Οπλικά συστήματα

"Drone wars" από την Τουρκία: Αυτό είναι το όπλο-απάντηση στα τουρκικά σμήνη UAV - Απειλούν πολιτικές & στρατιωτικές υποδομές

Η πρωτοπορία των Τούρκων στο θέμα των drone στα Βαλκάνια προκαλεί σίγουρα πολύ μεγάλο πονοκέφαλο στην Αθήνα.

Μεγάλη συζήτηση άνοιξε όμως για το ίδιο θέμα και στην γειτονική Αλβανία, μετά την ανακοίνωση του Βελιγραδίου για την αγορά εννέα κινεζικών drone, Wing Loong II, αλλά και κυρίως μετά την επίθεση εξοπλισμένων drone στις εγκαταστάσεις της ARAMCO στην Μ. Ανατολή, για τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων «λοξοκοιτώντας» παράλληλα οι Αλβανοί προς Τουρκία.

«Η Σερβία εισήλθε στη σύγχρονη εποχή των μη επανδρωμένων οχημάτων, τα οποία μεταφέρουν βόμβες και πυραύλους και αυτή είναι μια νέα κατάσταση που πρέπει να κινητοποιήσει την αλβανική κυβέρνηση, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το στρατιωτικό επιτελείο και τα όργανα πληροφοριών και γενικά όλες τις αμυντικές δομές του κράτους.

Αλβανοί ειδικοί ασφαλείας, αναφέρουν την αναγκαιότητα ανίχνευσης, αποκλεισμού και εξουδετέρωσης των σερβικών επιθετικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, ενώ έθεσαν το ερώτημα, «τι θα συνέβαινε αν τα σερβικά drone κτυπούσαν αυτοκινητόδρομους και μεγάλες στρατηγικές δομές στην Αλβανία, όπως έκαναν οι αντάρτες Huthi της Υεμένης στη Σ. Αραβία;" διερωτάται αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες, φέρουν τους Αλβανούς να ευρίσκονται σε προκαταρτικά στάδια συζήτησης με την Τουρκία, για την πιθανότητα αγοράς τουρκικών drone.

Στη Λιβύη έχουμε ένα ιδιότυπο πεδίο ασκήσεων απο drone, με την παρουσία των τουρκικών Bayraktar ΤΒ2, ενώ ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ των δυνάμεων του LNA διαθέτει κινεζικής κατασκευής drones, Wing Loong.

Με αφορμή τώρα το θόρυβο που υπάρχει στα Τίρανα με το θέμα αυτό και μετά το περιστατικό στην Σ.Αραβία, θα πρέπει και η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, να ασχοληθεί επισταμένα με το κύριο πρόβλημα που έχουμε με την Τουρκία, και ονομάζεται τουρκικό drone AKINCI.

https://twitter.com/Ozkok_A/status/1173943845769404421

Μιλάμε για ένα μη επανδρωμένο όχημα το οποίο ίπταται στα 40 χιλιάδες πόδια έχοντας την δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων CRUISE SOM και μιας ολόκληρης γκάμας άλλων πυραύλων. Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει παραγγείλει 27 εναέρια οχήματα αυτού του είδους για τις ανάγκες του τουρκικού επιτελείου.

Το Akinci διαθέτει δυο κινητήρες και μπορεί να μεταφέρει βάρος μέχρι 1,5 τόνο και μπορεί να ίπταται για 24 ώρες, ενώ είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ραντάρ. Το τουρκικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα θα υλοποιήσει την πρώτη πτήση του μέχρι το τέλος του χρόνου και θα ενταχθεί στις ΤΕΔ το 2020.

Η Άγκυρα προσπαθεί να αλλάξει τις τακτικές στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχοντας εναέρια οχήματα αυτού του είδους για όλες τις «δουλειές». Μιλάμε για αποστολές παρατήρησης και συλλογής πληροφοριών, ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και αποστολές επίθεσης με πυραύλους κατά πολιτικών υποδομών και στρατοπέδων και μονάδων του ελληνικού στρατού, σε ένα μελλοντικό ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Στόχος της Άγκυρας είναι η στρατηγική κυριαρχία στο Αιγαίο με χαμηλό κόστος και μειωμένο ρίσκο απώλειας προσωπικού. Οι Τούρκοι στοχοποιούν θέσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε νησιά στρατηγικής σημασίας, τα οποία έχουν «γκριζαριστεί» από το τουρκικό καθεστώς.

Eτοιμοπόλεμες μοίρες UAV Bayraktar σε ρόλο UCAV με χρήση πυραύλων MAM-L θα επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν την ελληνική αεράμυνα (ραντάρ-συστοιχίες πυραύλων) καθώς και κρίσιμους στόχους (αρχηγεία-αποθήκες πυρομαχικών κά), σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής πολεμικής διένεξης.

Τα τουρκικά drone AKINCI θα πετούν σε μεγάλο ύψος και θα επιχειρήσουν να κτυπήσουν στρατηγικούς στόχους εντός ελληνικής επικράτειας, σε ένα τέτοιο σενάριο.

Στον αποκαλούμενο «ακήρυχτο πόλεμο» του Αιγαίου μεταξύ των δύο πλευρών, η Τουρκία, η οποία έχει σημαντικότατη έλλειψη ικανών και έμπειρων πιλότων εξαιτίας των μαζικών αποστρατειών τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει σμήνη από μη επανδρωμένα οχήματα σε τακτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Ελληνική αντίδραση στα σχέδια των Τούρκων.

Αυτό ακριβώς το άκρως επικίνδυνο σενάριο οφείλει η ελληνική στρατιωτική ηγεσία να αξιολογήσει και να προβεί είτε στην αγορά, είτε στην κατασκευή απο ελληνικά χέρια, μη επανδρωμένων εξοπλισμένων οχημάτων, για να απαντήσει στις τουρκικές προκλητικές πτήσεις στο Αιγαίο πέλαγος, αλλάζοντας αυτή τους κανόνες της «στρατιωτικής πρακτικής» πλέον.

Τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα οχήματα που είναι ικανά να ρίχνουν πυραύλους σε μεσαίες αποστάσεις, θα μεταβάλλουν πλήρως το παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία στο Αιγαίο σε πολύ λίγα χρόνια.

Άλλη αντίδραση είναι και η αγορά του υπό ανάπτυξη αμερικανικού συστήματος THOR, το οποίο σχεδιάστηκε με σκοπό την προστασία αεροπορικών βάσεων από μαζικές επιθέσεις μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV), καταρρίπτοντάς τα με την χρήση μικροκυμάτων.

https://youtu.be/Ogi_o8dszrk

Μιλάμε πλέον για την απόκτηση συστημάτων Anti-Drone, τα οποία θα συμπληρώσουν την απόκτηση εξοπλισμένων μη επανδρωμένων οχημάτων για την χώρα μας το προσεχές διάστημα, την ίδια στιγμή που η τουρκική αμυντική βιομηχανία ετοιμάζει πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα 6 max.

https://twitter.com/Acemal71/status/1172084837739565056

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...