχει η κυβέρνηση  του Κουρδιστάν.

Μιλάμε για την εξαγωγή του πετρελαίου από το Kirkuk, το Ιράν και το Λίβανο,  μέσω μεγάλου πετρελαιαγωγού που θα τα μεταφέρει στο λιμάνι του Baniyas της Συρίας,  υπό την επίβλεψη Ιράν και Ρωσίας και θα φθάνει στο ιρακινό έδαφος μέσω των επαρχιών Mosul και Anbar.

Ο αγωγός πετρελαίου της Συρίας-Ιράκ που θα συνδέει το ιρακινό δίκτυο πετρελαίων με το λιμάνι του Baniyas σχεδιάστηκε  από τη βρετανική εταιρία πετρελαίου BP μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορες περιόδους της ιστορίας ανάλογα με τη μορφή των σχέσεων μεταξύ των πολιτικών καθεστώτων τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Ο αγωγός δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό, λόγω του πολέμου Ιράν-Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια, το 1997, όταν οι σχέσεις μεταξύ Συρίας και Ιράκ ανέκαμψαν,  ξεκίνησε και πάλι το σχέδιο αυτό . Ωστόσο, μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο αγωγός είχε  σταματήσει εντελώς. Τώρα η όλη υποδομή χρειάζεται μια καλή συντήρηση λόγω του αντίκτυπου των πολέμων στη Συρία και το Ιράκ για να επαναλειτουργήσει.

Πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες αναφέρουν ότι ο εκσυγχρονισμός του αγωγού εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια και θα υλοποιηθεί  υπό την αιγίδα της Ρωσίας και του Ιράν.

Μετά την δημοσιοποίηση των ειδήσεων, προκλήθηκε μεγάλη αγανάκτηση από την  κουρδική πλευρά, ενώ αναμένονται και αντιδράσεις. Από την άλλη πλευρά, η εξέλιξη αυτή συνέπεσε με τη στρατηγική συμφωνία της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας «Rosneft» με την κυβέρνηση του Λιβάνου για την αποθήκευση του λιβανικού πετρελαίου για τα επόμενα 20 χρόνια και τη λειτουργία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Τρίπολης. Η συμφωνία επιτρέπει στη Μόσχα να εξάγει ιρακινό πετρέλαιο στο λιμάνι του Baniyas, 100 χιλιόμετρα από την Τρίπολη (Λίβανος).

Έτσι επιβεβαιωνόμαστε ως pentapostagma.gr με προηγούμενο άρθρο μας, όταν αναφέραμε ότι το Ιράν ετοιμάζει αγωγό που θα του επιτρέψει να προμηθεύσει τη Συρία και το Λίβανο με πετρέλαιο και φυσικό αέριο «βγαίνοντας» στην Μεσόγειο για πρώτη φορά μετά τους βυζαντινο-περσικούς  πολέμους, συμβάλλοντας έτσι στην ανακούφιση της περιοχής λόγω έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας, βάζοντας όμως σε μεγάλες περιπέτειες πολλές χώρες.  Τώρα την ευθύνη των εξελίξεων ανέλαβε και η Μόσχα σε συνεργασία με την Τεχεράνη.

Το νέο έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την ιρανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη τόσο της Συρίας όσο και του Ιράκ.

Το Ισραήλ όμως αντιτίθεται σφόδρα σε οποιαδήποτε τέτοιο έργο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα ιρανικά σχέδια στη Συρία, ενώ συχνά κατηγορεί την Τεχεράνη ότι μεταφέρει όπλα και πυραύλους στην Συρία για να απειλήσει ισραηλινό έδαφος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...